grzegorz1974paszek Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Wysokośc pedałów =od podeszwy do osi pedału. Wiadomo że im niższe tym lepsze ,ale dlaczego? No i które pedały MTB są najniższe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Bo im mniejsza ta odległość, tym niżej jest stopa=>tym niżej jest noga=> przy takiej samej pozycji nogi (np. prawie wyprostowana) masz niżej siodełko, jeśli pedał jest "niższy", a więc obniżasz środek ciężkości, co oczywiście poprawia stabilność, ułatwia i "ubezpiecznia" jazdę. Według mnie. Ale różnice nie są chyba drastyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leo Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Na LB jest taki temat : http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?...%B6%E6+peda%B3u jeśli Cię to zainteresuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Wiem.Ale w sumie nic konkretnego się tam nie dowiedziałem. Chodzi mi o wydajnośc pedałowania ,a nie środek ciężkosci. Ciekawostka http://fairwheelbikes.com/index.php?main_p...products_id=439 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Wysokość pedałów ma wpływ na rzeczywistą długość ramion korb: czym pedał wyższy tym bardziej "wydłuża" korbę w jej górnym położeniu i "skraca" w dolnym. Przez to zmienia się moment obrotowy: noga musi kręcić z różną siłą w zależności od fazy obrotu. Dlatego - aby to zjawisko zminimalizować - dąży się do zmniejszenia wysokości pedałów. Czym niższy pedał tym lepiej. - cytat z podlinkowanego przez Leo tematu wyjaśnia chyba wszystko. Również mnie - bo sama się nad tym kilkakrotnie zastanawiałam . I jeszcze jedno - to już efekt moich prywatnych przemyśleń (na co zresztą nietrudno wpaść, bo to wszak oczywista oczywistość ): im niższy pedał, tym łatwiej uniknąć uderzenia w przeszkodę na terenowej trasie. Wbrew pozorom, tu nawet milimetr może grać rolę. Pozdrówko wiązane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Niby wszystko wyjaśnia , ale ja bym chciał konkrety.Np. zwiększa wydajnośc o X % , czy coś w tym stylu. Np wyliczono że zębatki Rotora dają 4%, nie wiem czego , ale dają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Czyli zebatki Rotora daja 4% nie wiadomo czego? To ma byc konkret? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Napisałem że nie wiem czego dlatego że nie znalazłem testu którego kiedyś czytałem. http://www.google.pl/search?q=Q-rings&...tart=0&sa=N .Mówimy o pedałach więc proszę sie nie czepiac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.