Skocz do zawartości

[Wypadki]Rower vs Samochód

Orzech89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

gostek wjechal przedemnie z podporzadkowanej hamowanie i proba odbicia skonczyly sie slizgiem na lewym boku i uderzeniem w samochod

na szczescie tylko stluczenia i zadrapania

Napisano

zawiozl mnie na pogotowie bo nie moglem lewa noga ruszyc w szpitalu przeswietlenie na szczescie nie wykazalo zlaman mam potluczone kolano zadrapany i stluczony lokiec oraz rane przy piszczeli ze stluczeniem na szczescie nic powaznego bylem w szoku rowerowi sie nie przygladnalem jak pojde go odebrac z komendy to obadam

Napisano
Karta na ściężkę rowerową? Każdą ścieżkę? Może do lasu też? To jest debilizm w czystej postaci.

(...)

Kartę musisz mieć poruszając się po drogach publicznych, oczywiście jeśli nie ukończyłeś 18 roku życia.

Taka ciekawostka - jak nic się nie zmieni w propozycjach przepisów to dodatkowo osoby <18 lat obowiązkowo kask i wszyscy poza obszarem zabudowanym kamizelki :)

Nowa propozycja przepisów ( http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow...puszcz_poj_ruch ):

"Art. 75. 1. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym

wprowadza sie nastepujace zmiany: [...]

Art. 40. [...]

2. Kierujacy rowerem oraz osoba przewożona takim pojazdem sa obowiazani:

1) używac w czasie jazdy kasku ochronnego odpowiadajacego własciwym

warunkom technicznym, o ile nie ukonczyli 18 lat;

2) używac kamizelek odblaskowych odpowiadajacym własciwym warunkom

technicznym, podczas jazdy poza obszarem zabudowanym po poboczu lub jezdni."

Napisano
2. Kierujacy rowerem oraz osoba przewożona takim pojazdem sa obowiazani:

To to już jest śmiech na sali... co, jak ktoś skończy 18 lat to ma inną głowę i nie może tak samo ulec wypadkowi jak ten co nie skończył 18 ? :)

Napisano

Głowa ta sama, ale chodzi o pełnoletność gdzie sam masz prawo zdecydować czy chcesz sobie głowę rostrzaskać czy nie. 18 lat to taka nasza w Polsce umowna granica gdzie człowiek powinien być już "dojrzały i odpowiedzialny", co oczywiście nie znaczy że każdy kto skńczył 18 lat jest odpowiedzialny i nie znaczy, że ten kto 18 jeszcze nie ma nie jest odpoiwiedzialny. To tak samo jak z alkoholem...niby wypić przed pełnoletnością możesz, ale na legalu robić to możesz dopiero jak skończysz te 18 lat :)

Napisano

2) używac kamizelek odblaskowych odpowiadajacym własciwym warunkom

technicznym, podczas jazdy poza obszarem zabudowanym po poboczu lub jezdni.

Chorość kompletna B)

A ja mam nadzieję, że nie będą egzekwowane :P

No ale ostatecznie każdy kraj ma własne pomysły, jak poprawić budżet :)

Jak ja kocham, jak ludzie nie mający zielonego pojęcia o czymś decydują o tym i znajdują zastępcze tematy :) Zamiast łapać pijanych kierowców policja będzie robić wycieczki na podmiejskie szosy i łapać rolników na składakach, oraz trenujących bikerów za brak kamizelek...

Napisano

Dlaczego wg Ciebie to jest "chorość kompletna"?

Tak naprawdę to obowiązek kasku powinni wprowadzić dla wszystkich a nie tylko dla tych co nie mają 18. Co do kamizelki to może i przesada..ale powinien być jakiś przepis gdzie jest właśnie obowiązek używania jakichkolwiek elementów odblaskowych poza obszarem zabudowanym ale po zmroku. Już parę razy miałem taką sytuację, że w osotatniej chwili zauważyłem rowerzystę :) . A mając na sobie coś odblaskowego to taki rowerzysta jest widoczny już z bardzo daleka.

Napisano

Na to by łatwiej było dostrzec... Jadąc poza terenem zabudowanym kiedy jest już ciemno a jest jakiś ruch takie światełko w rowerze łatwo ginie z oczu kierowców. Kamizelka odblaskowa jest na tyle duża i daje na tyle charakterystyczny odblask, że ciężko tego nie zauważyć...

Dziwie się wielu wypowiedziom....przecież tu chodzi o bezpieczeństwo wasze i innych uczestników drogi...a staracie się usilnie ograniczyć elementy które mają na celu podwyższenie tego bezpieczeństwa...

Napisano

ja mam oświetlenie tylko z tyłu powód drgania niby nic ale to przez nie śruba mi się z przodu rozkręca od lampki i po pewnym czasie lata a dodam że przednią lampkę mocowałem na amortyzatorze ;] bo na kierze kiepsko wyglądała

Napisano
Na to by łatwiej było dostrzec... Jadąc poza terenem zabudowanym kiedy jest już ciemno a jest jakiś ruch takie światełko w rowerze łatwo ginie z oczu kierowców. Kamizelka odblaskowa jest na tyle duża i daje na tyle charakterystyczny odblask, że ciężko tego nie zauważyć...

Dziwie się wielu wypowiedziom....przecież tu chodzi o bezpieczeństwo wasze i innych uczestników drogi...a staracie się usilnie ograniczyć elementy które mają na celu podwyższenie tego bezpieczeństwa...

Są takie lampki, które widać z większej odległości niż kamizelki :-)

Właściwie to byłbym za, jeśli każdy pieszy idący drogą po zmroku też byłby zobligowany do takiej kamizelki, i kierowca będący poza pojazdem także - w końcu chodzi o bezpieczeństwo :icon_mrgreen:

Napisano

No są lampki które widać z bardzo daleka...jest tylko ale...ile ludzi będzie miało takie lampki?

No i głównie chodzi mi o fakt "ginięcia" takiej lampki jeśli jest ruch na drodze. Kierowcy poprostu nie zauważają takich małych lampek tylko skupiają wzrok na samochodach przed nimi i ich lampami znacznie większymi i wyraźniejszymi niż te rowerowe. Jeszcze jak lampka miga szybko to jeszcze jest w miarę dobrze.

A taka kamizelka wyróżnia się z "tłumu" i kierowcy zachowują większą ostrożność.

Co do pieszych, coraz częściej widać jak ludzie ubierają różnego rodzaju opaski odblaskowe itp. Już to nie jest traktowane jako obciach tylko dbanie o bezpieczeństwo. Im więcej tym bezpieczniej...dokładnie jak z samochodem. Można kupić samochód tylko z psami bezpieczeństwa ale ludzie kupują takie które mają po 6 lub więcej poduszek żeby to bezpieczeństwo zwiększyć. Pieszy czy rowerzysta poduszek nie zainstaluje sobie ale chociaż może kamizelkę założyć która jego bezpieczeństwo zwiększy...

Napisano

Dzień coraz krótszy i niedługo będe zmuszony do jazdy po ciemku i mam w planach zakładanie kamizelki :D . Jakoś nie widze w tym problemu a widoczność zdecydowanie lepsza.

Napisano
a dodam że przednią lampkę mocowałem na amortyzatorze ;] bo na kierze kiepsko wyglądała

Na pewno była świetnie widoczna ;)

Poza miastem, po zmroku kamizelka znacznie poprawia widoczność, jak nie wierzycie, to skoczcie za miasto samochodem i zastanówcie się ile widzicie jak ktoś oślepia z przeciwka (nie długimi, zwykłe też potrafią często oślepić).

Napisano

a ja bym chciał żeby takie odblaski ładnie wyglądały np taki smok błyszczący na zielono i czerwony ogień wszyscy by nosili to bo by było fajne ;]

Napisano

Według mnie powinno się przypilnować kierowców z zachowaniem ostrożności na rowerzystów, oraz uświadomonić rowerzystom że pomimo tego że mają pewne prawa na drodze to i tak porównując ich masę roweru z masą samochodu nie mają wiekszych szans (coś w tym stylu). Jeżeli zostaną wprowadzone te kamizelki to ja osobiścię nie wyobrażam sobię aby zostało to zaakceptowane przez nasze społeczeństwo. Co do kasku jest to dla mnie słuszność i popieram w 100% (już jeden upadek był zaliczony ze sporym guzem). Ja osobiście już wiem jakie to nie miłe wrażenie robię na drodzę jadąc z przedmin światełkiem (w okolicach godziny 22:15). Ciągle słyszę jakieś komentarze za pleców. Staram się to olewać bo chodzi tu o moje bezpieczenstwo, jednak to jest tylko światełko, a jak kogoś zobaczą w kamizelce odblaskowej to już sobię tego nie wyobrażam :rolleyes:.

Napisano

Jak słyszysz komentarze na tamat lampki to chyba się poruszasz po mieście a nie "poza obszarem zabudowanym". Bo Zakładanie kamizelki własnie ma się tyczyć takiego obaszaru.

Tak naprawdę nigdy się nie spotkałem żeby ktoś ze śmiechem komentował lampki w rowerze :) . A jeśli miałbym jechać poza miasto to ubrałbym taką kamizelkę dla siebie i własnego bezpieczeństwa. I szczerze miałbym totalnie gdzieś jakieś komentarze przechodniów. Zdecydowanie bardziej wole słyszeć takie komentarze niż trzaski łamanych kości w kontakcie z samochodem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...