Skocz do zawartości

[piasta]8rz na piaście STX?

snuffi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Buduje zimówkę i od znajomego dostałem koło zaplecione na piaście STX Parallax. Tu pojawia się problem, manetki ma na 8rz. Teoretycznie stx jest na 7rz, ale czy istnieje jakaś fizyczna możliwość wciśnięcia kasety 8rz na tą piastę?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam snuffi

Napisano

w teorii nie istnieje. W praktyce raczej też nie, ale jeszcze nisłyszałem o nikim kto by coś takiego próbował zrobić. Ja jestem na nie.

Napisano

Praktycznie brakuje ~4mm.

Wydaje mi się, że najprostszym rozwiązaniem będzie wstawienie kasety altus/acera 7rz 11-29 i zblokowanie przerzutki, tak żeby manetka nie była wstanie podciągnąć na 1.

Napisano

przerzutkę nie wiem czy da się tak zblokować (musiałbym pomyśleć a po piwie ciężko mi się myśli:P). da się natomiast >zluzować< linkę. W sesnie wszystkie przełożenia idą normalnie tylko na największej albo najmniejszej (zależnie od tego jaki masz ciąg) linka jest zupełnie luźna. (na jedynce jest luźna, na dwójce się napina ale nie rusza, na trójce przeskakuje itd.)

edit: po namyśle stwierdzam że chyba zblokowanie przerzutki śrubkami h i l też da radę. ;)

Napisano

Można użyć śrubki od skrajnego położenia tak żeby ruch przerzutki kończył się na wysokości drugiego lub trzeciego trybu od końca. Mój drugi rower w tej chwili pozbawiony jest manetki od przerzutki tylnej i śrubką HI ustawiam sobie na 6 lub 7 tryb kasety w zależności od mojego widzimisię a przerzucam tylko z przodu.

Wczoraj piłem wino białe półsłodkie i myśli mi się całkiem dobrze ;)

Napisano

Brawo dla Biery za czystość umysłu :D

Kolega twierdzi, że 8rz wejdzie na stx-a jeśli się coś podpiłuje :D ale ja wole nie ryzykować - zakładam 7 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...