Skocz do zawartości

[pedały]cranki vs spd wypinanie w sytuacjach awaryjnych

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ze wzgledu na problemy z kolanami biore pod uwage mozliwosc przejscia na pedaly crankbros tzw ubijaki.

W zwiazku z tym mam kilka pytan.

1. W spd podczas gleb jakie do tej pory zaliczylem - otb oraz do tylu z calym rowerem zawsze jakos nogi na szczesice sie same wypinaly. Widocznie wskutek sily jaka zadzialala nogi sie same wypinaly. Na pewno nie bylo to swiadome wypinanie bo wszystko dzialo sie za szybko. Generalnie uznaje to za plus. Czy w crankach jest tak samo?

2. Jak z szybkoscia i sila potrzebna do wypinania w crankach w porownaniu do spd. Czy mozna wyszarpac szybko noge tak jak ma to miejsce w przypadku spd? (na przyklad zeby sie podeprzec na stromym podjezdzie kiedy w ostatniej chwili okazuje sie ze jednak sie nie uda podjechac :))

3. Czy przy wpinaniu jest charakterystyczne pykniecie? To niuans, pytam z ciekawosci :)

Pozdrawiam

Nie mam coprawda Cranków, ale odpiszę na podstawie Time'ów, które mają identyczną zasadę działania jak Cranki :)

1. Też się wypną podczas gleb, chyba że ustawisz większy kąt wypięcia, wtedy może sie zdarzyć że nie.

2. Wg mnie siła w Timach(crankach) jest nawet mniejsza niż w Shimano, a trzymają mimo to mocniej :) Spokojnie można zrobić nawet taki myk przypominający zsuniecię sie stopy z plaformy(w przedni prawy róg pedała :D i też sie wypną :D miałem tak kilka razy jak wypiąłem się jedną nogą, a rower poszedł na druga :P i musiałem sie ratowac.

3. Nie ma pyknięcia, jest dużo lepszy dźwięk przypominający ładowanie broni :D

To tyle ode mnie, wiekszośc powinna się zgadzać z Crankami bo są tylko minimalne różnice w blokach.

odpowiem na podstawie look 4x4

trzymają lepiej niż spd, i raczej sie nogi nie wyszarpnie.

Za to wypięcie to bajka, bardzo dobrze wyczuwalny moment wypięcia, w spd miałem czasami wrażenie ze blok jest z gumy , w lookach poprostu pyk i już<_<

dźwięk oczywiście jest :D

zaczalem tez myslec nad pedalami time. Jak by je porownac do crankow w dwoch istotnych dla mnie kwestiach.

1. Wplyw na kolana. Oba typy pedalow uznawane sa jako "przyjazne kolanom", czy w na tym polu sa porownywalne, czy time lub cranki sa lepsze?

2. Wypinanie w sytuacjach awaryjnych.

w time'ach jest angular float (luz katowy) +/- 5 stopni

oraz lateral float (luz boczny) - 5mm

w przypadku crankow doszukalem sie tylko informacji o angular float (luz katowy): 6 stopni

Orientuje sie ktos czy time atac xs mozna przykrecic imbusem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...