Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Klaniam, Jak widze jest zapotrzebowanie na osobny temacik w temacie rekodziela (to nie to o czym myslicie Wy sprosne swiniaki ). Prosze zatem wszelkie pomysly i uwagi w temacie majsterkowiczostwa umieszczac tu i nie zasmiecac innych tematow. Licze na szczegolny odzew ze strony spec-mechaniorow rurokury i Grabarza OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 23 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jak tylko wejdę w posiadanie aparatu jakiegoś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 mój nowy projekt zastanawiam się właśnie ,jak wykonać odpowiedni stelaż i mocowania w planach alu albo karbon -coby waga nie była zbyt duża http://bulgier.net/pics/bike/CoolBikes/1896_army_bike.jpg rzecz jasna rower do szkoły i z powrotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Z racji, że to mój pierwszy post na forum chciałem się przywitać, a więc Dzień dobry! Osłona na ramę - FRAMEPAD Każdy kto czegoś takiego kiedyś potrzebował widział propozycje ze sklepu fixie.pl. Jednak wizja płacenia 40 złotych za kawałek krzywo uszytej szmatki z rzepem dla prawdziwego, budżetowego ostrokołowca może przerazić. W tym przypadku to prosta rzecz do wykonania. Oto mój pomysł: Poziom trudności: łatwy Potrzebne narzędzia: maszyna do szycia, nożyczki, igła, marker ew. ołówek, miara, linia (stary panel podłogowy itp.) Potrzbne materiały: materiał typu ortalion (ze starego dresu na przykład), wstążka (3cm. szerokości) długość to 2a+b, nić, coś do wypchania (stara skarpeta, bluza, polar) Czas: 1h. Prawidłowo przygotowane miejsce pracy(szycia) Teraz materiały i narzędzia Szyjemy, obcinamy, pikujemy, obszywamy, rzep... I gotowe ;p Jednak powyższe materiały nie stanowią żadnej wartości dydaktycznej, każdy by takie wykonał bez tego poradnika. Sednem posta są porady: -wstążka musi być szeroka (szersza niż na fotce 2 razy) -tak jak tu szyjemy dwa razy, raz tak ,,byle jak'', potem równo. (krawiec uszyłby równo za pierwszym razem, ale to nie jest poradnik dla krawców) -materiał lubi się marszyć i ,,puchnąc'' (pikowanie- przeszywanie, przykład: u mnie te szwy w poprzek) -aby się nie marszczyło można zablokować stopkę aby nie opadała do samego dołu tylko tak 1,5mm. od blatu stołu maszyny -wstążkę należy najsamprzód przyfastrygować ręcznie -co do wielkości: ja proponuje 1,5 obwinięcia na ramie ( szerokość materiału to jeden i pół obwodu ramy ) -rzepy muszą być po obydwu stronach materiału, najpierw przyszyć jeden, a potem ,,przymierzyć'' gdzie powinien być drugi i mimo wszystko przesunąć go o jeden cm. aby było ,,na ścisło'' Ja osobiście nie używałem zbyt często przyrządów pomiarowych i wam też odradzam używanie ich, lepiej wszystko mierzyć przy rowerze Gdy szyjecie pierwszy raz (tak jak ja) wykonajcie próbę na innym kawałku materiału, dzięki temu unikniecie wypruwania nici z finalnego wytworu. Cena za wstążkę i rzep zapłaciłem 1,86zł, jednak wstążka okazała się za wąska, lecz w domu znalazłem inną, szerszą w innym kolorze a więc DIY! Aurox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Ja se kupiłem kawałek izolacji do rury w kastoramie za 3 zł, wygląda nieźle. A na poważnie-chyba można obszyć takie coś materiałem i będzie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Tak, to też dobry pomysł Jak obszyć, ręcznie czy maszynowo? Nie spada Ci? Spiąłeś to jakoś wzdłuż przecięcia? Jak z rozmiarami? (ramy grubsze czy owalne)? Szmaciak może się ubrudzić czy zamoczyć to jest wada. Tak się złożyło że miałem bliżej do maszyny niż do Kastoramy:icon_lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Tak, to też dobry pomysł Jak obszyć, ręcznie czy maszynowo? Nie spada Ci? Spiąłeś to jakoś wzdłuż przecięcia? Jak z rozmiarami? (ramy grubsze czy owalne)? Szmaciak może się ubrudzić czy zamoczyć to jest wada. Tak się złożyło że miałem bliżej do maszyny niż do Kastoramy:icon_lol: Trudno mi powiedzieć jak obszyć, najlepiej żeby się nie rozpadło. Mnie nie spada, bo mam przelotki i one się wbijają w tą piankę. Pozatym dociąłem na wymiar. Rozmiary są dwa, z tego co wiem, znaczy dwie średnice tej piany, na ramy stalowe i alu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.