Skocz do zawartości

[Treningi] Łączone lub dzień po dniu

GdyniaBiker

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpisuję sobie treningi na czas zimowy na najbliższy okres. Chcę mieć kondycję na wiosnę i dużo się ruszać zimą

(pomaga na zimowe problemy ze snem i nastrojem). Plan muszę dostosować do długości zajęć w szkole itp. ale to zostawmy na razie.

Staram się umieścić w tygodniu min. 3 tr. siłowe (na razie - adaptacja) i 3 wytrzymałościowe/ogólnorozwojowe. Do wyboru mam w tygodniu 2x besen i dowolną ilość: rower stacjonarny, bieganie, ćwiczenia siłowe, wędrowanie szybko po lesie.

Obawiam się, że nie będzie korzyści - tylo szkody i przerwy - z męczenia tych samych mięśni codziennie np. ramion: sił-basen-sił, czy nóg sił-bieg-sił...

Pytanie brzmi: jakie treningi mogą po sobie następować w kolejnych dniach i czy warto łączyć treningi (i jak) np. czy ma sens 1 dnia sił+basen?

Chodzi o to, żeby nie przmęczać mięśni i organizmu, pozwolić niektórym mięśniom na lekkie przybranie masy, zregenerować się, ale jednocześnie wykonać jeśli się da, te 3x ćw siłowe i 3x wytrz lub inną ilość, pozwalającą na rozwój siły i wytrzymałości.

Czy lepiej ćwiczyć codziennie trochę, czy robić w tygodniu np. 3 przerwy, 2 tr. łączone i 2 pojedyńcze?

Wydaje mi się, że jak po ćw.sił. póję na basen (1 dnia - niektórzy proponują takie rozwiązane) to już nie wytrenuję ukł. oddechowego i krwionośnego, bo zmęczone mięśnie nie pozwolą mi optymalnie tych ukł. eksploatować. Czy mylę się?

Dziękuję za cierpliwość i czekam na pomoc <_<

zdecydowany max dla organizmu to 5x w tyg, ja polecam 3 intensywne treningi

lepiej polaczyc 1 dnia 2 treningi pamietajac ze nie powinny przekracac 2,5h - na tyle czasu mamy glikogen w miesniach, jak nie jestes jeszcze wytrenowany to proponuje 2h lacznie, ale zaczac delikatnie nawet po 45-60min

co do laczenia cwiczen to silownia+basen w celu rozluznienia miesni jak najbardziej, ew silownia+powiedzmy 30-45min biegania jak chcesz sadlo zbic

co do treningow dzien po dniu to zdecydowanie odradzam, beda nieefektywne - zmeczone miesnie nie rozwijaja sie naprawiaja(mikrouszkodzenia potreningowe) lub nawet redukuja, wypoczynek jest najwazniejszym elementem, wypoczete miesnie lepiej reaguja na trening i smiem twierdzic ze chodzac na silownie 3x w tyg bedziesz silniejszy niz chodzac 7x, oczywiscie na poczatku nie, ale po 2mies, gdy okaze sie ze opcja 7x doprowadzila do zastoju i spalenia miesni

treningi powinny byc tak zaplanowane ze np trening w pon obciaza barki i nogi, wiec w srode nie bedziesz biegal bo trzeba dac odpoczac nogom

Dzięki za odp :D

Ze mnie ciężki przypadek, bo odrobinę sadełka chcę zrzucić (głównie brzuch) ale tego jest mało i ogólnie to jestem hudy i tłuszczu (chyba) nie mam dużo..

A nie tyjąc w tłuszcz chciałbym nieco nadrobić pewne ykhm.. braki mięśniowe :P klata i ręce. Czyli trochę masy zyskać w tych miejscach.

A oprócz tych ćwiczeń siłowych (domowych) chcę też wiosną zacząć z jakąś formą czyli zwiększyć siłę właściwie wszystkich partii mięśni - ręce, nogi tulów..

i rozwinąć trochę ogólną wytrzymałość (jestem teraz w słabej formie, sezon był kiepski, więc nawet przez zimę można jak sądzę duuużo poprawić).

Czy da się połączyć te cele - trochę masy w górnej części ciała, siła i "kondycja"? Czy wyklucza się to - jak "siłownia" to nic więcej tylko trzeba odpoczywać między sesjami a jak wytrz. to tylko wytrz.?

Jeśli chodzi o ćwiczenia siłowe, to nie zamierzałem zwiększyć ilości sesji (jeśli tak zabrzmiało słowo "na razie") :) Najwyżej zmniejszyć do 2.

Dodam, że basenu właśnie nie chciałem wykorzystać jako rozluźnienia czy czynnego wypoynku, tylko trening wytrz., być może jedyny (jeśli nie będę mógł biegać), lub w czasie złej pogody.

Możesz podać przykład sensownego zagospodarowania tygodnia?

Jeszcze raz dzięki za pomoc, bo czuję się zaplątany, próbuję dużo rzeczy pogodzić... :D

po 1 napisz ile wazysz i jakie masz proporcje - czyli obwody klatki, pasa, bica, lydki - wszystko mierz tam gdzie najszerzej, miesnie napiete na maxa, tak zeby wyszlo jak najwiecej, a brzuch rano bez wciagania ani wypinania

bo z racji wieku, na ktory dopiero teraz spojrzalem nie warto szalec, cwiczenia obciazajace kregoslup typu przysiady ze sztanga sobie daruj, co najwyzej mozesz robic z samym gryfem, ale ja polecam kupic sobie bambusowy kijaszek dlugosci ok 2m, tak zeby przerzucic dlonie przez kijaszek na karku i cwiczyc ;)

jak chcesz to napisz na priv, to szybciej zejdzie i bedziesz mogl cwiczyc ;)

• 3 tygodnie później...

GdyniaBiker

Proponowałbym Ci na początek jakieś 2 tygodnie tzw. treningu obwodowego na wprowadzenie i podciągniecie ogólnej kondycji, a później przejście na tzw. trening dzielony: np. pon. (grzbiet/triceps/ brzuch) sr.(klata/biceps/brzuch) pt. (nogi/barki/brzuchy) dodatkowo możesz w tych dniach jeszcze zapodać sobie basem, jak najbardziej mile widziane dla rozluźnienia i rozciągnięcia mięśni. W wolnych dniach w zależności jak sie będziesz czul możesz zapodać inne formy trenowania (np. bieganie/rowerowanie).

Z racji twego wieku - nie przesadzaj z obciążeniami, jest to na tyle istotne, ze nie masz jeszcze do końca wykształconego układu chrzęstno szkieletowego i nadmiar ciężaru mu tylko zaszkodzi niż pomoże.

Pamiętaj zawsze o rozgrzewce przed treningiem i rozciąganiu po jago zakończeniu oraz o poprawnym wykonywaniu danego ćwiczenia (ważne by nie wypaczyć sobie sylwetki oraz nie nabawić sie urazów).

Powodzenia i wytrwałości życzę !

TRENING OBWODOWY - tzw. trening ogolnorozwojowy - zestaw cwieczen na wszystkie partie miesni podzielony na tzw. obwody, w ktorych wykonuje sie dane cwiczenie z maksymalna dynamika.

Poszczególne ćwiczenia wykonuje się 60 sek.

Przerwa pomiędzy poszczególnymi ćwiczeniami 15 sek.

Po każdym obwodzie następuje przerwa 2 min.

Dobór obciążenia – w zależności od kondycji delikwenta - liczy się aby tak dobrać obciążenie by wykonać w jak najszybszym tempie (powtórzenia w czasie 60 sek.)

Przykładowo:

PARTIE Obwód I

KLATKA - Wyciskanie sztangi na poziomej ławeczce

UDA - Wyciskanie obciążenia na suwnicy

PLECY - Wiosłowanie (podciąganie sztangielek w opadzie)

BARKI - Wyciskanie sztangielek

Łydki - Wspinanie na palce ze sztangielkami

TRICEPS - Wyciskania francuskie

BICEPS - Uginanie ramion ze sztangielkami na modlitewniku

Brzuch - Skłony w leżeniu

PARTIE Obwód II

KLATKA - Butterfly

UDA - Przysiady wykroczne ze sztangielkami w dłoni

PLECY - Ściąganie drążka wyciągu górnego w siadzie

BARKI - Unoszenie sztangielek bokiem do góry

Łydki - Odwrotne wspinanie ze sztangielkami

TRICEPS - Prostowanie ramion na wyciągu górnym

BICEPS -Uginanie ramion ze sztangielkami naprzemiennie stojąc

Brzuch - Unoszenie prostych nóg w górę

.

.

.

PARTIE Obwód IV

KLATKA -

UDA -

PLECY -

BARKI -

Łydki -

TRICEPS -

BICEPS -

Brzuch -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...