Skocz do zawartości

[hamululce] shimano m485

Albert16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mozliwe ze straciles tyle plynu ile zeszlo ze zbiornika wyrownawczego. albo nie bylo to tyle. proponuje ci zmontowac rower i zalozyc hample. jesli nie bedą dzialay szczegolnie tylny albo bedziesz czul duza roznice w pracy - idz z tym do serwisu.

Napisano

to znaczy rower będzie i tak składany przez serwis, wiec po prostu chciałem zeby mi na miejscu to zobaczyli i ewentualnie zrobili. moze dostane mały rabat ;)

Napisano

jesli są uczciwi to sprawdza i ci powiedza czy jest ok. jesli nie to cie moga naciagnac na odpowietrzanie. jesli to tylko pare kropel to jest szansa ze nie bedzie potrzebne odpowietrzanie.

Napisano

Heh zobaczymy, jak nie to jakos przezyje te 30pln. Trudno sie mowi, głupota nie boli ale kosztuje. Zobaczymy co z tego bedzie. Jeszcze raz sprawdze roznice pomiedzy zachowaniem przedniej i tylniej klameczki i hampla.

Jednak chyba trzeba odpowietrzyc, tylnia klamka ma nieco wiekszy skok. Do tego jest odrobinke bardziej miekka... ;)

Napisano

miekka tylna jest praktycznie zawsze - bardziej niz przednia. wynika to z dluzszego przewodu. a jesli skok ma wiekszy... no coz to moze byc zapowietrzenie.

Napisano

Prawdopodobnie pojezdze z nimi tydzien lub dwa i zobacze czy jest duza roznica w sile. Bo itak glownie uzywam przodu, tył tylko awaryjnie. Na sucho wyglada jakby i przod i tył poza nieco wiekszym (2mm) skokiem klamki niiczym sie nie roznily. Roznicy w skoku nie czuc reka, widac to wlasciwie tylko po srubach i ich pozycji. Jak mowie, ok 2mm zupełnie minimalnie. Co do miekkosci, no leciutko bardziej. Jak mowie - pojezdze zobacze. Jak trzeba bedzie - trudno. A jak nie - to fajnie :)

Napisano
Btw jaka jest cena adaptera z Post-mounta na IS? Bo w piku mam IS'a a dali mi przedni do PM'a :)

Jaki Ci dali? daj jakąś fotkę czegoś podobnego. Na ogół dają adaptery ISO/PM do tarcz 160mm - tzn. zacisk jest PM a przykręca się go za pośrednictwem adaptera do mocowania ISO. W przypadku PM zacisk mocuje się bezpośrednio do widelca i pasuje to do tarczy 160mm (wiem. są wyjątki)

Jeśli na serio dostałeś adapter PM/PM to ja z chęcią się z Tobą zamienię i dam Ci pasujący do Pike'a. Napisz tylko jaką planujesz założyć tarczę.

Napisano

Rower odbieram dopiero w środę, a z braku czasu pierwsza porządna leśna jazda dopiero w sobotę ;) Niestety w związku z pewnymi problemami nie dało się zrobić tego wcześniej. Ale obiecuje - po pierwszej porządnej leśnej jeździe napiszę tutaj wszystko co sądzę o tych hamplach :)

Napisano

No więc, jak obiecałem - hamulce sprawują się rewelacyjnie, modulacja na 4 ale za to siła dość duża. Po przyzwyczajeniu da się wyczuć punkt w którym hamulec nie cementuje koła, a hamuje efektownie. Bardzo lekko chodzą.

Aha - polecam FR-Shop w Łodzi, cięcie przewodu + odpowietrzanie + dolewanie oleju = 30pln. Do tego genialna obsługa!

Bendus - w Fr-shopie też robią shimanochy :)

A cena 100pln była faktycznie z kosmosu wzięta ;]

Napisano
Bendus - w Fr-shopie też robią shimanochy :D

We wrześniu, jak pojechałem wymienić klamkę, to powiedzieli, że nie. Rozwijają się najwyraźniej :)

Napisano

I chwała im za to - bo obsługa genialna a ceny tez nienajgorsze...

Ważę dużo, ok. 100kg wiec hamulce nie mają lekkiego życia... :D

Napisano

Ja ważę niewiele mniej. Zastanawiałem się nad Lx (585) ,może nie warto przepłacać? Okładziny są takie same jak w deore czy inny kształt ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...