Skocz do zawartości

[liceum]zdawanie do liceum

nikodem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem w 3-ciej klasie gimnazjum. Więc czeka mnie wybór liceum/technikum itp.

I doznałem szoku...mianowicie za osiągnięcia w kolarstwie górskim nie ma przyznawanych żadnych dodatkowych punktów.

Są przyznawane za kolarstwo torowe i kolarstwo szosowe...

Czy jest jakaś możliwość, aby przy złożeniu odpowiedniego pisma do jakiejś instytucji. "dopisano" nową dyscyplinę sportowa?

A może mam nieaktualne wiadomości i kol. górskie zostało już dodane?

Napisano

"Punkty" dostajsz za to, jak reprezentujesz w czymś szkołę. Za własne, "prywatne" osiągnięcia nie dostajesz nic ...... Nie masz się co przygotowywać na punkty, bo u mnie było podobnie - zdobyłem I miejsce w mieście z wiedzy o Janie Pawle II ( mówię całkowicie serio ), i nic nikogo to nie obchodziło - bo nie reprezentowałem szkoły, a siebie. A konkurs był baaaaardzo poważny i był bardzo rozgłoszony. Przynajmniej było tak u mnie, i sądze, że podobnie będzie u ciebie. Jakbyś brał udział w Alfiku Matematycznym lub konkursie językowym to by się liczyło. Pozdrawiam !

P.S. Napisz pismo, ale kolarstwo górskie zostanie dopisane jak już Ty będziesz kończył liceum. Żyjemy w Polsce .....

Napisano

raczej nie daja punktow za kolarstwo gorskie tez bylem w kadrze wojewodztwa a kumple mieli medale MP i nie dostali zadnych punktow ale zapytaj sie w szkole nauczyciela od W-f moze on cos ci powie na ten temat wiecej :)

Napisano

Normalnie zonk. Myślałem że żeby dostać się do liceum trzeba dobrze umieć majce i polski i inne przedmioty. A tu widzę że za jezdzenie na rowerze (np to kolarstwo torowe) też można dostać jakieś punkty... :| No jaja poprostu...

[dopiero będzie zonk jak ktoś mi powie ze jak ja szedłem do liceum to też tak było :). Ale wydaje mi się że to jakiś nowy patent ?]

Napisano

Ja pare miesiecy doznalem podobnego szoku, niestety nie masz co liczyc na punkty. Moja wychowawczynia byla dyrektorka i mowila ze jezeli byly by to osiagniecia w kolarstwie torowym lub szosowym to by byly pkt. Ale troche dziwne bo kolarstwo gorskie jest dosc popularne a torowe to malo kto slyszal, no ale to jest polska tak jak ktos wczesniej pisal. A pkt nie tylko za zawody ze szkoly dostajesz bo dziewczyny w kalsie braly udzial w jakis tam tancach i byly wysoko i dostaly za to chyba po 3 pkt. Wiec muszisz pojezdzic troche po torze ;p

P.S. polecam jeszcze jakies prace spoleczne np. wielka orkiestra, i od poczatku jak jest mozliwosc chodz na takie imprezy bo pozniej nie bedzie i nie bedziesz mial dodatkowych pkt. Tak samo mialem ja ale i tak sie dostalem tam gdzie chcialem z duzym zapasem pkt.

Napisano

Ustawa o tych punktach za sport jest dosc stara i jest tylko kolarstwo torowe (szosowego nawet chyba nie ma) bo sam byłem tym zainteresowany. Można dostać punkty za reprezentowanie siebie, nie trzeba reprezentować szkoły, jednak o przydziale punktów decyduje szkoła średnia, a konkretniej dyrektor

Napisano

Może chłopak ma ambicje dostać się do dobrej szkoły i mu zależy na punktach? Jak miałeś 57 punktów z egzaminu to raczej nie miałeś zbyt wielkiego wyboru szkół... Są szkoły do których na popularne profile trzeba mieć koło 120 pts.

• Mod Team
Napisano

Może, punkty takie są brane pod uwagę jeżeli wybierasz jakąś szkołę ukirunkowaną na sport. Wtedy zanosisz bezpośrednio do szkoły swoje osiągnięcia i oni mają jakiś wewnątrz szkoły system punktowy. Ja tam nic nie wiem o dostawaniu dodatkowych punktów za sport.

Napisano

Aha, faktycznie - teraz sobie przypomniałem. Tyle że w moim liceum z tego co pamiętam tylko za jakieś olimpiady matematyczne itd dawali punkty - dlatego mnie to troche zdziwiło z tym sportem... :devil:

Napisano
Wy to macie problemy. Wykłócacie się o 3 pkt. Ja na egzaminie miałem 57pkt z obu i nie narzekam,

po pierwsze nikt sie nie wykłuca, a po drugie zachowaj swoje kretyńskie uwagi dla siebie!!!!!!!!

nikodem chce poprostu zostać wynagrodzony za swe osiągnięcia sportowe i chwali mu się to...jest ambitny i ma wyniki więc co w tym złego, że chce to wykorzystać? jeśli tego nie rozumiesz, lub jeśli masz jakieś kompleksy (na tle sportowym lub edukacyjnym) to nie zabieraj glosu

Napisano

Da się to jakoś załatwić...tylko musisz udowodnić swoje osiągnięcia i może się udać...na świadectwie i w systemie komputerowym przyporzadkowywania do lo bedziesz mial wpisane tylko: "1-6 miejsce w zawodach sport. indywid. conajmniej na szczeblu wojewódzkim"...i za to te 3 pkt. czy ile tam jest...

PS. W tym wykazie jest bejsbol, krykiet i inne mało popularne dyscypliny jak dobrze pamiętam...

Napisano

Szczerze mówiąc to jest się o co wykłócać bo ja miałem mały problem , brakło mi koło 6 pkt , a miałem około 130 :) ale dostałem się bo kilka osób zrezygnowało :)

Napisano

Nie wiem, czy brydż to taka śmieszna sprawa. Nieśmiało zauważę, że znakomitymi brydżystami często są świetni matematycy. To wcale nie jest prosta i sztampowa gra, śmiem twierdzić, że jeżeli idzie o naukę, to bardziej bym się śmiał z przyznawania punktów za MTB.

Generalnie ja kiedy zarejestrowałem się w tym systemie te ponad 3 lata temu (chodzi mi o internetowy, nie wiem jak to teraz jest, może przez wap :]), to można było do dodatkowych punktów zaliczyć FCE. No i zaznaczyłem. Tyle że przy oddawaniu papierów gość mi powiedział, że co, że FCE? Że mogę sobie zabrać do domu, bo to nie ma najmniejszego znaczenia.

Najbardziej liczą się egzamin (marny swoją drogą) i oceny za przedmioty. A takie punkciki uciułane za 'cośtam' to w zasadzie czy to brydż, czy MTB, nie mają większego znaczenia. A i z konkursami to różnie jest, bo z tego co ja się orientuję, to liczą się olimpiady i ew. kangur czy coś w tym stylu, czyli poważne przedsięwzięcia. Alfik matematyczny? Pierwsze słyszę...

A powiem Wam: i dobrze, ja bym w ogóle chrzanił takie 'drobne' osiągnięcia (wiem wiem, MTB to ogromny wysiłek, tak jak każdy sport, ale czytajcie dalej) bo ludzie myślą, że jak uzbierają pliczek zaświadczeń, że czego to nie zrobili, to już najlepsze L.O. stoją przed nimi otworem. Sam byłem takim naiwniakiem i uzbierałem piękną laureczkę wszelakich papierów, które przy zostawianiu dokumentów zabrałem do domu. Nikogo to nie obchodzi. I z perspektywy czasu powiem: I_DOBRZE!!!!

Nie zrozumcie mnie źle. Po prostu, drogi Nikodemie, po gimnazjum 97% absolwentów ma błędne przeświadczenie, że poważny etap za nimi. Ale cóż, rzeczywistość pokazuje, że po gimnazjum jest gorzej niż najgorzej. A im bardziej będzie się uzależniało dobrą punktację od 'orkiestry świątecznej pomocy' (looool), tym ludzie będą się mniej uczyli, a potem pretensję, bo myślał że to, a że tamto. Uczyć się uczyć i jeszcze raz uczyć. Osiągnięcia sportowe rzeczą wspaniałą, bez kpiny, ale jeżeli chcesz iść do Szkoły Mistrzostwa Sportowego. Tam dostajesz się za szczególne osiągnięcia w sporcie i nikogo nie obchodzi żaden egzamin. Tak samo potem z tokiem nauczania licealnego - zdajesz, jeżeli masz osiągnięcia sportowe, nawet maturę bez problemu zdajesz, chodzi tylko o sport.

Napisano

Za kolarstwo górskie nie ma punktów... jest za szosowe, torowe ale za górskie nie ma :/ ... u mnie za osiągniecia sportowe było tylko 3 punkty do zdobycia... więc uważam że trzeba sie do egzaminu przyłożyć i świadectwo z paskiem,

Napisano

To też zależy w jakiej szkole :D U mnie z ocenami nie było jakoś lekko (chociaż ja się tym nie przejmowałem), a u kolegi na przykład nauczyciele tak naginali na ich korzyść że masakra i już sporo punktów za nic. I gdzie tu równość :) Powinien być wieeeeelki egzamin i to wszystko :) Aktualnie cieszę się, że nie dostałem się do szkoły pierwszego wyboru bo podobno tam jest ciężkawo i bynajmniej nie jest to dla mnie atutem. Zwyczajnie jeżeli chcę umieć dobrze jakieś przedmioty, z których będę zdawać maturę, nie potrzebuję zapierniczać z tych zupełnie niepotrzebnych jak mały robocik, a ściślej mówiąc wolałbym je po prostu bezstresowo "zaliczyć", a tego co mi potrzebne i tak będę zakuwać z książek i robić masę zadań bo sama nauka w szkole nie wystarczy :D

Napisano
po pierwsze nikt sie nie wykłuca, a po drugie zachowaj swoje kretyńskie uwagi dla siebie!!!!!!!!

nikodem chce poprostu zostać wynagrodzony za swe osiągnięcia sportowe i chwali mu się to...jest ambitny i ma wyniki więc co w tym złego, że chce to wykorzystać? jeśli tego nie rozumiesz, lub jeśli masz jakieś kompleksy (na tle sportowym lub edukacyjnym) to nie zabieraj glosu

Skończ z tymi inwektywami, bo następnym razem wyłapiesz punkty.

Co do interwencji u naszych władz to obawiam się, że może być za późno żeby zdążyli się z tym uporać do kolejnego naboru.

Napisano

Zgodze sie z proxxem

Swoja droga do tematu. Ja sie tym tak bardzo nie zajmowałem bo w pierwszym naborze do szkoły byłem drugi na liście przyjętych :) ale.. gdzies sie pamietam doczytałem ze jezeli delikwent ma powiedzmy (z polskiego na nasze) podium na jakims ogólnopolskim wyscigu to wtedy mozna by sie było ubiegac o jakies punkty. Jezeli na gryfie miales podium czy tam i pierwsze miejsce (nie wiem) to mysle ze nie ma sie o co ubiegac.. mino wszystko to jest bardziej pomorska impreza niz ogólnopolska. Gdybys dziabnał podium na bikemaratonie gdzie startuje tam >1000, chociaz i tak nie wiem czy to by starczyło. Moze gdybys sie w generalce wpisal do pierwszej 10 to tak. Moze i tak masz, nie wiem dawno mnie na forum nie było :)

No bo kruca no dumnie brzmi bylem 30 na 1300osob no ale to nie jest szczególne osiągniecie. (nie zrozum mnie zle nie mowie ze to latwo osiagnac) ale w swietle biurokratow to to nic.

Lepiej sie weźmij do nauki i dostaniesz troche pkt wiecej za ocenki i to beda pewne punkty niz trenowac w pocie czoła miec nadzieje na dobre miejsce i miec nadzieje ze laskawie sie dostanie punkty.

P.s. W tym co czytałem nie było rozgraniczenia pomiedzy kategorie sportowe tylko po prostu. Wysokie osiągiecia na szczeblu ogólnopolskim.

Napisano

lukas myślę o 7-demce więc trochę tych punktów muszę załapać...

cytuje jeden z punkt. z poradnika o zdawaniu do szkół ponad gimnazjalnych:

(za co można otrzymać dodatkowe punkty)

Sportowe organizowane przez Polskie Związki Sportowe, Szkolny Związek Sportowy, Ludowe Zespoły Sportowe lub Akademicki Związek Sportowy objęte Systemem Sportu Szkolnego na lata 2003-2004 w następujących dyscyplinach sportu:

....(kupa sportów wymienię kilka "ziółek")

hokej na lodzie

kajak polo

karate tradycyjne

karate wkf

kolarstwo szosowe

kolarstwo torowe

....

łucznictwo

łyżwiarstwo szybkie-łyżwy długie

łyżwiarstwo szybkie-short track

...

piłka wodna

...

podnoszenie ciężarów

...

rugby

saneczkarstwo (fajnie, że w kraju mamy jakiś tor):D

...

szachy

szermierka

...

żeglarstwo lodowe

Napisano
Może chłopak ma ambicje dostać się do dobrej szkoły i mu zależy na punktach? Jak miałeś 57 punktów z egzaminu to raczej nie miałeś zbyt wielkiego wyboru szkół... Są szkoły do których na popularne profile trzeba mieć koło 120 pts.

Tam gdzie chciałem to się dostałem bez żadnego problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...