rafalbuczek Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Witam, mam problem z odkopaną w magazynie, starą ramą do MTB, stalową. Jest w dobrym stanie lecz zauważyłem małe uszkodzenie(na gust mojego taty wykonane szlifierką) na jednej rurce tylnego widelca dość blisko spawu pod siodełkiem. Uszkodzenie nie jest duże ale widoczne i wyczuwalne, nie jest na wylot. Pytanie: Czy rama nadaje się jeszcze do jazdy(las, góry)czy lepiej nie ryzykować? Pozdrawiam, rafalbuczek
KAZUMI Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Jak byś mógł jakieś fotki zrobić tego miejsca aby to zobaczyć bo tak z opisu to trudno powiedzieć
rafalbuczek Napisano 12 Listopada 2007 Autor Napisano 12 Listopada 2007 Będzie problem, zdjęcia może dopiero w czwartek uda mi się zrobić. Czy generalnie takie "głębsze szlifowania" mocno osłabiają stalową konstrukcję? Skakać nie będę, aleszybki zjazd po korzeniach i kamulcach...
Maki Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Nie sądzę by całkiem się połamała. W razie czego to możesz dać do napawania. Ale najlepiej jak dasz foty.
Sintesi Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 maki, na jakiej podstawie wnioskujesz, ze ta rama nie polamie sie calkowicie? co mialby dac do napawania autor pytania, wlasna twarz po szlifowaniu asfaltu czy rzepki w kolanach po zaliczeniu jednego zjazdu za duzo?
Martinuz Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 To rama stalowa, więc może daj do pospawania, lub wspawania jakiegoś wzmocnienia. Z spawaniem stali nie powinno być wielkich problemów!
Maki Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Sintesi bo: 1. To stalowa rama. 2. Uszkodzenie jest niewielkie. 3. Stal tak łatwo nie pęka.
Ecia Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Skąd wiesz, Maki, że uszkodzenie jest niewielkie? Z powyższego opisu tego wywnioskować się nie da. Stal łatwo nie pęka - pod warunkiem, że nie jest to już nadpęknięta stal. rafalbuczek: obawiam się, że bez tych fotek się nie obejdzie - inaczej nikt ci nie będzie w stanie sensownie odpowiedzieć. Pozdrówko realistyczne
Maki Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Ecia stąd: Jest w dobrym stanie lecz zauważyłem małe uszkodzenie Uszkodzenie nie jest duże ale widoczne i wyczuwalne, nie jest na wylot
Sintesi Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Sintesi bo:2. Uszkodzenie jest niewielkie. to samo mowila dyrekcja elektrowni atomowej w czarnobylu i sprzedawca dziurawej prezerwatywy!
Ecia Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 "Małe" - to pojęcie względne . Nie odważyłabym się na tej podstawie formułować sądów. To, że nie jest na wylot, o niczym nie świadczy - rama może już być w tym miejscu poważnie naruszona. Maki: będziesz go miał w razie czego na sumieniu ... Toteż raz jeszcze powtarzam: bez fotek się nie obejdzie. Pozdrówko przezorne
Maki Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 No i powracamy tymi wywodami do fotek. No to do zobaczenia tu w czwartek.
Sintesi Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 "Uszkodzenie nie jest duże ale widoczne i wyczuwalne, nie jest na wylot" maki, powiedz to ofiarze strzelaniny, na pewno przyzna ci racje!
KAZUMI Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Przestańcie gdybać. Chłopak napisał, że jest to szlif może nie być głęboki ale rurki są cienkie. Czekamy cierpliwie na foty
Xsystoff Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Przy uszkodzeniu szlifierka i dlugim "lezakowaniu" ramy obawial bym sie o korozje tego miejsca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.