Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 5

Ślawus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wikipedia mowi:

"Iława i okolice leżą na pofałdowanych terenach morenowych i sandrowych, wyróżniających się urozmaiconymi formami rzeźby. Obszar ten jest stosunkowo niewysokimi wzgórzami morenowymi, które nie sięgają 200 metrów. W okolicach miasta, na terenach sandrowych, znajdują się jeziora, głównie rynnowe, otoczone znacznymi kompleksami leśnymi. Miasto leży na glebach brunatnych."

Wiec czegos tu nie rozumiem....

Napisano

Ja zazdroszczę Bartkowi takich terenów. Dużo jezior, lasów, teren morenowy więc pagórki tam są. Wiem, bo parę razy tam byłem i nie wiem czemu Bartek piszesz, że nie ma prawie u Ciebie terenów do jazdy MTB.

Napisano

Zapraszam do zwiedzana okolic Iławy. No chyba, że ja niedoceniam swoich terenów. Jakoś ja tutaj zbytnio wyżyn nie znajduję. Owszem - samo miasto składa się jakby z kilku "poziomów". Ale jak mówię - rzeczywistość ukazuje coś innego. Nawet wszelkie szlaki i trasy rowerowe w przewodniku po okolicach Iławy, który można tegokupić Informacji Turystycznej w 80 % usytuowane są na trasach asfaltowych. Najlepiej jeździ sie na szosie - i to się zgadza.

A takie rzeczy, jak napisał Xsystoff - jakoś miasto musi się reklamować. Pozdrawiam !

Napisano
Zapraszam do zwiedzana okolic Iławy. No chyba, że ja niedoceniam swoich terenów. Jakoś ja tutaj zbytnio wyżyn nie znajduję.

Oj Bartek Bartek - chyba faktycznie najwyższy czas poznać swoje okolice bo widać dużo miejsc jeszcze nie znasz. Patrzę na mapę i widzę ok 20 km od Ciebie na wschód masz świetne, leśne tereny do MTB gdzie różnice wzniesień wynoszą 100 metrów. Na mapie w twoich okolicach widzę całą masę lasów (zaraz pod nosem) a ilości jezior to nawet nie jestem w stanie zliczyć.

Do poszukiwań terenów MTB polecam tą mapę - http://212.244.179.188/website/RMP/viewer.htm?

Napisano

a ja dziś nareszcie odkryłem sekrety mojego pulsometru

;)

i byłem do południa na treningu w klubie, niemiłosiernie mnie zmoczyło.

Najgorszy był jednak motyw na wylotówce z poznania :/ koleiny ze słoną wodą (tak słoną) i to wszystko leciało do ust :D gratis jeszcze piach zgrzytał między zębami :D

Napisano

Nikodem współczuje, ja miałem kiedyś w taką słoną pogodę tempówki po pagórkach :D A rower do tej pory się nie oczyścił z tego syfu bo musiałbym go rozkręcić co do jednej części.

Dzisiaj godzinka na rolce pokręcona, Polki przegrały w Halle :D A jutro planuję siłkę z nowego MR ;)

Napisano

Sebek - dzięki. Mapka się przyda. A powiedzcie mi nazwę mapy ( topograficzna, przeglądową, topograficzno-przeglądową ) jaką mam kupić, aby poszukać dobrych terenów (tras). Pozdrawiam !

P.S. Przepraszam za offtopic.

Napisano
Sebek - dzięki. Mapka się przyda. A powiedzcie mi nazwę mapy ( topograficzna, przeglądową, topograficzno-przeglądową ) jaką mam kupić, aby poszukać dobrych terenów (tras). Pozdrawiam !

No wystarczy Tobie to co jest w internecie. http://212.244.179.188/website/RMP/viewer.htm? - tą mapę wykorzystujesz aby znaleźć ciekawe tereny do jazdy - na tej mapie interesują Ciebie głównie poziomice (czyli linie wskazujące wysokość) - z tych linii jesteś w stanie odczytać jakie są różnice wzniesień, czy zjazdy/podjazdy są strome, czy jest sporo pagórków w jednym miejscu itd. itp. Na np. http://targeo.pl dobierasz sobie drogę dojazdu do danego miejsca, drukujesz interesujące fragmenty mapy i żadnych map nie musisz kupować.

• Mod Team
Napisano

Obejrzałem film o tematyce rowerowej Flying Scotsman. Polecam. Długo się go naszukałem, ale w końcu znalazłem i dzisiaj w ramach relaksu między nauką chemii i matmy poznałem historię kolarza torowego, który mimo wielu przeciwności doszedł do celu.

Napisano

hmmm co ja dziś zrobiłem rowerowego???

no byłem sobie z qmplami pośmigać trochę i oczywiście się wyglebałem ;) ręcę teraz bolą i mały guz nad lewym okiem :D

po za tym nie robiłem nic wartego napisania... :voodoo:

Napisano
cały dzień ? :D;):voodoo::D

bardzo śmieszne...Jakoś do innych się nie uczepiłeś że cały dzień kupują koszulki, manetki, kasety, jeżdzą na rowerze etc....

Napisano

byłem w okolicach Iławy z rowerem wiosną (dokładniej w Siemianach nad Jeziorakiem)

co do wzniesien, na północny wschód masz Dylewską Górę - 312 m.n.p.m. http://www.rowery.olsztyn.pl/?r=97, niestety braklo na nią mi czasu podczas wiosennego pobytu .

Osobiście z Siemian zaliczyłem dwie wycieczki:

a) Siemiany > Januszewo > Susz > Kamieniec > Bądze > Jerzwałd, tylko odcinek Januszewo - Kamieniec był asfaltowy, wcześniej problemem w lesie były duże ilości piachu, ale końcowy odcinek to już czysta przyjemność (a zwłaszcza ukryte jeziorko w lesie przed Bądzami - super temat)

b )Siemiany > Szymbark (bardzo ciekawy zamek) > brzegiem jeziora Szymbarskiego (jest tam chyba zielony szlak) lekko pofałdowanym terenem do Iławy i potem lasem w miarę równolegle do Jezioraka do Siemian

tereny moim zdaniem ciekawe, wystarczy pokombinować z mapą dokąd jechać a na pewno zmienisz zdanie ze nie ma gdzie jeździć.

co do mapy - my mieliśmy mapy wojskowe topograficzne 1:100 000, do zaplanowania wycieczki w zupelności wystarczają:

http://www.wzkart.pl/oferta.htm - tu masz je jako pierwsze od góry, cała Polska podzielona jest na 151 sektorów

zatem zamiast narzekać ze nie masz gdzie jeździć wybierz się do księgarni i zabierz się za planowanie wypadów - wiosna już niedługo :D

niestety nie mam co napisać zeby nie było offtopa, pogoda tak obrzydliwa że rower wisi bezczynnie od chyba 4 dni. ale od środy icm zapowiada śnieg i temp <0C.

ps. Jurasek szybkiej rekonwalescencji życzę, jak widzisz nawet pogoda jest z Tobą i nie daje powodów do żałowania ze musisz siedzieć w domu

Napisano

Ja dziś wybrałem sie na pierwszą `oficjalną` jazde w tym roku.

Zrobiłem na oko 20km/h. Na oko bo licznik przestał działać...

Hr Avg: 139 (wg. donnaya)

Napisano

Geodezyjną sobie załatw...będziesz miał dokładnie wszystkie wzniesienia pokazane i każdą, najmniejszą dróżkę...A co do terenów pod mtb to się wszedzie da...u mnie też nie za dużo się znajdzie, klubu również nie ma a jakoś śmigam...i coraz bardziej zadowolony z tego...

A z rowerowych...na rehabilitacji byłem i pozniej 1h trenażerka...

Napisano

Wczoraj wysuszyłem buty suszarką, dzisiaj lekki trening po wałach, trochę bardzo wysokiej kadencji :D Wieje jak szlag ale chociaż dziś nie zmokłem.

Wyszło jak to bywa przy tej super nudnej poszkolnej trasie 21,17km, średnia 19,04km/h, ze średnim pulsem 141 i maksymalnym 174.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...