Skocz do zawartości

[gwiazdka] po co komu ?

pr0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, tak się zastanawiam po co jest ta słynna choinka montowana w widelcu i gdzie się dokładnie znajduje ? Zaraz pod sterem czy gdzieś w rurze? I jak ona w ogóle działa ?! Wiem że ściąga stery by nie było luzów i tyle, ale jak ta śruba jest powiązana z nimi. Używałem opcji szukaj ale znaleźć nie mogłem. Czy do sterów WCS będzie potrzebna choinka ? Czy to prawda że niektóre stery mają wbudowany ściągacz? Ta informacja jest mi niezwykle potrzebna w składaniu nowego roweru.

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi ;)

Napisano

Przepraszam ... Ah te święta już za miesiąc a ja głowę tracę ;). Jednak dalej nie wiem po co jest ta gwiazdka :)

Napisano

gwaizdka pwoduje ze stery sa "sciagane" czyli likwidujesz luzy miedzy miskami. widelcem i lozyskami.

do kazdych sterow jest potrzebna - bez niej nie skasujesz luzow (przynajmniej nie w latwy i skuteczny sposob)

Napisano

Ale zaraz zaraz bo już się powoli gubię. Skoro te stery mają już korek to po co mi następny ? Proszę o cierpliwość, ale nie wszyscy się uczą w jednakowym tempie ;)

Napisano

Gwiazdka siedzi w sterówce - kilka mm poniżej jej górnej krawędzi, żeby kapsel nie zahaczał o krawędź gwiazdki, bo wówczas nie da się dobrze dokręcić śruby i będzie luz.

Pozdrówko bingo :)

PS. Ech, za szybko zmieniasz wypowiedzi :) . Korek (czyli kapsel) to część sterów i jest razem z nimi sprzedawany w komplecie - a gwiazdka to byt niezależny, trzeba ją dokupić osobno.

PS 2. Korek oczywiście też można dokupić osobno, jeśli wola ;) .

PS 3. Jeśli się ładnie uśmiechniesz i zatrzepoczesz rzęsami, przy zakupie amora gwiazdkę dołożą ci gratis :D

Napisano

jezu nie. gwiazdka jest wbita w rure widelca na pewna glebokosc. po zalozeniu wszystkiego do ramy i na widelec czyli na koncu mostka - kladzie sie na wierzch kapsel i wkreca przez niego srube w gwiazdke

Napisano

Dzięki piękne za rozwianie moich wątpliwości bo to zawsze była dla mnie ciekawostka ;) Chyba temat już można zamknąć :)

Napisano

może ktoś wlepi zdjęcie nabitej gwiazdki :) tak obrazowo

ps. jak wiem jak wygląda

ps2. jak odkręcisz w gotowym do jazdy rowerze "kapsel" to zobaczysz sławną gwiazdkę :) będziesz wiedział, że to ona jak ją zobaczysz

Napisano

Czasami czytając niektóre tematy wydaje mi się, że to jakaś prowokacja ale od razu przypominają mi się moje początki z rowerem i wrażenie mija :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...