Skocz do zawartości

[opony/ust] Stan's tire sealant

kopaczus

Rekomendowane odpowiedzi

UPDATE

Dziś oto wjechałem chyba na jakieś szkło na mieście, albo coś w ten deseń, w każdym razie przebiłem tylną oponę. Powietrze schodziło raczej powoli, zorientowałem się dopiero wykonawszy skok nad krawężnikiem przy prędkości ~35kmh, opona tak niefajnie się zagięła i o mało nie zaliczyłem gleby -- ocaliła mnie tylko perfekcyjna kontrola nad bicyklem :P

W każdym razie, zaprowadziłem rower na chatę, bo powietrza było na tyle mało że nie dało się jechać. Tam oto napompowałem tylko oponkę, zakręciłem parę razy i powietrze nie ucieka :) Już byłem przerażony że będę musiał zdejmować oponę, kleić i zakładać na nowo, ale nic z tych rzeczy :)

Podsumowawszy: Joe's Sealant jest zaje***** :)

Do dętki bałbym się wlać. kiedyś wlewałem uszczelniacz. Wprawdzie nie Stan, jakiś inny to był. Jeździłem na nim długo, ale jak pojechałem na wyścig, gdzie było naprawdę gorąco to 15 min przed startem płyn się zagotował i roz$#%@ dętkę...huk duży, zielony glut na całym rowerze...A więc nie polecam;)

Hmmm z tego co piszecie wynika ze mozna miec bezdetkowa z detkowej i masowo (pasek + plyn) wyjdzie tak jak by bylo z detka czyli lekko.

Kusi to troche, ale tak podsumowujac zalety owego rozwiazania. Piszecie glownei o snake'ach - ja z nimi nie mam zadnego problemu, nie mialem ani razu. Bardziej interesuje mnie przebijalnosc. Boje sie ze na trasie cos sie stanie i lipa bo opony sie przeciez nie zalata.

W sumie moznaby jezdzic z detka zwykla i wowczas wsadzic detke, ale plyn trzeba bedzie czyscic. Mam opory jakos...

Mam okazję kupić cały zestaw Stan's tylko nie do końca wiem pod które obręcz wybrać.

System ma być pod obręcze Alex Supra BH i Sun S-type. Supra ma szerokość koło 32 mm, Sun 34mm, ale obie mają podobną budowę "wewnętrzną", tzn. ten rowek gdzie są otwory na szprychy jest stosunkowo wąski (w S-type ok. 17mm). W przybliżeniu to jest taki profil: http://www.alexrims.com/upload/product/200637175710_3.jpg

Tutaj: http://www.jensonusa.com/store/product/TU4...ete+System.aspx jest zestaw do FR pod obręcze 27-34mm szerokości, no ale obręcz obręczy nierówna. Na stronie nie ma specyfikacji akurat co do moich obręczy i w sumie nie wiem - brać to pod szerokie obręcze czy może wystarczy pod węższe obręcze. Chodzi przecież chyba tylko o zasłonięcie otworów na szprychy i okolic wentyla...

Jeżdżę na Joe's sealant mniej więcej od kwietnia 2007 i generalnie jestem zadowolony.

Nie ma problemu ze snakeami ani z przebiciami.

Raz w sumie rozwaliłem oponę (przebijając czymś dużym front i ściankę opony na raz) ale nawet z tym płyn sobie w końcu poradził i po dopompowaniu pojechałem dalej.

Końcem stycznia 2008 płyn ostatecznie wysechł w tylnej oponie bo powietrze zeszło całkowicie samo z siebie w przeciągu nocy.

Po rozebraniu okazało się, że faktycznie trzeba nalać nowego ale z wyczyszczeniem starego będzie trochę roboty. Po godzinie czyszczenia zrezygnowałem i po prostu wlałem nowy czyszcząc tylko krawędzie opony (stopki) i ściankę obręczy.

Z tyłu na obręczy DT nie mam opaski tylko zaklejone silikonem otwory na szprychy (podwójnie oczkowana obręcz), z przodu kilka warstw taśmy izolacyjnej, w obu kołach zastosowałem wentyle shraedera (samochodowe) z pełnym gwintem uszczelnione od wewnątrz oringami, a w sumie zastanawiałem się czy nie dałoby się iść do wulknizatora i wtłoczyć faktyczne samochodowe wentyle po lekkim rozwierceniu obręczy (obie 32mm więc nie byłoby problemu podejrzewam).

PS. Jeśli ktoś myśli o tym systemie pod kontem ścigania i lekkości, chodzi mi o osoby które pompują koła na kamień, niech weźmie pod uwagę ograniczenia przez producenta dotyczące max ciśnienia w tym systemie.

Opony to WTB Weirwolf i Timberwolf 2.5 Race ale już czeka na swą kolej Timberwolf 2.7

Jak Dla mnie zalepianie jest czysto mechaniczne przynajmniej na poczatku. Pozniej to moze faktycznie to co ma kontakt z powietrzem trochę przysycha. mleczko jest dla utrzymania konsystencji. ale sie zastanawiam czy nie wyparuje do każdego gazu...

Oglądałem filmik reklamowy Joe'sa , niesamowite ale oni chyba wlali litr tego płynu do opony ;)

Niemniej jestem za i w najbliższym czasie zalewam UST tym płynem ,

Tylko doradźcie który lepsze Joe's czy Stan's chyba wszystko rozchodzi się o szybkość zasychania a może jest coś jeszcze ?

• 3 tygodnie później...

Mam płyn Joe's Sealant koła ust Mavic Crossmax ST i opony Conti mountain king 2.2.

Zakładam opone wlewam mleczko, robie wszysto jak w instrukcjach, ale efekt jest taki ze opona ciagle jest nieszczelna mleczko wylewa się przy rancie.

Może ktoś dokładnie opisać proces zakładania zwykłej dętkowej opony na obręcz ust używając mleczka uszczelniającego? Z góry dzięki.

Pozdrawiam

ja proponuje zrób tak:

załóż opnę na obręcz, ale razme z dętką. Napompuj wszytsko, tak żeby opona wskoczyła na swoje miejsce, myślę że 3 atmo stykną.

nastepnie spuść powietrze, wyjmij oponę z obręczy ale tak żeby wyszła tylko jedna strona opony a druga została na swoim miejscu, następnie zdemontuj dętke. Załóż wentylek.

Wlej płyn, załóż oponę. . . . no i teraz musisz mieć do tego kompresor. . . ja zakładałem na kompresorze generującym 4 atmosfery.. to jest trochę za mało i się napociłem przy tym ale dało radę ! Tym sposobem co opisałem musi Ci się udać.

Możesz też posmarowac oponę w miejscu styku z obręczą ludwikiem :confused: to troche ułatwia zadanie.

pozdrawiam i życze udanego zakładania ! a później podziel się wrażeniami ;)

Pierwsza sprawa. Przed wlaniem musisz mocno i dość długo wstrząsnąć butelką gdyż na dnie osiada odpowiedzialny za uszczelnienie składnik mleczka.

Druga sprawa, sprawdź czy brzeg opony nie jest uszkodzony lub nierówny. Czasem na stopkach są nadlewki z gumy, włoski itp.

Trzy. Nalej około 120ml (wstrząśniętego mleczka) napompuj ok 2,5 atmosfery tak żeby opona wskoczyła na rant obręczy (na obręczach UST objawia się to "strzałami") i od razu zakręć kołem żeby mleczko się rozlało po całej oponie.

Przez parę minut mleczko może sie wydostawać na brzegach i ciśnienie może spadać.

Trzeba tylko pilnować ciśnienie i zakręcić parę razy.

Najważniejsze jest jednak wstrząśnięcie mleczka i wyrównanie stopki opony.

PS. Raczej nie używaj ludwika. Może przeszkadzać w uszczelnieniu.

Ludwik będzie chyba ok skoro polecają smarowanie jakimś płynem do mycia naczyń z wodą boków opony na stronie producenta joe's sealant :confused:.

Spróbuje tego co mówił Lukashs, no i dodatkowo będę pamiętał o sprawdzeniu rantu i bardzo dokładnym wymieszaniu mleczka ;). Jutro dalsze próby, oby zakończone powodzeniem.

Pozdrawiam

Ja musiałem dać 6 atmosfer (tyle miałem w zbiorniku by dało wystarczający strumień powietrza by uszczelniło oponę-nie w oponie :( )na sucho dla Racing Ralpha i 8 atmosfer na mokro dla Smart Sama Alpencross który jest po prostu sztywniejszy i ciężej go było rozdmuchać by dotkną obręczy. Ale przez preste i adapter z samochodowym na pewno by było łatwiej. Mi RR po 1300km trzymał 12min na samej opasce bez plynu cisnienie... Sam sporo krócej. Może sie komuś przydadzą takie dane jak nie będzie mógł sobie poradzić to zobaczy ze mi sie udało dopiero np. przy 8 atm....

Pozwólcie że się podepnę do tematu - czytam ten wątek, rozmawiam ze znajomymi i ten wynalazek mnie coraz bardziej przekonuje.

Mam Mavic Crossmax ST. (UST Ready) -> nie muszę rujnowac się na opaskę :)

Ale mam trochę bałaganu w głowie i stąd pytania:

1. Czy NN nie będą się z nimi "gryzły ? (troszkę są zjechane - jakieś 1000 km)

2. Po nabiciu i tymczasowym uszczelnieniu opony płyn wlewam przez wentyl, tak ? Rozumiem że wentyle muszę dokupić osobno, czy wyystarczy jak wytnę ze starej dętki ?

3. Jak taki wentyl się trzyma w obreczy ? Czy trzeba go przykleić, czy siedzi "sam od siebie" ?

4. Otwór mam pod Prestę czyli wentyl też Presta. Czy to musi być jakiś specjalny "odkręcalny" wentyl ? Zwykłej Presty chyba nie odkręcę na tyle żeby wlać tam cokolwiek. Na siłę jeszcze nie próbowałem

5. Dawkowanie. Rozumiem że na NN 2.1 wystarczy jakaś "setka" na oponę. Czy wlewam bezpośrednio z butelki, czy muszę się zaopatrzyć w strzykawkę, etc. Wlewam "na oko", czy butelka ma jakąś podziałkę ?

6. Mam takie zboczenie że bardzo lubię "mieszać" oponami. Python/NN/RR. Jak i czym czyści się zaschnięte mleczko ?

Uff, się rozpisałem.

Pzdr & Wesołych Świąt. I niech to białe cholerstwo stopnieje...

Też mam te kółka więc na niektóre pytania odpowiem :D

2. 3. Wentyl masz dołączony do kół (przynajmniej powinien być, mi dali) jeżeli nie to kupujesz u swojego dealera Mavica ew. w harfie. wentyl dokręcasz specjalną nakrętką jest on uszczelniony. Jak go będziesz miał w ręku załapiesz o co chodzi :)

Można go wykręcić bez problemu.

5. Mleczko jest w takiej buteleczce z długą wąską szyjką lub w półlitrowym opakowaniu. Można dokupić buteleczkę pustą osobno. Butelka ma podziałke co do 20 ml. nalewa się latwo - wkładasz szyjkę do odkręconego wentyla i ściskasz.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...