Skocz do zawartości

[adapter] z mocowania z 6 śrub na Centerlock

Maki

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Gdzie?

Cytat ze strony Harfy: "Specjalny adapter umożliwiający zamontowanie tarczy z systemem INTL na piastę z systemem Centerlock", czyli oznacza to, że możemy przy jego zastosowaniu zamontować tarczę w systemie 6 śrub na piastę przystosowaną na Centerlock, a nie na odwrót.

A z tego co czytam w tym temacie wynika, że mamy szukać adaptera umożliwiającego zastosowanie tarcz z systemem Centerlock na piastę na 6 śrub.

P.S. Chyba, że ja nie umiem czytać?

To jest adapter z 6 śrub na centerlock ale moim zdaniem sens ma tylko stosowanie adapteru z centerlocka na 6 śrub... Waga piasty pod 6 śrub jest stosunkowo większa o 80-100g od piasty centerlock podobnej klasy a dokładając adapter do tego na centerlock i tarczę centerlock która waży gdzies o 30g wiecej od tarczy pod 6 śrub to mamy kloc a nie lekką tarczę. Już lepiej dozbierac na piastę pod tarcze - xt centerlock {no jeżeli jest twoja piasta słaba, w przeciwnym wypadku kupno zwykłej tarczy na 6 śrub zostaje - co jest lekkim rozwiązaniem}.

• Mod Team

Ok może i się mylę, ale nie jestem do końca pewien co do tego adaptera. Lecz nie wracajmy już do tego, bo i tak z tego nic nie będzie.

A tak nawiasem mówiąc, czy nie lepiej kupić tarcze na 6 śrub, tak jak mówi mój poprzednik?

Przecież są też tarcze XT na INTL, jeśli już chcesz mieć tarcze shimanowskie.

A jak nie, to obojętnie jaką w odpowiednim rozmiarze, byle nie no name.

Ok może i się mylę, ale nie jestem do końca pewien co do tego adaptera. Lecz nie wracajmy już do tego, bo i tak z tego nic nie będzie.

Nie mylisz sie!

Panowie w HH kurde macie adapter ktory mozna przymocowac na piaste CL i zamocowac do niego tarzce na 6srub. Natomiast Maki zapytal "z mocowania z 6 śrub na Centerlock".

Co do odwrotnego to przyznam ze nie widzialem przejsciowki z 6 na CL.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Nie ma adapterów z 6 śrub na CL!

Po prostu technicznie nie da się tego zrobić.

Są tylko adaptery z CenterLock na 6 śrub.

Tzn. jeśli ktoś ma piastę z mocowaniem tarcz CenterLock, a chce założyć tarczę na 6 śrub to może kupić np. taki:

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1542

Ja taki kupiłem i działa.

Wcześniej trochę się naszukałem i wiem ze tańszego na pewno nie ma.

• 2 tygodnie później...

fw66 ma rację. wystarczy się trochę zastanowić. tzn. wykonać coś takiego MOŻNA, ale jakikolwiek adapter z 6śrub (piasta) => CL (tarcza) musiałby mieć grubość co najmniej CL'a - a na pewno byłby przynajmniej 2-3mm grubszy. to oznacza, że po zastosowaniu takiego adaptera tarcza byłaby z pół centymetra (albo i lepiej) bliżej zacisku osi, niż powinna być. albo by się w ogóle nie zmieściła, albo by mocno ocierała. nawet, gdyby nie ocierała o np. ramę, to wątpię, żeby którykolwiek zacisk hamulca miał tak ogromną regulację.

• 3 miesiące temu...
Nie ma adapterów z 6 śrub na CL!

Po prostu technicznie nie da się tego zrobić.

Są tylko adaptery z CenterLock na 6 śrub.

Tzn. jeśli ktoś ma piastę z mocowaniem tarcz CenterLock, a chce założyć tarczę na 6 śrub to może kupić np. taki:

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1542

Ja taki kupiłem i działa.

Wcześniej trochę się naszukałem i wiem ze tańszego na pewno nie ma.

Mam pytanie do uzytkownikow wlasnie owego adaptera (u).

Musze cos takiego kupic bo piasty mam na CL a nowe heble sa Avida.

Czy to dziala i czy jest bezpieczne?

Tzn. czy nie ma problemow z odkrecaniem czy zywotnoscia takiej przelotki?

Nie ma raczej problemów z odkręcaniem,

odkręcasz tak samo jak tarcze na CL.

troche sie zle wyrazilem, chodzilo mi o to czy sie samo jakos nie odkreca podczas uzytkowania,

zawsze mialem tarcze na 6 srubek, stad brak doswiadczenia z centerlock'iem.

Ale skoro twierdzicie, ze nie ma zadnych problemow to spox.

Dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...