Skocz do zawartości

[opony/ust] Stan's tire sealant

kopaczus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Albo wystarczy zwykła strzykawka 20ml, nalewasz 20ml, wlewasz do opony, i kolejne 20ml i tak dalej :-)

Ja płyn wlewałem normalnie do opony zdjętej z rantu obręczy na małym odcinku - nie trzeba rozkręcać wentyli.

AD 1 - jeżeli rant opony nie jest uszkodzony, nie powinno być problemów.

AD 5 - 100ml z pewnością wystarczy.

AD 6 - ponoć jest to dość problematyczne...

Napisano

A co do czyszczenia to należy to robić przed zaschnięciem mleczka .

Każdy producent podaje czas zasychania , czyścimy trochę wcześniej wodą z ludwikiem i niema problemu .

Napisano

Podepnę się pod temat. Mam kółka fulcruma red metal 5. Czy mógłbym zrobic ust domowym sposobem? Czy tą taśmę za frm 30zl można zastąpić inną taśmą? Wentylek wytnę sobie ze starych dętek ;)

Btw. Można gdzies dostać płyn uszczelniający frm, bo ten stansa jest trochę drogawy (90zl :D) Opony kupię RR 08 ust .

Napisano

pytania za 100pkt, bo troche namieszaliście...płyn chce zastosowac do normalnych detek jako awaryjne uszczelnienie

1. czy to mleczko da sie zaaplikowac do zwyklej detki typu Flyweight?

2. zalozmy ze pkt. 1 jest spelniony to czy jak wleje to ustrojstwo i napompuje detke to czy potem moge z niej spuscic powietrze, zdjac z kola, odlozyc do szafy i uzyc ponownie po np. miesiacu? czy potraktowana mleczkiem detka staje sie jednorazowka?

• 3 tygodnie później...
Napisano

..no to sie dzisiaj umeczylem z tym systemem..

..na wstepie napisze ze posiadam obrecze ust - mavic xm819 i opony contonental mountain king supersonic oraz mleczko uszczelniajace no-flats joe's..

..naczytalem sie na necie troche o tym rozwiazaniu (zwykle opony + uszczelniacz) i z optymizmem pojechalem na stacje benzynowa aby uzyc kompresora..

..no i zapomnialem o redukcji..wiec udalem sie do sklepu rowerowego..koles w sklepie "znawca" powiedzial mi ze takie rozwiazanie nie ma racji bytu i potwierdzil to pompujac kolo swoim lipnym kompresorem..nie dalo sie za cholere napompowac..

..pojechalem do nastepnego sklepu..tam juz ludzie wiedzieli o co mi chodzi..ale po 30min "zabawy" efektem byla tylko podloga umazana w mleczku..opona nie chciala sie uszczelnic..kompresor byl za slaby..

..kupilem redukcje..na stacji kompresor byl jeszcze gorszy bo pompowal z przerwami i slabo..

..w koncu postanowilem szukac mocniejszego kompresora w zajezdni autobusowej..chociaz juz stracilem nadzieje na ten zestaw opon..

..potrzeba bylo 8 atmosfer zeby opona wskoczyla na miejsce..scianki ma tak cienkie ze parenascie minut przechodzil przez nie uszczelniacz..w koncu przestal..

..teraz czekam do rana z nadzieja ze powietrze nie zejdzie..co jakis czas dopompowuje bo jednak nieco schodzi..

..kurcze nie wiem czy to dobry system..na trasie raczej nie wchodzi w gre pompowanie..trzeba miec i tak detke w zapasie..

..ciezka sprawa...

Napisano

No to ładne przygody miałeś, nie powiem :P Ja robiłem już z Nobby Nica "bezdętkową", nie było żadnych problemów. Ale, mówisz, napompowałeś od razu do wysokiego ciśnienia i tak zostawiłeś? Bo właśnie chodzi o to, żeby dmuchnąć wysokim ciśnieniem żeby opona się ułożyła na obręczy, a potem spuścić powietrze i zostawić tak na 1 bar na noc, zakręcić czasem kółkiem żeby ewentualne nieszczelności się zakleiły. Na drugi dzień można już pompować do ciśnienia docelowgo.

Napisano

Conti MK SS to widać sitko a nie opona...

...u mnie nic podobnego nie miało miejsca.

Tak jak to kolega wyżej napisał, trzeba ułożyć oponę i obniżyć ciśnienie co by nie wyciskało za mocno.

Napisano

No niestety ja z Continentalem MKS miałem te same problemy, tylko konkretny wydmuch je wrzucił na miejsce w Mavicach, bo w Spinergy to bym chyba wrzucił pompka do materacy :-)...Ale faktem jest że po jakimś czasie "ulatnianie" się skończyło i teraz trzyma choc nie za duże ciśnienie. Poniżej 2,5(2) atm nie schodzi...

Napisano

..w jednej do rana sporo zeszlo..podpompowalem..z tego co mowicie powinno trzymac..

No niestety ja z Continentalem MKS miałem te same problemy, tylko konkretny wydmuch je wrzucił na miejsce w Mavicach, bo w Spinergy to bym chyba wrzucił pompka do materacy :-)...

..wniosek taki ze takie opony na obreczy bezdentkowej trudniej napompowac..bo musza wskoczyc w rowek..mysle ze na obreczach detkowych nie ma takiego problemu..

..boje sie tylko ze przy ostrej jezdzie opona sie rozszczelni na rancie..co o tym myslicie???

Napisano

Zdarzyło mi się ze 3 razy że coś tam siknęło spod rantu ale natychmiast się uszczelniało z powrotem, nawet nie było potrzeby dopompowywania.

Ostatnio wyczaiłem takie oto obręcze http://www.raleigh.co.uk/pandadetails.aspx?ID=421, i już mam je "zanabyte".

Są to zwykłe obręcze dętkowe ale z rancikiem trzymającym oponę na miejscu jak w bezdętkowych więc idealnie się nadają do przeróbki "mleczkowej".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...