olek123 Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Siema, musze kupic nowa piaste do roweru, na przod i zastanawiam sie nad deore i lx. Czy oprocz napisu, ceny, wagi rozna sie one czyms, najbardziej interesuje mnie jak sie kreca, czy obie chodza identycznie czy lx ma mniejsze opory? Jak jest z ich wytrzymaloscia ? Widzialem lx w sklepie u mnie w miescie za 53 zl, dobra cena ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 http://allegro.pl/item269290963_piasta_nov...zarna_nowa.html A może coś na łożyskach maszynowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 No ja prawdopodobnie też bym uderzył w maszyny. Ale jeżeli koniecznie chcesz kulki, to powtórzę informację zasłyszaną na tym forum: LX'y i wyższe mają lepsze uszczelki niż Deore i niższe. Jeżeli chodzi o opory toczenia, to odpowiedź brzmi: różnice pomijalne, żeby nie powiedzieć zerowe. Wytrzymałość: obie niby do XC ale na Deorkach ludzie latają i żyją. Wprawdzie częściej latają na wersjach pod tarczę, a te mają masywniejszy korpus. A poza lataniem to zachowywały się będą podobnie, bo i tak co jakiś czas (raz na rok?) będziesz musiał do nich zajrzeć w celu wymiany smaru. A cena czy dobra? Zobacz, na Allegro jest LX wersja tarcza na przód za 67 + transport, więc chyba Twoja cena jest dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 19 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 A jak myslice co bedzie lepsze to czy http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=269114821 lx chyba on jest z 2005 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Tak, to bedzie lepsze http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=272029216 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=269290963 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=268530807 uparliście się na te piasty shimano jak szczerbaty na suchary... to tak jakby ktoś wam proponował ekologiczne auto hybrydę a wybralibyście przestarzałego mercedesa diesel - bo "mercedes" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Oczywiście że wolałbym Mercedesa. W końcu to Mercedes Wobec tego mam pytanie co ile wymieniać trzeba statystycznie łożyska w tych "maszynówkach" (swoją drogą kto tu się uparł ) a ile można przejechać na "kulkach"? Są jakieś dane na ten temat czy to tak na oko? Poważnie mnie to interesuje, bez złośliwości PS: Mam Deore 535 pod CL, na razie 7600km, nie zamierzam zaglądać dopóki się nie rozwali (albo nie wymienię z innych względów). Na razie cisza i spokój. Odnośnie uszczelnień 475 mają zupełnie inne (gorsze), te wyższe już lepsze. Raz nawet się przekonałem, jak mi się w nie worek na śmieci jakiś wkręcił. 20 minut walczyłem na chodniku żeby koło zaczęło się obracać, później po treningu już w domu przy użyciu ciężkiego sprzętu kolejne 15 minut żeby wyjąć szczątki worka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Heavy puchatek - gdy ktoś chce piastę pod vki i tarcze 6 śrub to oczywiscie maszyny. Przy CL to już shimano albo "mało tanie" Dt - o nim można powiedzieć że to Porsche maszynówki kręcą się niesamowicie {przynajmniej na przednim kole} wymieniać łożyska trzeba co..... nie wiem, ale pewnie rzadziej, łatwiej i taniej niż kulkowe swoją drogą jak do piasty mógł ci się wedrzeć WOREK ?? Mi do novatecka wpadło raz jakieś ziarenko albo cos, strasznie piasta chrobotała, ale wystarczyło ją rozkręcic, wyczyscic i z powrotem złożyc Za 40 -50 zł to naprawdę konkretna przednia piasta i przy wyborze przedniej piasty pod vki, lub tarcze 6śr. na pewno nie wziąłbym przestarzałej konstrukcyjnie shimanowskiej piasty. Ale wybór należy do kupującego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Woreczek? No problem, jechałem, był woreczek. Postanowiłem nie omijać woreczka. Woreczek zaplątał się gdzieś w tylne koło, postanowiłem rozerwać go jadąc, ale mocny był to woreczek więc zaplątał się naokoło piasty i wlazł w uszczelnienia aż kapkę sparu wypłynęło Do środka do piasty nie wlazł oczywiście ale jechać i tak się nie dało przed operacją rwania woreczka CL nie CL, to tylko głupie mocowanie a autor tematu CL nie chce tak więc to nie ma żadnego znaczenia, tak tylko podałem co mam To że maszynówki kręcą się niesamowicie pewnie ciężko wyczuć. Aktualnie po glebie przestawił mi się zacisk tylnej tarczy i chrobocze, konia z rzędem temu, co to wyczuje Albo owy nieszczęsny woreczek, koło kręciło się tak lekko że od razu stawało samo z siebie puszczone swobodnie ale jakoś nie mogłem tego odczuć podczas jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 24 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 A jeszcze jest jakas roznica miedzy deore 510 a deore 530 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 24 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Tak olek123: piasty te różnią się korpusem, 530 jest trochę odchudzona i kształtem przypomina LX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 24 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 od kwietnia mam Lx na przodzie i w tyle. Po prawie 4 tys. km Przód ma zajechane 4 kulki, i dość głębokie rysy na bieżniach, konusy do wymiany. Tył jak nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 mam piasty Xt bez zarzutu, cichutkie świetne. lxa weź, lepiej uszczelniony będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 26 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Jeśli już muszą być Shimanki - LX w górę (sam mam XT i są niezłe, ale jak za tę cenę mogłyby być i lżejsze, i lepiej się toczyć). O Deore zacytuję wypowiedź jakiegoś dawnego postu, że (pardon!) " to kupa". Choć osobiście optował bym za maszynami - Accent Ride&Roll, Novatec, a jak jesteś lekki i nie szalejesz - nawet szosówkę, ale byle na maszynówkach! PS. Bazując na mych rozlicznych doświadczeniach, po planowanej modernizacji z Shimano zostanie mi już tylko korba i hamulce (oba... Deore! :banana: ). A znam takich, co nie mają z tej firmy kompletnie nic i jakoś żyją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Choć osobiście optował bym za maszynami - Accent Ride&Roll, Novatec, a jak jesteś lekki i nie szalejesz - nawet szosówkę, ale byle na maszynówkach! Co polecisz? bo na maszynach wogole sie nie znam, mam do wydania 50 zl, waze niewiele bo 55 kg A wracajac do lx'a bylem dzis na miescie i jest tego pelno, wszystko za 50 zl, jest pare modeli, ktory z nich jest najlepszy? Oto one: 580 570 w wersji srebrnej, czarnej, zlotej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 teraz NS zrobił fajne piasty do przodu(czerwone:D:D:D) i w sumie to NS więc muszą być wytrzymałe:) http://allegro.pl/item284105096_roller_sim...ka_gratis_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 fajna tylko z przesylka ponad 100 zl a ja planuje wydac 50 zl. A rower za jakis czas (rok, dwa) bedzie tylko na szose, ze moze jakas szosowa piaste jednak? tylko nie znam sie na maszynach jak wczesniej pisalem i nie zabardzo wiem co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ja mam LX na przodzie. 7 tys i ani razu nie zaglądano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaSzewczyk Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ...ja planuje wydac 50 zl .... Przy takich kryteriach kupuj najtańszą na maszynach jaką znajdziesz. Za 50 zł nie kupisz dobrej piasty na standardowych łożyskach (regulowanych konusami). Pamiętaj, że większość piast sygnowanych różnymi markami różni się w rzeczywistości tylko nadrukami/naklejkami. Przed zakupem sprawdź rozmiar łożysk - żeby były jakieś standardowe i ogólnodostępne. Zajeździsz to wymienisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 A moze ktos jeszcze powiedziec co bedzie lepsze 570 czy 580? Roznia sie czyms oprocz wygladu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 IMO tylko wyglądem. Ale i tak polecam maszyny: http://www.allegro.pl/item287100661_piasta...d_maszyny_.html wiem, że tpo 70PLN, ale IDENTYCZNE Novatece można znaleźć dużo taniej, np. srebrna: http://www.allegro.pl/item289538935_piasta...e_novatec_.html - Accenty Ride&Roll są też takie same więc bierz tańsze z nich, zresztą co szkodzi poszukać? Jest przecież google, a tam nie tylko Allegro wyskakuje! Ja mam LX na przodzie. 7 tys i ani razu nie zaglądano. I może to lepiej żyć w niewiedzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 MrJ łożyska zanim się całkiem rozlecą najpierw zaczynają hałasować. Więc spokojna głowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.