PIOK Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Chciałem krótko przedstawić mój projekt roweru, który chciałem złożyć do końca przyszłego roku. Założenie było proste: lekki, sztywny ścigant XC dla osoby o wadze 60kg (dla mnie znaczy się). Niestety nie miałem możliwości dojścia do realnych wag wszystkich części więc jeżeli ktoś miałby takową możliwość bardzo prosze o wsparcie . Jeżeli macie również jakieś sugestie co do cześci to piszcie. Może są lepsze części, które mógłbym wstawić do tego roweru. Rama: Boplight Marathon Sport 19' - 1620 gram (ważone) Amortyzator: Manitou R7 Super TPC Lockout - 1520 gram (ważone) Sztyca: Boplight 350mm - 225 gram (ważone) Zacisk sztycy: Boplight - 17 gram (ważone) Siodło: Selle Italia SLR XP - 179 gram (ważone) Mostek: Ritchey WCS 100mm - 110 gram Kierownica: Ritchey WCS 25,4 560mm - 130 gram Gripy: owijka - 30 gram Hamulce: Avid SD7 - 372 gramy Klamki: Avid FR-5 - 150 gram Stery: Cane Creek - 140 gram Korek: Boplight - 12 gram Podkładki: carbon - 7 gram Manetki: Sram X-0 Gripshift - 170 gram Przerzutka przód: Shimano LX 2004 - 130 gram Przerzutka tył: Sram X-9 - 237 gram Korba + suport: Shimano LX FC-M580 - 927 gram (ważone) Kaseta: Shimano XT 11-32 - 260 gram Łańcuch: Campagnolo C9 - 300 gram Obręcze: Mavic 717 - 840 gram (komplet) Piasta przód: DT 240s - 108 gram Piasta tył: DT 240s - 245 gram Szprychy: DT Revolution - 250 gram (64 sztuki) Nyple: DT Pro Lock - 20 gram (64 sztuki) Zaciski kół: BBB na imbus - 70 gram Dętki: Maxxis Ultralight - 220 gram (komplet) Opony: Schwalbe Nobby Nic 1,8 - 800 gram (komplet) Pedały: Look 4x4 - 290 gram (para) Pancerze, linki, końcówki: Clark's, Clark's, Jagwire: około 200 gram ? SUMA: 9579 gram ? Chyba o niczym nie zapomniałem . Bardzo prosze o opinie. pozdrawiam Piok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Bardzo fajna maszyna wyjdzie. Łatwo można urwać z kiery 15g zakładając Amoebe Scud. Na przód można dać też inną piastę jednak jeśli jesteś estetą to odpada (przynajmniej ja bym nie mógł mieć 2 innych ) Pancerze zastosowałbym Gore Klamki warto założyć SD bo dużo lepiej pracują wbrew pozorom od FR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Może takie stery http://www.rower.com.pl/index.php?main_pag...roducts_id=8007 . Zaciski na śrubę zamieniłbym na szybkozamykacze - podróbki Tune z Allegro.Pedały- poczekałbym do grudnia na nowe Looki Qartz 250gr. mają byc lepsze od 4x4.Sztyce już chyba masz , ale można pomyślec nad Accent Race Carbon 190gr. 160zł. Ale ona jest bez wysunięcia więc do Boplighta raczej odpada.Amorek też masz , ale Spinner Aeris Sport wydaje się ciekawy 800zł 1370 gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Co do pedałów to racja - sam na nie czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 rowerek do pozazdroszczenia co do mas to moje ultralighty waza 128+132=260 wiec dopisz sobie +40g :> ale przy twojej wadze moze warto sprobowac 90g flyweight czy jak im tam na korbie xt 2008 zamiast lx do zerwania kolo 150g i jeszcze pytanko - rowerek bez rogow, czy po prostu zapomniales je uwzglednic? trudno tez bedzie sie obyc bez koszyka na bidon, chyba ze liczysz mase golego roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Gdzie można kupić ten zacisk sztycy Boplight? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel-xc Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Jakoś mi się nie wydaje, aby xy 2008 ważyło ok 775g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Katalogowo 865g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 faktycznie - moj blad, zmylily mnie dane na aukcjach allegro, na ktorych pisalo ze katalogowo 77x g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PIOK Napisano 18 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Co do kiery to WCS nie jestem jeszcze taki pewny. Mam możliwość mieć carbonowo-tytanową kierę FSA 100 gram w dobrej cenie ale nie wiem czy nie szkoda mi zębów . Co do pedałów to chcę jakieś o budowie cranków a z tego co wiem to 4x4 są świetne. Jeżeli chodzi o amora to raczej go nie zmienię bo został zakupiony w tym roku . Mogłem brać SIDa ale ze wzgledu na możliwości wypadów w góry zrezygnowałem. Chciałem coś co przy dobrej sztywności zachowa przynajmniej przyzwoitą wagę (dlatego nie zdecydowałem się np. na Rebe). Hmm dętki naprawdę ważą 110 gram:D to wersja 1.5-1.7 na preste. Moze dlatego? A co do rogów to "wolę bez" Zmiana korby również odpada niestety. LXa mam prawie nowego wiec żal kasy. Co do zacisku sztycy na imbusik to ja kupiłem u siebie w krakowie w Bikershopie. Ale chyba widziałem coś podobnego kiedyś u Arnika. dzięki za opinie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 te zacisk sztycy to nie boplight tylko kalloy :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Z LXa też można pozrzucać - tarcze i śruby zmienić na alu (zresztą tak samo jak prawie wszystkie inne w rowerze) i gramy lecą! Zresztą jak się jeździ mało na tarczy 22, to wiertarka w dłoń i nadziurkować... Ale tu już wiele zależy od wrażliwości posiadacza w/w części . A że można, bez straty wytrzymałości za to z zyskiem designu traktować rower różnymi urządzeniami do majsterkowania, jest tu przykładów aż nadto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 29 Marca 2008 Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 opony NN 1.8 waza wiecej niz 400g za sztuke...musialbys byc niesamowitym szczesciarzem zeby dorwac dwie sztuki o takiej wadze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.