Maki Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Poszukuje adaptera z mocowania z 6 śrub na Centerlock. Istnieje takie coś. Tak, to za ile i gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Shimano ma taki (na pewno jest pokazany w katalogu 2008), pytaj u Pawlaka, pewnie początek roku jak wszystko nietypowe/chodliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...=1192&pos=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ta cena mnie zabiła. Za 90 mam już całą tarcze XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ale ty, z tego co pisałeś potrzebujesz adaptera z 6 śrub na Centerlock, a ten który został podany powyżej to jest z Centerlock na 6 śrub. Szczerze mówiąc to jeszcze nie słyszłem o adapterach z 6 śrub na Centerlock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Przecież jest z 6 śrub na CL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Gdzie? Cytat ze strony Harfy: "Specjalny adapter umożliwiający zamontowanie tarczy z systemem INTL na piastę z systemem Centerlock", czyli oznacza to, że możemy przy jego zastosowaniu zamontować tarczę w systemie 6 śrub na piastę przystosowaną na Centerlock, a nie na odwrót. A z tego co czytam w tym temacie wynika, że mamy szukać adaptera umożliwiającego zastosowanie tarcz z systemem Centerlock na piastę na 6 śrub. P.S. Chyba, że ja nie umiem czytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 bugus92 źle myślisz. Chodzi mi właśnie o taki adapter. To ja chyba lepiej kupie całą tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 To jest adapter z 6 śrub na centerlock ale moim zdaniem sens ma tylko stosowanie adapteru z centerlocka na 6 śrub... Waga piasty pod 6 śrub jest stosunkowo większa o 80-100g od piasty centerlock podobnej klasy a dokładając adapter do tego na centerlock i tarczę centerlock która waży gdzies o 30g wiecej od tarczy pod 6 śrub to mamy kloc a nie lekką tarczę. Już lepiej dozbierac na piastę pod tarcze - xt centerlock {no jeżeli jest twoja piasta słaba, w przeciwnym wypadku kupno zwykłej tarczy na 6 śrub zostaje - co jest lekkim rozwiązaniem}. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Ok może i się mylę, ale nie jestem do końca pewien co do tego adaptera. Lecz nie wracajmy już do tego, bo i tak z tego nic nie będzie. A tak nawiasem mówiąc, czy nie lepiej kupić tarcze na 6 śrub, tak jak mówi mój poprzednik? Przecież są też tarcze XT na INTL, jeśli już chcesz mieć tarcze shimanowskie. A jak nie, to obojętnie jaką w odpowiednim rozmiarze, byle nie no name. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Ok może i się mylę, ale nie jestem do końca pewien co do tego adaptera. Lecz nie wracajmy już do tego, bo i tak z tego nic nie będzie. Nie mylisz sie! Panowie w HH kurde macie adapter ktory mozna przymocowac na piaste CL i zamocowac do niego tarzce na 6srub. Natomiast Maki zapytal "z mocowania z 6 śrub na Centerlock". Co do odwrotnego to przyznam ze nie widzialem przejsciowki z 6 na CL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 I właśnie to samo chciałem powiedzieć. Ale wszyscy twierdzili, że jestem w błędzie. Choć jedna osoba przyznała mi racje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 To może niech autor sprecyzuje o jakim adapterze mówi, bo ja też tak to zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 21 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 To może niech autor sprecyzuje o jakim adapterze mówi, bo ja też tak to zrozumiałem. ale zamotaliście Przecież napisał 4 posty wyżej że chodzi mu o adapter 6/CL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Nie ma adapterów z 6 śrub na CL! Po prostu technicznie nie da się tego zrobić. Są tylko adaptery z CenterLock na 6 śrub. Tzn. jeśli ktoś ma piastę z mocowaniem tarcz CenterLock, a chce założyć tarczę na 6 śrub to może kupić np. taki: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1542 Ja taki kupiłem i działa. Wcześniej trochę się naszukałem i wiem ze tańszego na pewno nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 fw66 ma rację. wystarczy się trochę zastanowić. tzn. wykonać coś takiego MOŻNA, ale jakikolwiek adapter z 6śrub (piasta) => CL (tarcza) musiałby mieć grubość co najmniej CL'a - a na pewno byłby przynajmniej 2-3mm grubszy. to oznacza, że po zastosowaniu takiego adaptera tarcza byłaby z pół centymetra (albo i lepiej) bliżej zacisku osi, niż powinna być. albo by się w ogóle nie zmieściła, albo by mocno ocierała. nawet, gdyby nie ocierała o np. ramę, to wątpię, żeby którykolwiek zacisk hamulca miał tak ogromną regulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie ma adapterów z 6 śrub na CL!Po prostu technicznie nie da się tego zrobić. Są tylko adaptery z CenterLock na 6 śrub. Tzn. jeśli ktoś ma piastę z mocowaniem tarcz CenterLock, a chce założyć tarczę na 6 śrub to może kupić np. taki: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1542 Ja taki kupiłem i działa. Wcześniej trochę się naszukałem i wiem ze tańszego na pewno nie ma. Mam pytanie do uzytkownikow wlasnie owego adaptera (u). Musze cos takiego kupic bo piasty mam na CL a nowe heble sa Avida. Czy to dziala i czy jest bezpieczne? Tzn. czy nie ma problemow z odkrecaniem czy zywotnoscia takiej przelotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 29 Marca 2008 Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 nie jestem uzytkownikiem tego adaptera, ale widzialem go w wielu rowerach i nigdy nie slyszalem o zadnych problemach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Nie ma raczej problemów z odkręcaniem, odkręcasz tak samo jak tarcze na CL. A srubki do INTL wkręcasz w ten adapter. Wszystko przebiega tak jak przy tarczach CL i INTL, więc poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 29 Marca 2008 Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Nie ma raczej problemów z odkręcaniem,odkręcasz tak samo jak tarcze na CL. troche sie zle wyrazilem, chodzilo mi o to czy sie samo jakos nie odkreca podczas uzytkowania, zawsze mialem tarcze na 6 srubek, stad brak doswiadczenia z centerlock'iem. Ale skoro twierdzicie, ze nie ma zadnych problemow to spox. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 CL to podobna nakrętka jak do kasety, więc nic nie powinno się dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.