skjaatel Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam! Zamierzam jeździć metodą "dwóch łańcuchów. Pierwotnie miałem je wymieniać co 500 km (kaseta 8-xt, 2007, korby hone 2007). Problem pojawił się, gdy pierwszy łańcuch (hg93) przejechał swoje, a w sklepie okazało się, że najtwardsze co mają to hg73. No i teraz pytanie: czy aby utrzymać równomierne rozciąganie się łańcuchów powinienem zmienić dystans dla 73? Na np. 450km? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 HG93 i HG73 to nazwa modelu a nie wyznacznik twardości. Dystansu nie musisz zmieniać dla HG73, gdyż wcale nie powiedziane że HG73 szybciej się wyciągnie niż HG93. Może i stac się tak że to HG93 będzie szybciej się wyciągał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Kup na allegro ten HG93. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 ja jeżdże na dwoch łancuchach: campagnolo c9 i shimano XT - zmieniam tak co 400-500km Nasuwa sie pytanie: dlaczego 2 rózne firmy? ano dlatego, ze porównuje te 2 firmy- campagnolo jest bardziej sprezysty(wiecej sie wygina) i glosniejszy niz XT ale podobno wiecej wytrzymuje -zobaczymy:) Pzdr PS ciekawa jest informacja ze Campagnolo ma gwarancje producenta 10 tys km a shimano 2 tys km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 No ja akurat musiałem kupić ten łańcuch na "cito" - wieczorem zaczęła się dwudniowa wyprawa w ciężkim terenie (ok 200 km). A skoro twardość jest taka sama to czym (poza kolorem) różnią się te łańcuchy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NeZ Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Jaka u nich różnica twardości to nie wiem, ale to nie jest bardzo ważne. Nawet jakby była widoczna to po prostu co 400km przymierzasz oba i zakładasz krótszy. Ot, cała filozofia jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 A skoro twardość jest taka sama to czym (poza kolorem) różnią się te łańcuchy?A różnią się jakimiś tam powłokami którymi je pokryto. Więcej na temat tej twardości poruszałem temat tutaj http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=24127&hl= campagnolo c9 i shimano XT - zmieniam tak co 400-500km Nasuwa sie pytanie: dlaczego 2 rózne firmy? ano dlatego, ze porównuje te 2 firmy- campagnolo jest bardziej sprezysty(wiecej sie wygina) i glosniejszy niz XT ale podobno wiecej wytrzymuje -zobaczymy:) To zdawaj relacje tutaj na forum jak wygląda rywalizacja między tymi dwoma łańcuchami bo jestem ciekawy tego pojedynku gdyż czytałem właśnie że C9 jest w stanie 4 razy więcej przetrzymać niż łańcuchy z Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 To zdawaj relacje tutaj na forum jak wygląda rywalizacja między tymi dwoma łańcuchami bo jestem ciekawy tego pojedynku gdyż czytałem właśnie że C9 jest w stanie 4 razy więcej przetrzymać niż łańcuchy z Shimano. Teraz to juz nie bedzie takich dobrych testow, idzie zima i pogoda jest strasznie deszczowa :(ale od wiosny sie zacznie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.