Skocz do zawartości

[piasta przednia] STX HB-MC36

bartekgib

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

W moim sklepie mam do kupienia przednią piastę Shimano STX HB-MC36. Nowa, chociaż troszkę przeleżała w sklepie. Ale złapałem w ręke przednią LX i porównałem, jak się kręcą = tak samo, żadnej różnicy. Więc opłaca się kupić tą piastę za 25 zł ? ? ? Za zaciskiem. Używana byłaby do MTB-XC. Pozdrawiam !

P.S. Jeżeli miał ktoś do czynienia z podobnym wyrobem oznaczonym logo STX - proszę się wypowiadać. Każda opinia - coś więcej mi powie :)

Napisano

Porównywałem krecenie się tej piasty z novateckiem. Lepiej się kręci i lżejsza jest piasta novatec. Imho nie opaca sie na tak starej piescie na kulkach przedniego kolka skladac...

Napisano

Miałem w tylnym kole piastę STX przez około 5 sezonów i nic się nie działo. Tylko raz sprawdziłem smar, rozebrałem, przesmarowałem i tyle. Przebiegu miała tak z 20000 km. Sprzedałem tylko dlatego, że przeszedłem na tarczówki. I teraz po 1 sezonie już mi piasta Woodmana padła. A niby taka mocna i w ogóle. Także podsumowując - polecam.

Napisano

Mój Rycerz ma w tylnym kole STX-RC - po ok. 12000 km bez zaglądania kręci się dużo płynniej, niż mój LX, któremu już chyba należy się przegląd... a jeździmy w zdecydowanej przewadze razem, więc obie piasty używane w identycznych warunkach.

Pozdrówko z plusem :)

Napisano

Za 25 PLN? Niech by i jeden intensywny sezon wytrzymała a to już jej dobrze wróży :) Kumpel w starym rowerze ma komponenty STX i do tej pory sprawują się znakomicie.

Napisano

Piasty STX ciężko zabić, kumpel ma komplet z 1994 roku i dalej jeżdżą. Nie są w super stanie, ale przeszły naprawdę dużo.

Napisano

Jak tylko zjem obiadek - zaraz ruszam do sklepu żeby zakupić tą piastę. Słyszałem o niej dobre opinie, bo kiedyś Shimano robiło części jedna-po drugiej, a nie na masówkę, tzn. żeby jak najwięcej wyprodukować. Pozdrawiam !

P.S. Dzięki za opinię :P

Napisano

Jasne ze kupuj, ja tez jestem na etapie kupowania pisaty do przodu i jak bym mial taka okazje jak Ty to bym kupil, a piaste ktora wlasnie zajechalem to chyba altus uwaga z 1994 roku, a dopiero w tym sezonie zaczela sie sypac, a byla jezdzona najpierw na sztywniaku, a jezeli chodzi o przebieg to mysle ze co roku okolo 4-5 tys km. Wiec jak wiadomo stare czesci shimano sa dardzo dobre nawet te z nizszych grup.

Napisano

no to szczesciarz z ciebie - ja mialem "stare" alivio i przez dwa lata zameczylem dwie sztuki - w obu sypneły sie konusy i kulki. rocznik piast 1997. zdecydowanie nie polecam piast przednich shimano.

Napisano

bierz stary bierz to zanim ktos ci zwinie.

ja mam kółka na STX RC parallax przód i tył rower z '98 był ostro katowany a piasty miał te od nowości

kręcą się nie tak pięknie ale ile przejechały.... ja sam na nich machnełem 2 000 a poprzedni właściciel jeździł ostro po górach oceniam przebieg na jakies 12-15 tysięcy więc warto!!!

Napisano

No i owy Shimano STX Parallax już kupiony za ... 20 zł. Jeszcze mi opuścili cenę ( dobrzy koledzy :) ). Piastka wygląda na dobrą. W porównaniu z Boplight'em na maszynach, którego dzisiaj oglądałem to różnica w toczeniu jest taka mała-średnia. Ogólnie - ja nie narzekam. Dobra część za równie dobrą cenę. Piasta jeszcza Japońskiej produkcji - więc to troszkę dobrze rokuje na przyszłość. Pozdrawiam !

Napisano

Jezdzilem na te piascie 4 lata i nic jej nie bylo. Serwis raz na rok, nigdy nie wymienialem kulek, konusow, osi. Polecam. Oczywiscie, jak kazdy STX RC, jest troche przyciezkawa.

Napisano

Mam STX-RC w Meridzie. Przebieg 12 tys km z hakiem + dwie zimy. Tylnia piasta zostala raz utopiona w tym roku na maratonie, po wyczyszczeniu i wylaniu blota dziala jak nowa i zasprzegla sto razy lepiej niz nowa piasta z GT (jakis badziew). Z przednia mialem troche problemow, tzn ze 3 razy byla juz czyszczona i ma lekkie wzery. Obecnie zaczyna halasowac wiec pewnie trzeba 4 raz zajrzec. Imho piasty bardzo trwale ale nie mozna sie zapominac i trzeba dbac.

Napisano

Z dbaniem u mnie nie ma kłopotu - jakby co robię sam albo podjeżdzam do servisu i robimy przegląd. Ale widzę, że zrobiłem naprawdę dobra i opłacalną decyzję z tym STX'em. I to za 20 zł :D Mam nadzieje, że za kilka lat nadal dobrze będe myślał o tej piaście, bo to już powoli kultowy model ( zawsze chciałem mieć kultową część w rowerze ). Pozdrawiam !

P.S. Temat do zamknięcia. Ja dowiedziałem sie wszystkiego co chciałem, a jeżeli ktoś wpisze STX w wyszukiwarce - to na pewno z tego tematu dowie się wiele o tym wyrobie.

Napisano
no to szczesciarz z ciebie - ja mialem "stare" alivio i przez dwa lata zameczylem dwie sztuki - w obu sypneły sie konusy i kulki. rocznik piast 1997. zdecydowanie nie polecam piast przednich shimano.

troche nieszczęśliwe porównanie bo te piasty kręcą sie w różnych ligach,

Napisano

Ja używam tych piast w 2 rowerach (w wersji RC) . Niestety tylko przednie bo tylnych pomimo starań nie udało mi się dostać (widziałem tylko wersję 32 a ja szukałem 36). Na przednią piastę zdecydowanie łatwiej trafić. Gdy składałem nowy rower szukałem stx ze względu na sentyment do tej niezawodnej grupy. A w przypadku drugiego roweru kupiłem ze względu na cenę (30zł). Jakby nie patrzeć za 20-30 zł nic lepszego się nie kupi a dokładać do lx-a nie ma sensu. W tych piastach najlepsze jest to, że wyprodukowano je jeszcze w Japonii i jakość jest nieporównywalnie lepsza od dzisiejszych alivio/deore. Części z tej grupy to super propozycja dla kogoś kto nie ma dużo kasy a chce mieć rzeczy dobrej jakości - przerzutki, manetki , piasty, kasety a nawet korby można jeszcze dostać jak się dobrze poszuka.

Pozdrawiam

Napisano
tylnych pomimo starań nie udało mi się dostać (widziałem tylko wersję 32 a ja szukałem 36).

No patrz: a ja szukałam wersji na 32 otwory - i na same 36 zawsze trafiałam...

Pozdrówko na opak :)

Napisano

Ecia - to za późno się zgadaliśmy! No trudno.

Nie mogąc dostać wspomnianego STX na tył wsadziłem Novateca , a w drugim rowerze Deore. O ile z tego pierwszego jestem zadowolony to w drugim przypadku wolałbym jednak starego porządnego STX-a.

Wniosek - jak będziesz czegoś szukać to zgłoś się do mnie a ja zrobię tak samo - może wtedy uda nam się dostać to co chcemy...:D

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...