Skocz do zawartości

[dętka] "Uciekające" powietrze

d0cent

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na rowerze jeżdżę codziennie do i z pracy - w zasadzie nic poza tym (chyba, że po odbiór czegoś z Allegro :D ). Dlatego też nie potrzebuję ultra - sprzętu. Jednakże od czasu, gdy "odkopałem" rower z piwnicy to już zdążyłem wymienić wszystko poza ramą i obręczami..

Do eritum. Dętki najtańsze z Decathlonu po 9pln sztuka. Opony troszkę droższe :D

Opony mają max 3,5 atmosfery z tego co widziałem (tak przynajmniej napisane). Dętka... nie mam pojęcia. Tak czy inaczej pompuje do 3 atmosfer (i przód i tył). Teraz problem - muszę dopompowywać średnio raz w tygodniu - zazwyczaj ciśnienie spada do 2 atmosfer (i z przodu i z tyłu).

Koła to 26 cali. Jeżdżę głównie po asfalcie.

Spadek ciśnienia następuje szybko - z 3 do 2 atmosfer. Później już powoli - w granicach 2 atmosfer ciśnienie utrzymuje się już dość długo.

Teraz pytanie oczywiste - czy to wina ultra taniej dętki z najniższej półki? No i jaką dętkę polecacie (byle nie uber drogą - takich mi nie potrzeba - taniej będzie dopompowywać..)

Pytanie nr.2 - jaką oponę polecacie na zimę w mieście? Wiadomo - dużo wody i dużo śniegu..

dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi :)

dobre detki np maxxis ultralight kosztuja 13zl a waza 130g. czyli prawie 2x mniej niz zwykla detka, cisnienie trzymaja elegancko

ps - w opony cisnij chociaz te 3,5 - mniejsze cisnienie daje wieksza przyczepnosc i amortyzacje, tylko to w miescie raczej jest wada

ja w warunkach miejskich daje 3-3,5 przod i 4-4,5 tyl zarowno slicki 1.50 jak i terenowe 2.1

Hmm czyli coś takiego: http://allegro.pl/item266160893_detka_26_c...av_do_2_50.html ? Sorry, ale nie wiem czy grubość podana w aukcji wg.Was jest tą cienką czy tą grubą :)

BTW: taśmy na obręcz - wystarczy taśma izolacyjna? http://allegro.pl/item266817129_tasmy_do_o...l_2_szt_fv.html - wyszłoby mi ze 20pln z przesyłką, więc bez sensu - nie wiem po ile to dają w sklepach. A taśma izolacyjna zawsze jest pod ręką.. :)

A ja uważam, że dętki z wentylem presta są fajniejsze, bo łatwiej je napompować zwykłą niewyrafinowaną pompką, a jak masz wentyl "samochodowy", to się męczysz żeby dziada złapać, presta wchodzi lekko, etc. No i kupowanie jednej dętki na allegro, to fakt chyba tylko z uzależnienia od zdobywania punktów. :)

potwierdzam dętki z deca to lipa

są dobra alternatywą na "dojazdówki" zamiast w łatki sie bawić

lekkie to one nie są ważą 170gram

według mnie to wina wentyla

do codziennego użytku NIE POLECAM

PS. wku***ały mnie do tego stopnia że kupiłem sobie pompkę stacjonarną

A w moim przypadku tak jest najwygodniej - po drodze do pracy mijam 2 kompresory i zawsze z nich korzystam :) Zresztą z lenistwa (i chwilowego braku pompki jakiś czas temu) po wymianie opon jechałem na najbliższą stację pompować kółka :)

Tak czy inaczej dzięki za informacje - pewnie jutro się rozejrzę za tymi dętkami na mieście :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...