radek1234 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 Złożyłem sobie niedawno kółko do szosówki i po złożeniu okazało się, że jednak szprychy są trochę za krótkie - 1,2 zwoje gwintu szprychy są widoczne i w ogóle nie chowają się do nypla, więc szprycha jest dość wyraźnie za krótka. Nypel to 12mm mosiężny dt, zastanawiam się jednak, czy zamiast wymiany szprych nie wystarczy po prostu założyć dłuższego nypla 16mm lub 14mm (ta długość to zdaje się długość nypla "ogółem"? - mnie interesuje gwint). Więc krótko czy 16mm nypel ma tyle samo gwintu co krótsze nyple czy więcej?
hudy Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 Żeby sprawdzić czy szprycha jest za krótka, to się patrzy z drugiej strony nypla. Jeśli dochodzi do zagłębienia w nyplu to jest akurat, jeśli poza zagłębienie to robi się za długa (już na pewno nie powinna przekraczać górnej powierzchni nypla), wewnątrz nypla nie powinna się chować na więcej niż 1-2 zwoje. U mnie przy nyplach 12 też wystają zwoje z nypla, a długość jest odpowiednia. Sprawdź dokładnie. Zawsze możesz iść do sklepu obejrzeć dokładnie nypel 16 i spojrzeć jak się tam układa gwint.
radek1234 Napisano 21 Listopada 2007 Autor Napisano 21 Listopada 2007 Z drugiej strony nypla oczywiście też patrzyłem Szprycha jest za krótka i ten dłuższy nypel ma być raczej próbą ratowania sytuacji. W tej chwili szprycha chowa się (w sensie jakim to ująłeś - patrząc z góry) na pewno więcej niż 1-2 zwoje. Gdyby ten dłuższy nypel miał 2-4mm gwintu więcej, to raczej rozwiązywałoby sprawę, stąd też moje poprzednie pytanie, czy rzeczywiście tyle go ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.