Skocz do zawartości

[DIY] patenty i sposoby na wlasnoreczne detale do OK/SS

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Klaniam,

Jak widze jest zapotrzebowanie na osobny temacik w temacie rekodziela (to nie to o czym myslicie Wy sprosne swiniaki :D ).

Prosze zatem wszelkie pomysly i uwagi w temacie majsterkowiczostwa umieszczac tu i nie zasmiecac innych tematow.

Licze na szczegolny odzew ze strony spec-mechaniorow rurokury i Grabarza

OSTRO!

I.

• 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Z racji, że to mój pierwszy post na forum chciałem się przywitać, a więc

Dzień dobry!

Osłona na ramę - FRAMEPAD

Każdy kto czegoś takiego kiedyś potrzebował widział propozycje ze sklepu fixie.pl. Jednak wizja płacenia 40 złotych za kawałek krzywo uszytej szmatki z rzepem dla prawdziwego, budżetowego ostrokołowca może przerazić. W tym przypadku to prosta rzecz do wykonania. Oto mój pomysł:

Poziom trudności: łatwy

Potrzebne narzędzia: maszyna do szycia, nożyczki, igła, marker ew. ołówek, miara, linia (stary panel podłogowy itp.)

Potrzbne materiały: materiał typu ortalion (ze starego dresu na przykład), wstążka (3cm. szerokości) długość to 2a+b, nić, coś do wypchania (stara skarpeta, bluza, polar)

Czas: 1h.

Prawidłowo przygotowane miejsce pracy(szycia)

dscn2487l.th.jpg

Teraz materiały i narzędzia

dscn2478s.th.jpg

dscn2474y.th.jpg

dscn2483.th.jpg

dscn2482c.th.jpg

Szyjemy, obcinamy, pikujemy, obszywamy, rzep...

dscn2485.th.jpg

I gotowe ;p

dscn2492r.th.jpg

dscn2493h.th.jpg

Jednak powyższe materiały nie stanowią żadnej wartości dydaktycznej, każdy by takie wykonał bez tego poradnika. Sednem posta są porady:

-wstążka musi być szeroka (szersza niż na fotce 2 razy)

-tak jak tu

dscn2486h.th.jpg

szyjemy dwa razy, raz tak ,,byle jak'', potem równo. (krawiec uszyłby równo za pierwszym razem, ale to nie jest poradnik dla krawców)

-materiał lubi się marszyć i ,,puchnąc'' (pikowanie- przeszywanie, przykład: u mnie te szwy w poprzek)

-aby się nie marszczyło można zablokować stopkę aby nie opadała do samego dołu tylko tak 1,5mm. od blatu stołu maszyny

-wstążkę należy najsamprzód przyfastrygować ręcznie

-co do wielkości: ja proponuje 1,5 obwinięcia na ramie ( szerokość materiału to jeden i pół obwodu ramy )

-rzepy muszą być po obydwu stronach materiału, najpierw przyszyć jeden, a potem ,,przymierzyć'' gdzie powinien być drugi i mimo wszystko przesunąć go o jeden cm. aby było ,,na ścisło''

Ja osobiście nie używałem zbyt często przyrządów pomiarowych i wam też odradzam używanie ich, lepiej wszystko mierzyć przy rowerze

Gdy szyjecie pierwszy raz (tak jak ja) wykonajcie próbę na innym kawałku materiału, dzięki temu unikniecie wypruwania nici z finalnego wytworu.

Cena

za wstążkę i rzep zapłaciłem 1,86zł, jednak wstążka okazała się za wąska, lecz w domu znalazłem inną, szerszą w innym kolorze

a więc DIY!

Aurox

Tak, to też dobry pomysł

Jak obszyć, ręcznie czy maszynowo?

Nie spada Ci? Spiąłeś to jakoś wzdłuż przecięcia?

Jak z rozmiarami? (ramy grubsze czy owalne)?

Szmaciak może się ubrudzić czy zamoczyć to jest wada.

Tak się złożyło że miałem bliżej do maszyny niż do Kastoramy:icon_lol:

Tak, to też dobry pomysł

Jak obszyć, ręcznie czy maszynowo?

Nie spada Ci? Spiąłeś to jakoś wzdłuż przecięcia?

Jak z rozmiarami? (ramy grubsze czy owalne)?

Szmaciak może się ubrudzić czy zamoczyć to jest wada.

Tak się złożyło że miałem bliżej do maszyny niż do Kastoramy:icon_lol:

Trudno mi powiedzieć jak obszyć, najlepiej żeby się nie rozpadło.

Mnie nie spada, bo mam przelotki i one się wbijają w tą piankę. Pozatym dociąłem na wymiar.

Rozmiary są dwa, z tego co wiem, znaczy dwie średnice tej piany, na ramy stalowe i alu:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...