bartekgib Napisano 18 Listopada 2007 Napisano 18 Listopada 2007 Witam ! W moim sklepie mam do kupienia przednią piastę Shimano STX HB-MC36. Nowa, chociaż troszkę przeleżała w sklepie. Ale złapałem w ręke przednią LX i porównałem, jak się kręcą = tak samo, żadnej różnicy. Więc opłaca się kupić tą piastę za 25 zł ? ? ? Za zaciskiem. Używana byłaby do MTB-XC. Pozdrawiam ! P.S. Jeżeli miał ktoś do czynienia z podobnym wyrobem oznaczonym logo STX - proszę się wypowiadać. Każda opinia - coś więcej mi powie
Adik Napisano 18 Listopada 2007 Napisano 18 Listopada 2007 Porównywałem krecenie się tej piasty z novateckiem. Lepiej się kręci i lżejsza jest piasta novatec. Imho nie opaca sie na tak starej piescie na kulkach przedniego kolka skladac...
cdan Napisano 18 Listopada 2007 Napisano 18 Listopada 2007 Miałem w tylnym kole piastę STX przez około 5 sezonów i nic się nie działo. Tylko raz sprawdziłem smar, rozebrałem, przesmarowałem i tyle. Przebiegu miała tak z 20000 km. Sprzedałem tylko dlatego, że przeszedłem na tarczówki. I teraz po 1 sezonie już mi piasta Woodmana padła. A niby taka mocna i w ogóle. Także podsumowując - polecam.
Ecia Napisano 18 Listopada 2007 Napisano 18 Listopada 2007 Mój Rycerz ma w tylnym kole STX-RC - po ok. 12000 km bez zaglądania kręci się dużo płynniej, niż mój LX, któremu już chyba należy się przegląd... a jeździmy w zdecydowanej przewadze razem, więc obie piasty używane w identycznych warunkach. Pozdrówko z plusem
Schwefel Napisano 19 Listopada 2007 Napisano 19 Listopada 2007 Też uważam, że zakup tej piasty do dobre wyjście bo kiedyś Shimano się przykładało do produkcji, nie to co teraz że po dwóch latach trzeba wszystko wymieniać.
ulvgar Napisano 19 Listopada 2007 Napisano 19 Listopada 2007 Za 25 PLN? Niech by i jeden intensywny sezon wytrzymała a to już jej dobrze wróży Kumpel w starym rowerze ma komponenty STX i do tej pory sprawują się znakomicie.
roge Napisano 19 Listopada 2007 Napisano 19 Listopada 2007 Piasty STX ciężko zabić, kumpel ma komplet z 1994 roku i dalej jeżdżą. Nie są w super stanie, ale przeszły naprawdę dużo.
bartekgib Napisano 19 Listopada 2007 Autor Napisano 19 Listopada 2007 Jak tylko zjem obiadek - zaraz ruszam do sklepu żeby zakupić tą piastę. Słyszałem o niej dobre opinie, bo kiedyś Shimano robiło części jedna-po drugiej, a nie na masówkę, tzn. żeby jak najwięcej wyprodukować. Pozdrawiam ! P.S. Dzięki za opinię
olek123 Napisano 19 Listopada 2007 Napisano 19 Listopada 2007 Jasne ze kupuj, ja tez jestem na etapie kupowania pisaty do przodu i jak bym mial taka okazje jak Ty to bym kupil, a piaste ktora wlasnie zajechalem to chyba altus uwaga z 1994 roku, a dopiero w tym sezonie zaczela sie sypac, a byla jezdzona najpierw na sztywniaku, a jezeli chodzi o przebieg to mysle ze co roku okolo 4-5 tys km. Wiec jak wiadomo stare czesci shimano sa dardzo dobre nawet te z nizszych grup.
tobo Napisano 19 Listopada 2007 Napisano 19 Listopada 2007 no to szczesciarz z ciebie - ja mialem "stare" alivio i przez dwa lata zameczylem dwie sztuki - w obu sypneły sie konusy i kulki. rocznik piast 1997. zdecydowanie nie polecam piast przednich shimano.
andrej Napisano 19 Listopada 2007 Napisano 19 Listopada 2007 bierz stary bierz to zanim ktos ci zwinie. ja mam kółka na STX RC parallax przód i tył rower z '98 był ostro katowany a piasty miał te od nowości kręcą się nie tak pięknie ale ile przejechały.... ja sam na nich machnełem 2 000 a poprzedni właściciel jeździł ostro po górach oceniam przebieg na jakies 12-15 tysięcy więc warto!!!
bartekgib Napisano 19 Listopada 2007 Autor Napisano 19 Listopada 2007 No i owy Shimano STX Parallax już kupiony za ... 20 zł. Jeszcze mi opuścili cenę ( dobrzy koledzy ). Piastka wygląda na dobrą. W porównaniu z Boplight'em na maszynach, którego dzisiaj oglądałem to różnica w toczeniu jest taka mała-średnia. Ogólnie - ja nie narzekam. Dobra część za równie dobrą cenę. Piasta jeszcza Japońskiej produkcji - więc to troszkę dobrze rokuje na przyszłość. Pozdrawiam !
uchmanek Napisano 19 Listopada 2007 Napisano 19 Listopada 2007 Jezdzilem na te piascie 4 lata i nic jej nie bylo. Serwis raz na rok, nigdy nie wymienialem kulek, konusow, osi. Polecam. Oczywiscie, jak kazdy STX RC, jest troche przyciezkawa.
Xsystoff Napisano 19 Listopada 2007 Napisano 19 Listopada 2007 Mam STX-RC w Meridzie. Przebieg 12 tys km z hakiem + dwie zimy. Tylnia piasta zostala raz utopiona w tym roku na maratonie, po wyczyszczeniu i wylaniu blota dziala jak nowa i zasprzegla sto razy lepiej niz nowa piasta z GT (jakis badziew). Z przednia mialem troche problemow, tzn ze 3 razy byla juz czyszczona i ma lekkie wzery. Obecnie zaczyna halasowac wiec pewnie trzeba 4 raz zajrzec. Imho piasty bardzo trwale ale nie mozna sie zapominac i trzeba dbac.
bartekgib Napisano 19 Listopada 2007 Autor Napisano 19 Listopada 2007 Z dbaniem u mnie nie ma kłopotu - jakby co robię sam albo podjeżdzam do servisu i robimy przegląd. Ale widzę, że zrobiłem naprawdę dobra i opłacalną decyzję z tym STX'em. I to za 20 zł Mam nadzieje, że za kilka lat nadal dobrze będe myślał o tej piaście, bo to już powoli kultowy model ( zawsze chciałem mieć kultową część w rowerze ). Pozdrawiam ! P.S. Temat do zamknięcia. Ja dowiedziałem sie wszystkiego co chciałem, a jeżeli ktoś wpisze STX w wyszukiwarce - to na pewno z tego tematu dowie się wiele o tym wyrobie.
rainier Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 no to szczesciarz z ciebie - ja mialem "stare" alivio i przez dwa lata zameczylem dwie sztuki - w obu sypneły sie konusy i kulki. rocznik piast 1997. zdecydowanie nie polecam piast przednich shimano. troche nieszczęśliwe porównanie bo te piasty kręcą sie w różnych ligach,
Tommyride Napisano 22 Listopada 2007 Napisano 22 Listopada 2007 Ja używam tych piast w 2 rowerach (w wersji RC) . Niestety tylko przednie bo tylnych pomimo starań nie udało mi się dostać (widziałem tylko wersję 32 a ja szukałem 36). Na przednią piastę zdecydowanie łatwiej trafić. Gdy składałem nowy rower szukałem stx ze względu na sentyment do tej niezawodnej grupy. A w przypadku drugiego roweru kupiłem ze względu na cenę (30zł). Jakby nie patrzeć za 20-30 zł nic lepszego się nie kupi a dokładać do lx-a nie ma sensu. W tych piastach najlepsze jest to, że wyprodukowano je jeszcze w Japonii i jakość jest nieporównywalnie lepsza od dzisiejszych alivio/deore. Części z tej grupy to super propozycja dla kogoś kto nie ma dużo kasy a chce mieć rzeczy dobrej jakości - przerzutki, manetki , piasty, kasety a nawet korby można jeszcze dostać jak się dobrze poszuka. Pozdrawiam
Ecia Napisano 22 Listopada 2007 Napisano 22 Listopada 2007 tylnych pomimo starań nie udało mi się dostać (widziałem tylko wersję 32 a ja szukałem 36). No patrz: a ja szukałam wersji na 32 otwory - i na same 36 zawsze trafiałam... Pozdrówko na opak
Tommyride Napisano 22 Listopada 2007 Napisano 22 Listopada 2007 Ecia - to za późno się zgadaliśmy! No trudno. Nie mogąc dostać wspomnianego STX na tył wsadziłem Novateca , a w drugim rowerze Deore. O ile z tego pierwszego jestem zadowolony to w drugim przypadku wolałbym jednak starego porządnego STX-a. Wniosek - jak będziesz czegoś szukać to zgłoś się do mnie a ja zrobię tak samo - może wtedy uda nam się dostać to co chcemy... Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.