Albert16 Napisano 17 Listopada 2007 Napisano 17 Listopada 2007 Witam! Czy ma ktos z Was hydrauliczny hamulec shimano m485(nowe ailvio) jesli tak interesuje mnie jaka jest jego siła hamowania ,modulacja,jakosc i ogólne działanie.Hamulec ten moge jkupic za 320 zła za komplet czy warto?Czy hamulec ten jest gorszy od deore?POZDRAWIAM
pudeleQ Napisano 17 Listopada 2007 Napisano 17 Listopada 2007 Btw. tu masz taniej http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...did=28&l=pl
Albert16 Napisano 17 Listopada 2007 Autor Napisano 17 Listopada 2007 Dzieki za ten link! Jak sami widzicie hamulce sa bardzo tanie a wiec czy dobre prosze o recenzje.
Martinuz Napisano 17 Listopada 2007 Napisano 17 Listopada 2007 Zamówiłem je w czwartek Na recenzję troche poczekasz Chodzi o nich polota ze sa identycne jak Deore 2007
Albert16 Napisano 20 Listopada 2007 Autor Napisano 20 Listopada 2007 A czy poczuje duzą róznie jak teraz mam mechaniki shimano m475? I czy opłaca mi sie dołozyc ponad 100 zł i kupic deore?
pudeleQ Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 Poczekaj na recenzję Martinuza i wtedy podejmiesz decyzję czy 485 czy deorka
bendus Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 Chodzi o nich polota ze sa identycne jak Deore 2007 Nie Deore 2007 (M535) tylko to starsze - BR-M525
tobo Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 nie są identyczne. oprocz roznicy kolorystycznej na zacisku roznia sie ksztaltem zbiornika wyrownawczego. moze to roznica kosmetyczna a moze techniczna.
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 Za 10 minut jadę po hample na poczte. Niestety moja recka nie będzie porównaniem do m535, gdyż są to moje pierwsze w życiu hydrauliczne tarcze Ale na pewno powiem wam co o nich myślę
tobo Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 plusy dawnych deore a wiec wlasciwie nowych alivio: 1. bardzo tanie klocki - jesli sa takie same w deore jak w alivio to cena wynosi niecale 30 zl. zadne inne markowe okladziny nie kosztuja tyle. 2. bardzo prosty serwis ktory praktycznie i tak nie jest konieczny bo hamulec wcale go nie wymaga. rowniez stary olej nie wplywa na prace hamulca. po zmianie dwuletniego oleju na nowy nie odczulem tego na plus. 3. dobra ale nie rewelacyjna sila hamowania. przy zywicznych klockach hamulec wyraznie slabnie gdy zmoknie. 4. dobrze zdefiniowany twardy punkt docisku - jedni go lubia inni nie. ja lubie. choc niektorzy uskarzali sie ze hamulec dziala przez to z kiepską modulacja. minusy: - wymienione powyzej slabniecie w mokrych warunkach, z nieseryjnymi klockami innych firm jest jednak lepiej - luz na klamce - powieksza sie do pewnego momentu by pozniej juz nie rosnac. klamki potrafia stukac w trakcie jazdy w terenie. - masa. konstrukcja zacisku nie jest finezyjna i przez to duza waga. w czasach deore 525 byly to chyba najtansze a bardzo dobre hamulce hydrauliczne. teraz mysle ze przy tej ceni rowniez tak bedzie.
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 Hmm myślę że jak za 300pln za parę, cudów od nich wymagać nie mogę. Ale i tak w błocie powinny być znacznie lepsze od v'ek. Zamówiłem dwie tarcze 160mm, ale teraz po namyśle zastanawiam się że mogłem wziąć 180mm. Jak porównałbyś te hample z zwykłymi vkami (tzn 525 powiedzmy)? No i mowisze ze przez 2 lata prawie nic z nimi nie robiłeś? A czy wymiana okładziny jest trudna?
Mod Team bogus Napisano 20 Listopada 2007 Mod Team Napisano 20 Listopada 2007 Powiem szczerze, że na zdjęciach te hamulce wyglądają dość plastikowo. Czy ktoś je widział na żywo? Przez pewien czas zastanawiałem się nad tym czy by na takie nie zmienić ale zrezygnowałem.
tobo Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 porownac do v-brake? to bardzo bardzo trudne bo nie mam takich hamulcow od hm 7 lat to co mi sie zawsze w linkowych hamulcach nie podobalo to tarcie linki o pancerz. to ze skrzypią i ze potrzeba sporej sily by z nich korzystac. zadnego z tych minusow nie maja hydrauliki. do tego ustawianie klockow, zuzycie obreczy itd itp.... spokojnie mogles wziac i 203. dlaczego - plusow duzych tarcz bylo tu opisanych sporo i sporo razy. dla mnie jedynym minusem jest wzrost wagi - choc nie bezposrednio dla mnie jako uzytkownika bo ja na to nie zwracam uwagi. jak dla mnie tylko avid pracuje na tyle dobrze zeby mozna bylo go porownywac z tarczowkami. przy dobrych pancerzach pracuja plynnie i lekko. moj kolega mial tak ustawione i wyregulowane w trialowce avidy ze zazdroscilem mu lekkosci i precyzji ich pracy wymiana klockow... w tych alivio system jest taki jak w deore - czyli wyciagniecie zawleczki (drucik z uchem zagiety po przeciwnej stronie zacisku (najpierw sciskasz jego konce bo drucik/zawleczka jest rozgiety by zapobiec wypadnieciu klockow) klocki demontujesz od dolu - w nowszych modelach shimano odbywa sie to w ulatwiony sposob od gory. niektorzy montuja nowe klocki bez demontazu kola ja jednak wolalem najpierw je zdjac. rozpychasz klocki do polozenia wyjsciowego najlepiej plaskim srubokretem - deliktaniie ale zdecydowanie. wypychasz klocki na dol i zakladasz nowe. wsadzasz zawleczke i rozginasz jej konce.
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 Własnie sobie spieprzyłem (czyt. zapowietrzyłem) tylni hamulec. Przez własną głupotę :/ Ile kosztuje w serwisie odpowietrzanie/dolanie płynu?
tobo Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 nie wiem. gregorio za odpowietrzanie przy zakupie po skroceniu przewodow bierze 25 zl. potrzebujesz strzykawke o pojemnosci 20 ml, wezyk pasuajcy srednica na koncowke tej strzykawki i klucz plaski 6 mm lub 8 bo nie pamietam. do tego plyn hamulcowy - olej shimano lub lhm + do zawieszeeni citroena. buteleczka oleju shimano to 30 zl a litr lhma to 20 zl a cos zrobil i w jakim celu?
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 cel - ciekawosc uszkodzenie - rozkrecenie zacisku przewidywana naprawa - jak ja biorac do reki potrafie spieprzyc czesc, to wole sie nie bawic w nic wiecej tutaj tylko wylalo sie odrobinka pynu,. na oko 5ml wiec licze ze mi dopełnią i odpowietrzą. Zrobie to w serwisie gdzie bede składał rower to moze 15 - 20pln sobie policzą..
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 Sorry za podwojnego posta, problemy z kompem. Do skasowania
tobo Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 pytanie - co chciales stwierdzic? 5 ml to polowa zawartosci calego hamulca jesli juz mamy byc scisli.
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 No to znacznie mniej w takim razie. A co chciałem - nie wiem prawdopodobnie zobaczyc jak wyglada. Pała ze mnie, dureń, debil i idiota :/ Btw, to czy 5 czy 10mm nie stanowi roznicy, bo dla serwisu dolac 5 czy dolac 10mm to ta sama robota
tobo Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 nie dolac tylko odpowietrzyc przy takiej stracie. modl sie zeby mieli olej shimano.
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 A jak nie beda mieli to co? Wymienią po prostu olej... Trudno - najwyzej zapłace wiecej :/ btw czy jak nacisnalem pare razy klamke przedniego hamulca w ktorym nie bylo tarczy to cos tez spieprzyłem?
tobo Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 wymienia? na? do shimano moze byc tylko olej mineralny. a wcisnales bez tarczy i bez dystansu? jesli tak to sprawdz czy klocki nie scisnely sie ze sob - czy jest miedzy nimi przerwa czy nie.
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 To znaczy taka nowka jak wyjeta z folijki scisnalem pare razy klamke, nie bylo tarczy, byly klocki i to smieszne metalowe cos. Heh musza miec jakis olej do hydraulikow ;] To dosc duzy serwis. A jak nie to zjezde całą łódź
tobo Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 hample hydrauliczne chodza albo na plynie hamulcowym dot (formula, avid) lub na oleju mineralnym (tektro, magura, shimano). firmowy olej mineralny shimano jest okrutnie drogi - za taka cene mozna kupic dwa litry dota. i nie mozna zamieniac plynow hydraulicznych miedzy hamulcami - moze to spowodowac zniszczenie uszczelek.
Martinuz Napisano 20 Listopada 2007 Napisano 20 Listopada 2007 Aha okej. Ale duzy serwis rowerowy powinien miec na stanie troche płynu hamulcowego... mam nadzieje ;] kurde dlaczego co dotkne to spieprze? :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.