d0cent Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam! Na rowerze jeżdżę codziennie do i z pracy - w zasadzie nic poza tym (chyba, że po odbiór czegoś z Allegro ). Dlatego też nie potrzebuję ultra - sprzętu. Jednakże od czasu, gdy "odkopałem" rower z piwnicy to już zdążyłem wymienić wszystko poza ramą i obręczami.. Do eritum. Dętki najtańsze z Decathlonu po 9pln sztuka. Opony troszkę droższe Opony mają max 3,5 atmosfery z tego co widziałem (tak przynajmniej napisane). Dętka... nie mam pojęcia. Tak czy inaczej pompuje do 3 atmosfer (i przód i tył). Teraz problem - muszę dopompowywać średnio raz w tygodniu - zazwyczaj ciśnienie spada do 2 atmosfer (i z przodu i z tyłu). Koła to 26 cali. Jeżdżę głównie po asfalcie. Spadek ciśnienia następuje szybko - z 3 do 2 atmosfer. Później już powoli - w granicach 2 atmosfer ciśnienie utrzymuje się już dość długo. Teraz pytanie oczywiste - czy to wina ultra taniej dętki z najniższej półki? No i jaką dętkę polecacie (byle nie uber drogą - takich mi nie potrzeba - taniej będzie dopompowywać..) Pytanie nr.2 - jaką oponę polecacie na zimę w mieście? Wiadomo - dużo wody i dużo śniegu.. dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 dobre detki np maxxis ultralight kosztuja 13zl a waza 130g. czyli prawie 2x mniej niz zwykla detka, cisnienie trzymaja elegancko ps - w opony cisnij chociaz te 3,5 - mniejsze cisnienie daje wieksza przyczepnosc i amortyzacje, tylko to w miescie raczej jest wada ja w warunkach miejskich daje 3-3,5 przod i 4-4,5 tyl zarowno slicki 1.50 jak i terenowe 2.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 kiedyś jeździłem na maxisach ale sobie darowałem. przebijały sie na potęgę + w jednej złamał się wentylek przy wyjściu z obręczy. Mój typ to continental nieodchudzany. 12 zł/sztuka. (do odchudzanych nie mam zaufania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 dętka - przychylam sie do propozycji Biery opona miejska na zime - po pierwsze patrzysz na zestaw niskobudżetowy , po drugie z tego zestawu wybierasz opone o najbardziej klockowatej strukturze (np http://www.allegro.pl/item264622235_super_...tuki.html#photo ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Dla jasności... http://allegro.pl/item267315630_detka_cont..._50_presta.html - to jest "nieodchudzana" dętka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Tak. Ale IMO kup sobie z wentylem samochodowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Hmm czyli coś takiego: http://allegro.pl/item266160893_detka_26_c...av_do_2_50.html ? Sorry, ale nie wiem czy grubość podana w aukcji wg.Was jest tą cienką czy tą grubą BTW: taśmy na obręcz - wystarczy taśma izolacyjna? http://allegro.pl/item266817129_tasmy_do_o...l_2_szt_fv.html - wyszłoby mi ze 20pln z przesyłką, więc bez sensu - nie wiem po ile to dają w sklepach. A taśma izolacyjna zawsze jest pod ręką.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 A ja uważam, że dętki z wentylem presta są fajniejsze, bo łatwiej je napompować zwykłą niewyrafinowaną pompką, a jak masz wentyl "samochodowy", to się męczysz żeby dziada złapać, presta wchodzi lekko, etc. No i kupowanie jednej dętki na allegro, to fakt chyba tylko z uzależnienia od zdobywania punktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 potwierdzam dętki z deca to lipa są dobra alternatywą na "dojazdówki" zamiast w łatki sie bawić lekkie to one nie są ważą 170gram według mnie to wina wentyla do codziennego użytku NIE POLECAM PS. wku***ały mnie do tego stopnia że kupiłem sobie pompkę stacjonarną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 To już trochę offtop, ale dla mnie samochodowe są wygodniejsze, bo można korzystać z kompresorów na stacjach benzynowych, a tych jest multum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 A w moim przypadku tak jest najwygodniej - po drodze do pracy mijam 2 kompresory i zawsze z nich korzystam Zresztą z lenistwa (i chwilowego braku pompki jakiś czas temu) po wymianie opon jechałem na najbliższą stację pompować kółka Tak czy inaczej dzięki za informacje - pewnie jutro się rozejrzę za tymi dętkami na mieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.