Skocz do zawartości

[odchudzanie] opłaci się?

rObO87

Rekomendowane odpowiedzi

Oto mój Bolid:

RAMA: Maxim Highlander 401

AMOR: Zoom CH-550

STERY: Neco, zintegrowane

MOSTEK: Promax DA-35

KIEROWNICA: Truvativ Xr Flatbar

ROGI: Zoom

CHWYTY: Ritchey PRO

MANETKI: Shimano Stef-35

SZTYCA: Promax, alu

SIODŁO: Lookin

OBRĘCZE: Rigida XTB-24, oczkowane

PIASTY: Shimano HB-RM 40 (przód), Shimano FH-RM 30 (tył)

DĘTKI: Dębica

OPONY: Vee Rubber, semislick, 26 x 1.9

HAMULCE: V-brake, Promax

KLOCKI HAMULCOWE: Author ABS-3CC

KORBA: Truvativ ISO Flow (22-32-42)

PEDAŁY: Shimano SPD M520

suport: Truvativ, BB-03-SQ-LE

KASETA: Shimano CS-HG 30 (11:28)

ŁAŃCUCH: KMC

PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano C-050

PRZERZUTKA TYŁ: Shimano Acera

Całość waży ~13 kg.

Czy przy mojej masie (~110 kg) opłaca mi się odchudzać coś w nim? Jeśli tak to co konkretnie radzicie? Dodam, że planuję wymianę amora na Dart 2. Zapewne do opon będą uwagi, ale ich nie zmienie, wole mieć wytrzymałe cięższe opony niż łatać lekkie gumy.

Po nazwie i firmie bolidu nie spodziewałem się excesów, ale powiem ci że całkiem zgrabna maszyna jest ;)

Rozumiem ideologię tego roweru - wytrzymały wygodny po prostu solidny.

Na twoim miejscu wymieniłbym widelec, ale na Torę a nie darta 2.

Dętki dębica można zastąpić maxxisami ultralight - lekkie i wytrzymałe.

Ogólnie też słabe są koła, ale to większy wydatek. Ja bym jezdził na nim, zmienił mu amora i wsadził te lekkie dętki ;)

Torę da się taniej wyrwać {nie musi być koniecznie model 318 solo air}

Kokpit moim zdaniem jest bardzo fajny, ja bym go dla wagi nie zmieniał. Tak samo zostawiłbym ramę, sztycę, pedały, siodło {wymiana jesli nie pasuje ci}.

Ciąży w tym zestawie korba isoflow, ale ona nie jest taka zła... Dlatego obstawiałbym amora i koła do roboty - gramiki na kokpicie mało dadzą... :)

13kg na zoomie, dość ciężkiej raczej ramie, i komponentach z niższej półki? mało prawdopodobne. Co do odchudzania roweru - rozumiem twój problem, ja akurat mam masę 100kg...

Także w naszym przypadku należy dość ostrożnie z tym lightowaniem roweru... ;)

Jeśli chcesz to odchudzić, postaraj się zważyć każdą część.

Amortyzator na Dart 2 polecam - nawet jeśli nie osiągniesz dużego zejścia na masie roweru, to na pewno poprawi się praca. Sam jeździłem na Judy J2 - co jest dokładnie tym samym tylko pod inną nazwą - i polecam.

Także postaraj się poważyć części, ja tam stawiam do wymiany: rogi, może mostek, sztycę, może siodło i da się pewnie zejść ze 200g...

Aha, nie wiem ile waża te opony, ale znalazłem jakieś slicki Vee Rubbera które ważą 900g 0_o

Na dzień dobry 2 x Kenda Karma i powinieneś też sporo z roweru zrzucić ;)

Adik - Tora - 700pln

Dart 2 - za 250pln dostaniesz :)

Troche inna półka cenowa :):D

Ja bym zmienił amortyzator na Axona. Tutaj masz ciekawą ofertę:

http://www.allegro.pl/item271564534_najlep...axon_d_rl_.html

Hamulce v-ki Avid SD5 albo SD7 czyli to co napisał Adik.

Opony na jakieś lżejsze zwijane i rogi np.

http://www.allegro.pl/item271625766_rogi_m...na_allegro.html

P.S. Moim zdaniem ten rower nie waży 13kg.

Mimo że niestety nie znamy wag tych częsci to propozycje zejsc wagowych z pozostałych pierdół opiszemy:

korba na lx - 320zł {duży zysk wagowy i sztywnośc} w Isoflow zmiana zębatki na alu 44 da ci gdzieś ok 80-100gr za 50zł.

kaseta 11-28, już taką posiadasz. jeżeli 7dmio biegową to amba, jeśli shimanowską 8smio, to bardzo lekkie są kasety 5.0 Srama {zysk 50-70gr} za 60zł

przerzutka - tutaj dużego zysku nie uzyskasz, conajwyżej praca się poprawi.

manetki/klamki - zbyt duży zysk nie będzie, poprawi się praca {zmienienie klamkomanetek na klamki + manetki}

sztyca/mostek - idzie ze szycy zejsc gdzieś tak z 70-100gr ale za kwotę bardziej w okolicach 90zł / mostek zejśc z 50-70 gr w okolicach 40-90zł

kiera prosta lekka- już taką posiadasz. / rogi boplight i inne podobne - zysk 80-100gr za 70zł

chwyty author pianka- za 20 pare złotych 20 pare gram ;)

siodło- zmiana na deskę Skn/blaze ok 100g za 65zł

koła i opony - najważniejsze ale najcięższe częsci w twoim rowerze.

Jeżeli posiadasz 7 biegową kasetę to wymiana kół pociąga za sobą dalszy korzystny tuning roweru. Jeżeli masz kasetę 8smio rzędową to lepiej teraz zainwestować w amora, a pózniej pozbierać na dobre kółko pod tarcze z lekką obręczą na przód i tarczówkę zakupić.

zysk maksymalnie 20 - 30g, troche za mało ;)

Ja bym zaczął od:

Opony - Kenda Karma ok. 500g sztuka

Rogi - jakieś lekkie ok. 60g

Sztyca i siodełko - tutaj się nie znam ale na pewno da się zejść ok. 200g na tym zestawie

Hamulce - jak juz wcześniej wspomniano SD5 lub SD7

Zmieniłbym też klamkomanetki na FR5 + np. alivio

po 1 wg mnie rower wazy spokojnie ok 14kg

po 2 napisz ile masz kasy do wydania

po 3 na twoim miejscu skupialbym sie na zmianach jakosciowo-wytrzymalosciowych, a nie wagowych, chociaz masa tez samoczynnie spadnie - np ciezki amor jakim jest wyzej wymieniona tora i tak bedzie lzejszy niz ten zoom- przy twojej masie rower w rozsadnej cenie powiedzmy do ok 2-2,5tys musi wazyc chociaz ok 12,5kg

Czarny zacisk na imbus przy czarnej ramie i sztycy - imo pr0 wyglad :)

Był temat na forum i większość doradzała mi Darta 2, więc chyba tak pozostanie ;)

Ile mogę wydać? Co miesiąc gotówka wpływa więć stopniowo można wszystko kupić.

Ale np. korby za 320 zł? ;) (myślałem o Alivio)

w dalszym ciagu nie podales konkretow - po prostu powiedz ile np mozesz wydac do wiosny na rower, to bedzie mozliwosc doradzenia, jezeli tego nie zrobisz to mozesz rownie dobrze poprosic o zamkniecie tematu, bo jaki jest sens pisac np ze tora jest godna polecenia jak okaze sie ze na caly rower masz 500zl, albo znowu chcesz zaintwestowac 3tys

napisz tez, ktora czesc najbardziej jest zajechana, albo utrudnia ci jazde - np domyslam sie ze amortyzator

Zmieniać isoflowa na alivio się nie opłaca. Korbę lx podałem w domyślę projektu lekkiej i sztywnej korby {taniej wyjdzie korba deore Fc-m532 i dokupić do niej tarczę 44 alu truvativa za 48zł na allegro. Wtedy jest lekko i sztywno. Co do amora to RS dart ma stalowe 28mm golenie, co wg mnie przy twojej wadze się nie sprawdzi, dlatego radziłbym Torę. Napisz wogóle ile masz do wydania bo pierdół które tylko ci odchudzają rower nie ma co kupować przy ograniczonym budżecie. Lepiej kupić cos co faktycznie lepiej będzie "pracować" a przy okazji nie będzie zbyt ciężkie. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...