Skocz do zawartości

[Systemy] 1:1 srama a 1:2 shimano

Maki

Rekomendowane odpowiedzi

To tera ja :)

Subiektywna MOJA opinia.

W moim rinconie był napęd Alivio - C-50 korba jakaś shimano nitowana. z czasem jakość pracy tego zestawu pozosrtawiała coraz więcej do życzenia. :). biegi zmieniały się z opóźnieniem i czasem nie wskakiwały jak trzeba. To znaczy robiłem cyk manetka i nic drugi cyk i przerzutka wędrowała dwa przełożenia :) no wkurzające jak cholera.

Człowiek z serwisu postawił diagnozę - pancerze i linki do wymiany. No to wymieniłem-> poprawa minimalna. Serwisant stwierdził sprężyna tylnej przerzutki słabo trzyma i jest straszny luz na sworzniach. Przy okazji miałem dość nieprzyjemna akcję z rowerem :) spadł mi z wieszaka i tak pierdyknął iż prawa manetka się połamała. Serwisant stwierdził nie ma nad czym sie zastanawiać trzeba zmienić napęd. Wysupłałem 5 stów, no i z Shimano zmieniłem na sram SX-5. Została tylko przednia przerzutka. Korba nowa Accent Takoma z suportem ISIS firmy RPM manetki stary Sram 5 z długimi rączkami.

Po zmianie napędu doznałem szoku :D różnica to przepaść. to jak przesiąść się z malucha do Bentleya.

Przesadziłem pewnie ale mnie zszokowała różnica działania.

Biegi chodzą nadzwyczaj precyzyjnie i zmieniają się błyskawicznie. I ten klik przy zmianach biegów. :D

Sam miód powiedział by Puchatek B)

Ale przepraszam czego to ma dowodzić Twój przykład dla ludzi czytających ten temat ?.

Jak przesiądziesz się ze starego 20 letniego trupa Mercedesa beczki i to najlepiej takiego, który spadł w przepaść na nowiutką S klasę do też podobnego szoku doznasz.

Dlatego nie rozumiem o co Ci chodziło z tym przykładem ?

Niektóre posty w tym temacie mają charakter jakiejś... ballady romantycznej :D cudowne przemiany po przesiadce na srama, swiat staje się piękniejszy, życie nabiera sensu :P

Rzeczywiście w twoim stwierdzeniu coś jest. I działa to na zasadzie współczynnika kultowości który to u SRAM`a jest duuużo wyższy niż u Shimano :)

MOże u niektórych posiadaczy Sram`a wzrasta poczucie jakiegoś dziwnego szlachectwa :whistling: Shimano dla plebsu a ja mam elitarnego Sram`a ;):)

btw sam mam srama - bo z takim osprzętem kupiłem rower

Niektóre posty w tym temacie mają charakter jakiejś... ballady romantycznej :D cudowne przemiany po przesiadce na srama, swiat staje się piękniejszy, życie nabiera sensu :P

Rzeczywiście w twoim stwierdzeniu coś jest. I działa to na zasadzie współczynnika kultowości który to u SRAM`a jest duuużo wyższy niż u Shimano :)

MOże u niektórych posiadaczy Sram`a wzrasta poczucie jakiegoś dziwnego szlachectwa :whistling: Shimano dla plebsu a ja mam elitarnego Sram`a ;):)

btw sam mam srama - bo z takim osprzętem kupiłem rower

moja odpowiedź do dwóch powyższych j2ew0921nue09i2-920-2-2003e002e20kd0k0ks02dj093j092j0fd2jdk1-????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dla mnie są wygodniejsze triggery i ich praca i co mam sie czuc lepszy z tego faktu?

nierozumiem cytowanych wypowiedzi, to jest juz jakies dorabianie marketingu.

To ja jestem chyba jednym z bardzo niewielu, który przesiadł się z powrotem ze SRAMa na Shimano... aczkolwiek i tak nie do końca :whistling:

Kiedyś tam jak zmieniałem calusieńki napęd w rowerze i weszły te nieplastikowe przerzutki SRAMa i triggery postanowiłem, że zaryzykuję. Do tego kaseta i łańcuch SRAMa. Zaryzykowałem i w efekcie przy triggerach zostałem, przy przerzutkach i reszcie nie.

Powodem powrotu do Shimano była wytrzymałość przerzuty X-9. Jedną pogiąłem na pantografie w ciągu roku w nie do końca wyjaśnionych okolicznościach podczas jazdy (ślad od kamienia na wózku to może być to). Do tego kółeczka niby na "maszynówkach", a zasyfiało się toto dosyć szybko i trzeba było rozbierać i się z tym bawić. Ale nie da się ukryć, że mimo pogięcia i wyprostowania, które nigdy doskonałe nie będzie działała cały czas ok mimo że nie obsługiwała skrajnych przełożeń. No ale kupiłem drugą X-9 i... załatwiłem jeszcze szybciej ;) Też się pogięła na pantografie, tym razem powód wiadomy, szprychy w trakcie zjazdu łaskawe dla urwanej przerzutki nie są. Ale już przed tym dostała naprawdę sporych jak na marny przebieg luzów. Kolejny plus w postaci niezłej pracy pomimo...

Trzeciej szansy "iksdziewiątce" już nie dałem, tak się złożyło że musiałem zmienić triggery X-9 bo je trochę naruszyłem (i tu cały czas super działanie...) i kupiłem XTRa 952 i triggery Rocket. Działanie po dodatkowym tjuninku w postaci kółeczka Avida wzorowe czy to w błocie czy w suchym. Pancerze w jednym i drugim przypadku takie same, czyli jakieś tańsze normalne, linki trochę lepsiejsze szlifowane. Do tego kaseta XT i łańcuch XTR, PC-69 i odpowiadająca kaseta X-7 trwałością niestety nie grzeszyły.

Oczywiście przeszkadza od czasu do czasu tłuczenie przerzutki o ramę, ale po zastosowaniu pewnych środków zapobiegawczych da się przeżyć :D

SRAMa nie skreśliłem, bo mimo wszystko sprawował się dobrze, ale przy Shimano tym razem zostanę :P

Jeszcze pozostaje kwestia manetek, ja z triggerów X-9/Rocket zadowolony jestem bardzo, ale kusi żeby spróbować z jednej strony nowych X-9/X-0, a z drugiej dual-releasowych XTRów czy XTków... a to już narzuca wybór przerzutek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...