Skocz do zawartości

[hamulce]Avid BB7 Mtn 08 a Avid BB7 Road 07

Mati_neo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Niedawno kupilem avida bb7mtn 08 i zamontowalem go z przodu (wczesniej mialem tez bb7 ale wersje ROAD).Po przejechaniu paru km stwierdzam ze bb7mtn nie dotarty ma duzo wieksza sile hamowania,(za mocno nacisne lece przez kiere) od bb7 road ;) Nie wiem czym sie te hamulce az tak roznia ale po moich testach stwierdzam ze roznica jest zaje**scie duza...a to tylko roznica w mtn a road.W zwiazku z tym dalem road na tyl z tarcza 160mm polygon...i nie za fajnie to dziala i teraz mam pytanie do was czy ktos mial podobna sytuacje?? Nie wiem czy jest sens kupowac na tyl wersje mtn 08 z tarcza 203mm bo jest taka mozliwosc,czy moze zostac przy bb7road z tarcza 160?? A moze jednak warto przejsc na hydraulika juicy 5/7,ale to znowu koszty wieksze.Co polecacie??Pozdrawiam

Napisano

Powiadasz że bb7 road z tarczą 160 na tyle nie za fajnie działa?? Tzn.? Mam zamiar kupić bb5 lub bb7 w lżejszej wersji road i tarczy 160 po zimie, więc ciekawi mnie moc hamowania tych hampli.

Napisano

Tak jak pisalem nie chodzi to fajnie mam klamki sd7 z regulacja i robilem co moglem ale nie dziala to tak jak mialem wczesniej bb5 z tylu z taka sama tarcza a jak wiadomo tam sa mniejszej powierzchni klocki.Mowiac dosc prosto lepszy jest bb5 MTN od bb7 road.Avid namieszal tymi wersjami ,tak jak pisal grzegorz1974paszek sila przelozenia,widac nawet jaki jest zakres zacisku w MTN a ROAD moze faktycznie z klamkami szosowymi to chodzi fajnie ale ja nie ejstem zadowolony.Pozdrawiam

Napisano

Wczesniej pisałem o tym bb7 road i ze nie za dobrze on chodzi.Dokladnie wczoraj kupilem bb7 MTN 08 taki jak na przodzie z tarcza 203mm i na razie moge wstepnie powiedziec ze niedotarty dziala lepiej niz road,jezeli chodzi o mechanika to juz nie mam najmniejszych watpliwosci co do bb7 to najlepszy mechanik na swiecie oczywiscie wersja MTN 07/08.W sumie ciezko porownac ten hampel do hydraulikow ale po nacisnieciu klamki u kolegi juicy 7 a nacisnieciu bb7 przy odpowiednim wyregulowaniu bb7 swietnie sobie radzi z lotem przez kiere...Pzdr

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jeżeli to, co pisze Grzegorz, jest prawdą (nie wiem, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czym różnią się wersje road i mtn), to nie ma co dyskutować o przyczynach. Zresztą chyba nie bez powodu stworzyli nową wersję dla szosówek, co nie?

@Adik

a skąd masz informację, że road lżejszy? na stronie avida masy są takie same....

Napisano

Dokladnie ja teraz majac dotarte bb7 MTN 08 jestem bardzo zadowolony jest tyle regulacji z klamka sd7 ze kazdy znajdzie odpowiednie ustawienie dla siebie,a ta sila hamowania :D .Z road mialem ten problem ze klamka sd7 pod bb7 road nie za bardzo chce wspolpracowac.pzdr

Napisano

Ja mam szybkie offtopowe pytanko: czym się różnią klamki Avid SD-5 i SD-7? bo zamierzam takie kupić dla BB7 05' mtb i nie wiem czy warto dopłacać do siódemek albo oszczędzać (sd5- 69zł, sd7- 109zł)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...