Mati_neo Napisano 24 Listopada 2007 Napisano 24 Listopada 2007 Witam. Niedawno kupilem avida bb7mtn 08 i zamontowalem go z przodu (wczesniej mialem tez bb7 ale wersje ROAD).Po przejechaniu paru km stwierdzam ze bb7mtn nie dotarty ma duzo wieksza sile hamowania,(za mocno nacisne lece przez kiere) od bb7 road Nie wiem czym sie te hamulce az tak roznia ale po moich testach stwierdzam ze roznica jest zaje**scie duza...a to tylko roznica w mtn a road.W zwiazku z tym dalem road na tyl z tarcza 160mm polygon...i nie za fajnie to dziala i teraz mam pytanie do was czy ktos mial podobna sytuacje?? Nie wiem czy jest sens kupowac na tyl wersje mtn 08 z tarcza 203mm bo jest taka mozliwosc,czy moze zostac przy bb7road z tarcza 160?? A moze jednak warto przejsc na hydraulika juicy 5/7,ale to znowu koszty wieksze.Co polecacie??Pozdrawiam
grzegorz1974paszek Napisano 24 Listopada 2007 Napisano 24 Listopada 2007 Różnica w sile bb road a mtn wynika ztego że road ma inne przełożenie siły-dostosowane do klamek szosowych. Sprzedaj te road.
Adik Napisano 24 Listopada 2007 Napisano 24 Listopada 2007 Powiadasz że bb7 road z tarczą 160 na tyle nie za fajnie działa?? Tzn.? Mam zamiar kupić bb5 lub bb7 w lżejszej wersji road i tarczy 160 po zimie, więc ciekawi mnie moc hamowania tych hampli.
Mati_neo Napisano 24 Listopada 2007 Autor Napisano 24 Listopada 2007 Tak jak pisalem nie chodzi to fajnie mam klamki sd7 z regulacja i robilem co moglem ale nie dziala to tak jak mialem wczesniej bb5 z tylu z taka sama tarcza a jak wiadomo tam sa mniejszej powierzchni klocki.Mowiac dosc prosto lepszy jest bb5 MTN od bb7 road.Avid namieszal tymi wersjami ,tak jak pisal grzegorz1974paszek sila przelozenia,widac nawet jaki jest zakres zacisku w MTN a ROAD moze faktycznie z klamkami szosowymi to chodzi fajnie ale ja nie ejstem zadowolony.Pozdrawiam
Mati_neo Napisano 27 Listopada 2007 Autor Napisano 27 Listopada 2007 Wczesniej pisałem o tym bb7 road i ze nie za dobrze on chodzi.Dokladnie wczoraj kupilem bb7 MTN 08 taki jak na przodzie z tarcza 203mm i na razie moge wstepnie powiedziec ze niedotarty dziala lepiej niz road,jezeli chodzi o mechanika to juz nie mam najmniejszych watpliwosci co do bb7 to najlepszy mechanik na swiecie oczywiscie wersja MTN 07/08.W sumie ciezko porownac ten hampel do hydraulikow ale po nacisnieciu klamki u kolegi juicy 7 a nacisnieciu bb7 przy odpowiednim wyregulowaniu bb7 swietnie sobie radzi z lotem przez kiere...Pzdr
proxx Napisano 17 Grudnia 2007 Napisano 17 Grudnia 2007 Jeżeli to, co pisze Grzegorz, jest prawdą (nie wiem, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czym różnią się wersje road i mtn), to nie ma co dyskutować o przyczynach. Zresztą chyba nie bez powodu stworzyli nową wersję dla szosówek, co nie? @Adik a skąd masz informację, że road lżejszy? na stronie avida masy są takie same....
uchmanek Napisano 17 Grudnia 2007 Napisano 17 Grudnia 2007 klamki szosowe maja inny uciag linki, stad zacisk road.
proxx Napisano 17 Grudnia 2007 Napisano 17 Grudnia 2007 no czyli wszystko jasne. nie ma co się pakować w road mając klamkę mtb. a masa ta sama.
Mati_neo Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Napisano 17 Grudnia 2007 Dokladnie ja teraz majac dotarte bb7 MTN 08 jestem bardzo zadowolony jest tyle regulacji z klamka sd7 ze kazdy znajdzie odpowiednie ustawienie dla siebie,a ta sila hamowania .Z road mialem ten problem ze klamka sd7 pod bb7 road nie za bardzo chce wspolpracowac.pzdr
NeZ Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Ja mam szybkie offtopowe pytanko: czym się różnią klamki Avid SD-5 i SD-7? bo zamierzam takie kupić dla BB7 05' mtb i nie wiem czy warto dopłacać do siódemek albo oszczędzać (sd5- 69zł, sd7- 109zł)
uchmanek Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 cd7 sa ciu lzejsze, nie pamietam o ile. sd7 mozna miec za 90pln: http://www.allegro.pl/item281615010_klamki...let_super_.html
Mati_neo Napisano 19 Grudnia 2007 Autor Napisano 19 Grudnia 2007 Poszukaj na allegro sd5 mozna miec za 65zl. Ja mam SD5 i roznica jest taka ze sd7 sa dwustronne a sd5 sa jednostronne(gdy kupujesz komplet to nie gra roli) i moim zdaniem nie warto doplacac do sd7.Pzdr EDIT link do klamek sd5 http://allegro.pl/item283929667_klamki_dzw...5_komplet_.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.