Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2007 Mod Team Napisano 22 Listopada 2007 Klaniam, Jak widze jest zapotrzebowanie na osobny temacik w temacie rekodziela (to nie to o czym myslicie Wy sprosne swiniaki ). Prosze zatem wszelkie pomysly i uwagi w temacie majsterkowiczostwa umieszczac tu i nie zasmiecac innych tematow. Licze na szczegolny odzew ze strony spec-mechaniorow rurokury i Grabarza OSTRO! I.
Grabarz Napisano 23 Listopada 2007 Napisano 23 Listopada 2007 Jak tylko wejdę w posiadanie aparatu jakiegoś...
rurokura Napisano 17 Grudnia 2007 Napisano 17 Grudnia 2007 mój nowy projekt zastanawiam się właśnie ,jak wykonać odpowiedni stelaż i mocowania w planach alu albo karbon -coby waga nie była zbyt duża http://bulgier.net/pics/bike/CoolBikes/1896_army_bike.jpg rzecz jasna rower do szkoły i z powrotem
Aurox Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Z racji, że to mój pierwszy post na forum chciałem się przywitać, a więc Dzień dobry! Osłona na ramę - FRAMEPAD Każdy kto czegoś takiego kiedyś potrzebował widział propozycje ze sklepu fixie.pl. Jednak wizja płacenia 40 złotych za kawałek krzywo uszytej szmatki z rzepem dla prawdziwego, budżetowego ostrokołowca może przerazić. W tym przypadku to prosta rzecz do wykonania. Oto mój pomysł: Poziom trudności: łatwy Potrzebne narzędzia: maszyna do szycia, nożyczki, igła, marker ew. ołówek, miara, linia (stary panel podłogowy itp.) Potrzbne materiały: materiał typu ortalion (ze starego dresu na przykład), wstążka (3cm. szerokości) długość to 2a+b, nić, coś do wypchania (stara skarpeta, bluza, polar) Czas: 1h. Prawidłowo przygotowane miejsce pracy(szycia) Teraz materiały i narzędzia Szyjemy, obcinamy, pikujemy, obszywamy, rzep... I gotowe ;p Jednak powyższe materiały nie stanowią żadnej wartości dydaktycznej, każdy by takie wykonał bez tego poradnika. Sednem posta są porady: -wstążka musi być szeroka (szersza niż na fotce 2 razy) -tak jak tu szyjemy dwa razy, raz tak ,,byle jak'', potem równo. (krawiec uszyłby równo za pierwszym razem, ale to nie jest poradnik dla krawców) -materiał lubi się marszyć i ,,puchnąc'' (pikowanie- przeszywanie, przykład: u mnie te szwy w poprzek) -aby się nie marszczyło można zablokować stopkę aby nie opadała do samego dołu tylko tak 1,5mm. od blatu stołu maszyny -wstążkę należy najsamprzód przyfastrygować ręcznie -co do wielkości: ja proponuje 1,5 obwinięcia na ramie ( szerokość materiału to jeden i pół obwodu ramy ) -rzepy muszą być po obydwu stronach materiału, najpierw przyszyć jeden, a potem ,,przymierzyć'' gdzie powinien być drugi i mimo wszystko przesunąć go o jeden cm. aby było ,,na ścisło'' Ja osobiście nie używałem zbyt często przyrządów pomiarowych i wam też odradzam używanie ich, lepiej wszystko mierzyć przy rowerze Gdy szyjecie pierwszy raz (tak jak ja) wykonajcie próbę na innym kawałku materiału, dzięki temu unikniecie wypruwania nici z finalnego wytworu. Cena za wstążkę i rzep zapłaciłem 1,86zł, jednak wstążka okazała się za wąska, lecz w domu znalazłem inną, szerszą w innym kolorze a więc DIY! Aurox
Papista Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Ja se kupiłem kawałek izolacji do rury w kastoramie za 3 zł, wygląda nieźle. A na poważnie-chyba można obszyć takie coś materiałem i będzie szybciej.
Aurox Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Tak, to też dobry pomysł Jak obszyć, ręcznie czy maszynowo? Nie spada Ci? Spiąłeś to jakoś wzdłuż przecięcia? Jak z rozmiarami? (ramy grubsze czy owalne)? Szmaciak może się ubrudzić czy zamoczyć to jest wada. Tak się złożyło że miałem bliżej do maszyny niż do Kastoramy:icon_lol:
Papista Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Tak, to też dobry pomysł Jak obszyć, ręcznie czy maszynowo? Nie spada Ci? Spiąłeś to jakoś wzdłuż przecięcia? Jak z rozmiarami? (ramy grubsze czy owalne)? Szmaciak może się ubrudzić czy zamoczyć to jest wada. Tak się złożyło że miałem bliżej do maszyny niż do Kastoramy:icon_lol: Trudno mi powiedzieć jak obszyć, najlepiej żeby się nie rozpadło. Mnie nie spada, bo mam przelotki i one się wbijają w tą piankę. Pozatym dociąłem na wymiar. Rozmiary są dwa, z tego co wiem, znaczy dwie średnice tej piany, na ramy stalowe i alu:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.