Mod Team Lookas 46 Napisano 25 Listopada 2007 Mod Team Napisano 25 Listopada 2007 Poszukiwany Nowy laptop na gwarancji do 4000zl. Coś lekkiego, mocnego i z dobrą baterią. Najlepiej ponoć sprawują się HP i Toschiba ale jestem otwarty na pomysły
rObO87 Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 Ja bym HP odradzał... Asus to dobra firma z tego co wiem. Co chcesz na nim robić?
siwyex Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 Posiadam Asusa Z83f... Matryca 17" dosyc lekki, gwarancja 24 miesiące i zapłaciłem 3200, ale rozłozyłem sobie to na raty i spłacam sobie pomalutku... Specyfikacje znajdziesz na necie.
ciacho1984 Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 Polecam poczytać to forum http://forum.laptopy.info.pl/index.php?sid...8a0ead194f2a10a
hudy Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 Ciężko powiedzieć w ciemno, ale: Do normalnego użytkowania panoramiczne 14'' (1280x800) - laptop będzie lżejszy, moim zdaniem starcza. Ja mam 15,4'', ale będę musiał znieść na tym kompie początki uczelnianego CAD'owania. Gdyby nie to - kupiłbym 14" Jeśli używany tylko w domu to matryca błyszcząca, jeśli w różnych miejscach to matryca matowa. Im większy laptop tym większa masa i utrata mobilności. Jeśli wybierzesz model z niezintegrowaną kartą graficzną to komp będzie słabszy, ale wydłuży się czas pracy na baterii. Jeśli wybierzesz zewnętrzną kartę graficzną to komp będzie mocniejszy, za to krócej będzie działał na baterii. Absolutne minimum to 1GB pamięci RAM. Twardy dysk w zależności od potrzeb. Dla mnie 80 Giga to wystarczająco. Dobrze żeby komp był wyposażony w rzeczy, których używasz (kamerka do pokazywania tyłka lub innych części ciała szerszej publiczności, czytnik kart pamięci, jeśli używasz takich w telefonie lub aparacie) - choć nie jest to aż taki istotne.
Wax Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 Ludzie czytajcie ze zrozumieniem. Skoro Lookas pisze że lekki i mocny + bateria, to ktoś pisze o '17 calach co na starcie nie równa się z lekkością. Lekki = czyli około 2kg/2,5kg. Małe matryce typu 14 i mniejsze to juz wiekszy wydatek. HP robi dobre laptopy i wsadza do nich dobre baterie. Ja osobscie posiadam Tośke Satellite A200 i jestem na maxa zadowolony ! Toshiba robi dobre komputery przenośne ale jeśli zależy Ci na wytrzymałej baterii to polecam HP. Moja Toshiba wazy 2,9kg co przy długich trasach z torbą na ramieniu/w ręce daje się we znaki nie powiem. Ale coś za coś. Sony ma fajne modele, małe, lekkie, naprawde super laptopy...ale $$$. Pozdrawiam http://allegro.pl/item271098625_sony_vaio_...wy_okazja_.html -> tylko co on tam ma...
Viviusek Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 w Sony płaci sie za firme wg mnie jakaś Toshiba bardzo chwalona ostatnimi czasy. A co myślicie o Comalach? niby no name ale robią laptopy dla wielu firm
majster Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 Ja bym HP odradzał...Asus to dobra firma z tego co wiem. Co chcesz na nim robić? dlaczego odradzasz HP? za parę lat też czeka mnie zakup i skłaniam się właśnie ku temu producentowi... a najmocniejszy będzie pewnie IBM, pytanie jak ważna jest ta wytrzymałość dla użytkownika i ile jest gotów za nią zapłacić
Wax Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 w Sony płaci sie za firme wink.gif Nie koniecznie, miałem do czynienia z laptopami Sony Vaio, fakt przesadzają z cenami (zasilacz ponad 300zł) ale sa tez dobrze wykonane. Tak ja w 100% moge polecic Toshibe, bardzo dobre laptopy (gwarancja + jakość + stylistyka + wyposażenie) Tak IBM to są laptopy nie do zajechania, wytrzymują wszystko ale też za to się płaci no i stylistyka takiego laptopa nie jest powalająca (nie można mieć wszystkiego) ja bym na miejscu Lookasa wybierałbym pomiędzy HP a Toshibą. Teraz wystarczy wybrac kilka odpowiadających modeli i wybrac ten odpowiedni. PZDR
Mod Team Lookas 46 Napisano 25 Listopada 2007 Autor Mod Team Napisano 25 Listopada 2007 Laptop dla dziewczyny dlatego ma być lekki i stylistycznie smerfastyczny coś jak to http://allegro.pl/item271676491_nowy_hp_dv...v_xp.html#photo tylko oczywiście nie 17 bo waga kosmos ale gdyby go zmniejszyć do 14/15 myślę, że byłby w sam raz Musi mieć też wbudowaną kamerkę
Biera Napisano 25 Listopada 2007 Napisano 25 Listopada 2007 posiadam asusa f5mseries z 1 gb ramu i 120 gb HD. komputer ogólnie mi pasuje, ma kamerkę (zupełnie mi nie potrzebną, ale nie było bez:P) mam go już miesiąc, z tym że miałem z nim mały problem: po 3 dniach padła bateria. działał tylko z kablem. dałem na gwarancję, na drugi dzien byl kurier i zawiezli go do warszawy czy gdzies. no i czekałem... i czekałem... i czekałem. po 3 tygodniach komp wrócił z wymienioną baterią, płytą główną i twardym dyskiem... niby wszystko jak należy ale kurde 3 tygodnie czekania na nowy komputer to lekka przesada. zwłaszcza że komputer był mi potrzebny jesli bedziesz miał szczęście i nic ci nie nawali to poza tym polecam.
J0seph Napisano 26 Listopada 2007 Napisano 26 Listopada 2007 Jak lekki, to tylko IBM serii X (1,5-1,6 kg) tylko X60/61 są nieco drozsze, ale uzywanego/poleasingowego T60/61, na gwarancji (czesto 12-24m producenta, nowe maja 36m gwarancji) na pewno mozna wyrwac w tej kwocie, masa na pewno nie wiecej niz 2,5 kg, a wytrzymalosc - nie do pobicia, w końcu lataja w kosmos (potrzebne, jesli to komputr dla dziewczyny ) tylko kamerki brak, i design nie ten, ale tu placi sie za jakosc.
bartekgib Napisano 26 Listopada 2007 Napisano 26 Listopada 2007 Co do marki - Toshiba. Bo to naprawdę dobre laptopy. Pozdrawiam !
Biera Napisano 26 Listopada 2007 Napisano 26 Listopada 2007 na co dzien mam do czynienia z toshibą i naprawdę nie zachwyca. Nie wiem w jakim jest wieku ale działa jakby chciała a nie mogła. na samo włączenie się trzeba czekać dobre 15 minut. Nie mówiąc już o rozmaitych fanaberiach jakie miewa
bartekgib Napisano 26 Listopada 2007 Napisano 26 Listopada 2007 No ale chyba nie ma się co oszukiwać, że laptop to urządzenia o wiele szybciej "zjeżdzające się" niż zwykły PC. Co do sprzętu poleasingowego - ja nie polecam. Kolega zainwestował w rocznego HP. Z zewnątrz - prawie ideał. Touchpad także nie posiadał wielu oznak zużycia. Ale bateria : 48 minut i z czasem robiło się 45, 40 minut. I to w bardzooooo szybkim tempie. Na ekranie zaczęły pojawiać się martwe pixele, zaczął sie zciemniać. W szkole mam do czynienia z podobnym laptopem jak ma kolega i wiem, że lap kumpla to złom. No i nie wykluczone, że pójdzie płyta główna do wymiany. Dlatego z mojej strony - nie polecam. Spójrzmy na samochody poleasingowe - nie zawsze to co kryje się pod wypolerowaną karoserią + pokrowcami na siedzeniach można nazwać "zawieszeniem" Pozdrawiam !
kawix Napisano 27 Listopada 2007 Napisano 27 Listopada 2007 Ja mam takie pytanie do właścicieli Toshib, a zwłaszcza modelu A200. Jak to jest z instalacją Win XP? Słyszałem że są jakieś problemy ze sterownikami? Prawda/Fałsz?
Wax Napisano 27 Listopada 2007 Napisano 27 Listopada 2007 Ja mam takie pytanie do właścicieli Toshib, a zwłaszcza modelu A200. Jak to jest z instalacją Win XP? Słyszałem że są jakieś problemy ze sterownikami? Prawda/Fałsz? FAŁSZ ! Mam Toshibe Satellite A200-1GH od 11 września tego roku. Z Vistą wytrzymałem tydzień po czym pościągałem stery wszystkie ze strony producenta + sterowniki do kart graficznej (DNA). Nvidia nie wiadomo dlaczego nie wydała oficjalnych sterowników do karty graficznej GeForce Go 7300. Ale jest bardzo dobry odpowiednik w postaci właśnie DNA (Google). Tez przed kupnem kompa naczytałem sie, że z Visty na XP'ka to ciężko będzie przejść...a tu sie okazało ze nie było i nie ma żadnych problemów. Jedyne co, to aplkacja Toshiba Power Saver (rozbudowane narzędzie do zarządzania baterią) nie działa pod XP. Czytałem o tym na stronach polskich i zagranicznych i jest to jakiś błąd i nikomu nie działa to pod XP. Wiecej pytań na priv po offtop. PZDR
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.