Maki Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 To znaczy powiem tak - jeśli twoim zdaniem 100g jest warte 100pln... moim nie było ;] Wiem iż dla jednego 100g nie jest warte 100zł a dla drugiego jest. Lecz chciałem tylko powiedzieć iż LX się różni od deorki. Trzymałem w rękach tę deorke. Wiesz te żłobienia to nie to samo co puste ramiona. Dla porównania co jest bardziej sztywne kształtka czy ceownik. Ja właśnie jak bym miał składać rower średnio budżetowy to bym go złożył na grupie deore (prócz kasety i łańcucha) Deore ma dobry stosunek sztywności do ceny. A co do jakości to się nie wypowiadam bo nie testowałem, ale sam fakt iż jest na zintegrowanej osi mówi samo za siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Cóż ja poskładałem rower na kasecie, łańcuchu, korbie, manetkach i tylniej przerzutce deore i nie moge złego słowa o nich powiedzieć, korby w porównaniu do poprzednich suntourów to cud-miód-pomarańcze, nic im się nie da zarzucić.. po prostu coś pięknego. Co do korb - masz racje. Ale wiesz ja składając rower na pike'u, kołach dm24 - no cóż nie dbałem za bardzo o wagę Co do sztywnosci - pewnie LX będzie sztywniejsze, ale czy aż o 100pln? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Ponieważ deore nie ma ramion pustych w środku a lx już tak. O qrrrde, to nowa Deorka nie jest Hollowtechem jak 2007 na Octalink??? Bo w rękach jej nie miałem... No to dzięki wielkie za info, bo to trochę zmienia postać rzeczy Ale i tak, jeśli ktoś ważył same ramiona z oiśka dla w/w korb, będę (i pewnie nie tylko ja) wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Na nowy rok przymierzam się do zakupu nowej korby ( XCT ma przejechane 900 km, ale nie przypadła mi do gustu ). Jednakże pytam się już, bo chcę wiedzieć "na czym stoję". Na korbę mam max 150 zł i ani centa więcej. Na czym mi zależy ? 1. Sztywność, sztywność, sztywność i jeszcze raz podwójna sztywność 2. Ramiona najlepiej srebrne ( mogę z tego spokojnie zrezygnować jeżeli zaistniałaby taka potrzeba ) 3. Przełożenia 44-32-22 lub 42-32-22 - ogólnie jak do MTB ( niezależnie - wezmę którąkolwiek opcję ). 4. Najlepiej, żeby była w miarę bezawaryjna ( coś za coś ) Nie zależy mi na wadze i szybkości demontażu. Korba ma być sztywna i ze srebrnymi ramionami najlepiej - ale jak pisałem, z tego mogę zrezygnować. I tak wiem, że więcej odczuję korzyści ze sztywności jak z wagi. na razie mój XCT jest miękki jak guma i to baaaaardzo doskwiera. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 z wyborem korby wstrzymaj sie do przelomu stycznia i lutergo, powinienes dostac lepsza cene. Ta: http://www.allegro.pl/item283824851_korba_...zedaz_wawa.html bylaby niezla, w przyszlym roku powinna byc ponizej 150pln. niestety, bedziesz musial zmienic suport (nie wiem jaki masz, ale na pewno nie ten). Swoja droga suport tez zamierzasz wymienic? bo nawet jesli kupisz korbe w takim samym sytemie mocowania, moze sie linia lanucha ni zgadzac, co pociagnie za soba przykra konsekwencje w postaci niemozliwosci wyregulowania przerzutki. Tutaj: http://www.allegro.pl/item280086541_nowa_k...540_155pln.html jest ladny, czarny komplecik. cena z suportem 210pln i nie nalezy sie spodziewac, zeby w nowym roku spadla do 150pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Suport idzie też na wymianę. Raz czytam, że Deore ma kiepską sztywność, raz że jst sztywna. Ale na nowy rok będe poszukiwał Deore. Jaki suport do tej korby wziąć najlepiej ? Korbę kupowałbym pod koniec lutego. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Tylko jest pytanie czy jest sens kupować za 210 Deorke na octalink z suportem czy to http://www.allegro.pl/item285082258_korby_..._gwarancja.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 dołącze się pod temat, ponieważ mam podobny problem, ale wybór tylko pomiędzy 2 korbami: Truvativ stylo 2007 GXP 349zł Shimano XT 2006 360 zł oczywiście obie korby są nowe w tym momencie nie wiem co robić... stylo o 25gr cięższe (z tego co czytałem/słyszałem/widziałem) XT przestarzałe...(model z 2006r) stylo ładniejsze XT podobno z tego co czytałem/słyszałem sztywniejsze(chociaż były opinie także na korzyść stylo) XT mają wszyscy, a stylo było by czymś takim wiecie... ze smaczkiem i co tu robić? moze ktoś miał XT 2006 a teraz się przeżucił na STYLO i moze mi powiedzieć co mam wybrać? pozdrawiam bartekgib# na allegro jakiś koleszka sprzedaje truvativa stylo team limited edition... jest naprawdę cudna, ale uzywana-koronki do wymiany, i jazda:) i właśnie coś około 160zł myśle ze dał byś rade stargować pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Bralbym XT. Nie wiem jak doszedles do wniosku, ze ta korba jest przestarzala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Rmk_90 - ta korba jest wg. "troszkę zjechana". To już wolałbym wziąć od MarcinaGolucha jego Firexa SL za te 100 zł. Ale na razie pedały SPD i buty. A później będziemy myśleć. Pozdrawiam ! P.S. Duża by była róźnica między XCT a Alivio FC-M410 w sztywności ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 mam w zimowce Alivio i jest miekki wg mnie. W levelu mam Truvativ X-flow i jest on o wiele sztywniejszy od Alivio. A na wiosne wkładam do swojej machiny Firex'a GXP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 bartek jak mam alivio u siebie:) bede zmieniał, to ci moge oddać za 50zł z suportem:) uchmanek# chodziło mi o to ze to model 2006, wiec już minimum rok, lezy na jakiejś sklepowej półce nieużywana, i zastanawiam się czy to nic nie szkodzi(chyba nie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 czas moze wiec wplyw tylko na lozyska, a te wytrzymuja kilka lat ciezkiego uzywania. nie przejmowalbym sie tym. co dopostepu technologicznego: ten model jest w produkcji chyba od 2004 i prawie sie nie rozni od fc-m770 (bierzacy model). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 dzięki za porady zdecydowałem się na XT zdam relację z użytkowania:D pozdrawiam ps. sorki za ort. tam wyżej:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzewa Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Przyszedł czas na zmianę korb, czytam wasze posty i nie umiem znaleźć odpowiedzi dla siebie. Każdy radzi coś od siebie, a mnie jeden namawia na Hona bo go ma i jest niezawodny, inny na XT bo leciutki. Moja sytuacja wygląda tak, że ani na wadze mi nie zależy, bo moja ramka sporo wazy i wcale mnie to nie rusza, czy 100 gram mniej czy więcej, a znowu , można powiedzieć :-), po kija mi niezniszczalna korba, mam sisa od 5 lat i nie umiem go zajechać hahahaha co radzicie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 piszesz ze masz sisa od 5 lat, nie możesz go zajechać, a wyżej ze czas na zmianę korby... człowieku myśl co mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzewa Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 uważasz, że powinnam jechać dalsze 5 lat na sisach ?? człowieku ! czas na zmiany !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Ja bym został przy isis. Daje to dużo większe możliwości zbicia wagi korb, czynnik Q też jest istotny moim zdaniem. Kobiety przeważnie używają miękkich przełożeń i duża sztywnośc nie jest tak istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzewa Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Kobiety przeważnie używają miękkich przełożeń i duża sztywnośc nie jest tak istotna. taak, też czasami obserwuję jak panie mieszają na miękkich, aż żal patrzeć ;-) ale przejdźmy do clou ! pytanie było : czy Firex ew. Stylo, czy Hone, czy LX , czy ew. XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Jeśli lubisz czarne ze srebrnym to XT http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1281 Jeśli czarne to Hone.Jeśli tanie to Firex. A co do lini łańcucha -jeśli jesteś zarejestrowana http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=6356 piszesz ze masz sisa od 5 lat, nie możesz go zajechać, a wyżej ze czas na zmianę korby...człowieku myśl co mówisz Taka mała uwaga poza tematem :Nie sisa -tylko Isisa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 jesli stara korba sis spelniala twoje oczekiwania, na wadze ci nie zalez, a korba chcesz zmienic, bo po prostu masz na to ochote, to radze wybrac taka, ktora ladnie wyglada i ma akceptowalna cene. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Teraz to zwątpiłem: Mzewa ma korby SIS czy ISIS [z literówką]?Zresztą sis tak naprawdę niewiele mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 o ile dobrze zrozumialem, chodzi o legendarna grupe tourney . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Tam było bodaj 48z. Pytanie czy Mzewie wystarczy 44z. Jaki rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzewa Napisano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 trochę się zamieszało : a. mam ochotę na zmianę korby b. sis to moja przednia przerzutka, której nie umiem zajechać od 5 lat c. mam zjazdówkę d. lubię czarne ... chyba kupie Hołna :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.