Skocz do zawartości

[waga częsci] Merida Matts HFS 2000-V

evo

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś wie, ile ważą te częsci:

KIEROWNICA: X-MISSION PRO FLAT

MOSTEK: X-MISSION PRO

SIODŁO: X-MISSION COMP

SZTYCA: X-MISSION COMP (jaka średnica, chyba więcej niż 27,2?)

PIASTY: DT swiss Cerit Centorlock

OPONY: MAXXIS CROSSMARK 26"x2.1 Kevlar

http://allegro.pl/item262390900__merida_ma...od_merluk_.html

cały rowerek wg. sprzedawcy 10,7 kg, ale nie wydaje mi się ;)

Mógłbym ci napisać rozsądkiem - po jaką cholere chcesz wydawać 3700 na nowy rower lżejszy o kilka gramów??!!

Ale napiszę innym stylem - fajnie by było posiadać tą meride :( Jej osprzęt techniczny jest bardzo bardzo fajny, a waga nie gra raczej az takiej wielkiej roli wg mnie przy zakupie tej Meridy. Ramka faktycznie piękna a na klamotach conajmniej z ćwierć kilo urwiesz. Z dobrych i lekkich sztyc polecam Fsa Slk Carbon - do 185zł na allegro {waga ok 240g} i piękny wygląd, super logo i fajna średnica - czuć dobitnie te tłumienie drgań - poświadczam bo sam mam i też 31.6 :)

Wezme ten rower, pod warunkiem że uda mi się zejśc na nim realnie poniżej 10,7 kg już z pedałami.

Póki co negocjuje cene :( i staram się go brac bez sztycy i siodła, bo już mam dosyć sprzedawania częsci, które nie są mi potrzebne.

Inaczej faktycznie nie ma sensu się bawić. R7 to mogę sobie dokupić i do A6-tki.

Jak nie, to przejde na inny projekt. Za te różnice kupie chyba jakiegoś corssa (chyba Kellys bo geo jak 29) i dam oponki 28*1,9 - pobawie się w 28,5-calowca :)

Teraz niby też mam 28 cali na stanie, ale to nawet crossem nie jest.

Albo Evo opchnij Krossa na częsci, zostawiając sobie siodło i kokpit {kiera rogi mostek},Z 1 500zł powinieneś w sumie dostać, a Meridę mógłbyś kupić bez tych fabrycznych klamotów i o stówkę, póltora taniej. W każdym bądz razie życzę powodzenia i trzymam kciuki za Meride i za Ciebie ;);)

Nie mam czasu ani chcęci by sprzedawać z 15 częsci i potem kupowac z 15 innych. Chyba by mnie zabiła, gdybym znowu sie w to bawił ;)

Zresztą wątpie bym uzbierał z 1500 z części, moje doświadczenie w Allegro to raczej rozczarowanie.

Kross A8 odpada, nie potrzebne mi tarcze i 1,7 kg więcej :)

Czy Hydrofelt robi jakies fajne 28/29-calowce?

A może po prostu poczekam na wiosne, kiedy to niby Kross ma pokazać swoje 29 calowe dzieło :D

Kusi mnie by w końcu to w teście porównać ;)

no widziałem ten stylowy kicz :D mam na mysli coś z biegami, najlepiej bez tarcz.

Jeżeli to ma być ich jedyna propozycja 29, to dziękuje

ps. szerokie opony i tarcze sugerują jazde w terenie, taaa, tylko jak tam jechac na przełożeniu 38-16? Buahahaa, tu nawet wielkie koło nie pomoże.

A i na płaskim by uzyskać z 40 km/h to trzeba by się zakręcić maksymalnie.

Ale GF tak zrobił, to oni też :D

Już od dawna podobał mi sie ten model (pisałem kiedys o nim w topicu "rower marzeń" :D )

więc jak cena spadła, a nawet troszke udało mi się zbić po negocjacjach (nawet zgodził się puścić bez siodła i sztycy) :D

to czemu nie hehe

Teoretycznie ta Meridka to najlżejszy rower na jakim nie bał bym się jeździć przy mojej masie :) (w tym sensie idelany/marzenie)

Obręcze po 450 g, amor koło 1,6, rama 18`` - 1,65 kg.

Sztyce też już widziałem 120 zł/240 g.

Szkoda tylko że hamulce ma takie ciężkie :D

ps. no i sprawa ramy, 18 przekrok OK, ale krórka - 590 mm minimalnie, za to 20 cali, za wysoka i chyba za długa jak dla mnie.

ps. Ale raczej nie zmienie, bo chyba nikt nie odkupi mi za 2 tys. :D

Ta ramka to technologicznie i wagowo stary Matts Pro (`05) po face liftingu :D 20" wazy ~1650g, 18" powinna troche mniej.

Chyba masz ten sam problem co ja, czyli jestes rozmiarowo idealnie miedzy 18", a 20". Ja wybralem 20" i jest na styk. Na boso mam zapas ~5mm nad gorna rura, w spd ~2.5 cm. Dlugosc nogi 89 cm.

Marzenia sa po to, zeby je spelniac :)

Jak zakupisz ten rower to dopisze do punktow lansu "posiadanie hydroMeridy+50%" :D :D :D

Btw polaczenie bialego R7 i tej ramy rzuca na kolana... miodzio :D

No ja mam noge zaledwie 81 cm (chyba, że inaczej mierzycie :D

Dlatego "musi" być 18-19.

Choć wolał bym by długośc tej ramy wynosił 595-600 mm, bo taki jest dla mniej najlepszy. Więcej odpada. Więc w sumie wychodzi, że jak już to 18-tka.

590 tez nie jest źle, przy kącie 73,5* spokojnie można cofnąć siodło o 1 cm i wychodzi 600 :D

ps. Ktos zna takie szczegóły, czy ta geo 73,5 i 71 tyczy się bika z amorkiem 80 mm, czy 100?

ps2. gdybym go kupił, to WLR wzrósł by w okolice 140 :D, a po zmianie hamlulców + sztyca Smicy to nawet okolice 148-150 ;)

an stronie meridy w dziale geo masz napisane że deklarowana wysokość amora powinna wynosić 450 mm(80 mm skoku ) pewnie w z takim rozmiarem najlepiej się skręca itp ale 100 mm jak wrzucisz też się nic nie powinno stać tylko będziesz troszeczkę więcej cięższkości ciała przejdzie na siodło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...