Skocz do zawartości

[pedały] wysokośc pedału-czy istotna?

grzegorz1974paszek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Bo im mniejsza ta odległość, tym niżej jest stopa=>tym niżej jest noga=> przy takiej samej pozycji nogi (np. prawie wyprostowana) masz niżej siodełko, jeśli pedał jest "niższy", a więc obniżasz środek ciężkości, co oczywiście poprawia stabilność, ułatwia i "ubezpiecznia" jazdę. Według mnie. Ale różnice nie są chyba drastyczne.

Wysokość pedałów ma wpływ na rzeczywistą długość ramion korb: czym pedał wyższy tym bardziej "wydłuża" korbę w jej górnym położeniu i "skraca" w dolnym. Przez to zmienia się moment obrotowy: noga musi kręcić z różną siłą w zależności od fazy obrotu. Dlatego - aby to zjawisko zminimalizować - dąży się do zmniejszenia wysokości pedałów. Czym niższy pedał tym lepiej.

- cytat z podlinkowanego przez Leo tematu wyjaśnia chyba wszystko. Również mnie - bo sama się nad tym kilkakrotnie zastanawiałam B) .

I jeszcze jedno - to już efekt moich prywatnych przemyśleń (na co zresztą nietrudno wpaść, bo to wszak oczywista oczywistość :) ): im niższy pedał, tym łatwiej uniknąć uderzenia w przeszkodę na terenowej trasie. Wbrew pozorom, tu nawet milimetr może grać rolę.

Pozdrówko wiązane :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...