tenjin Napisano 4 Listopada 2007 Napisano 4 Listopada 2007 zauważyłem, że już od nowości jedno kóleczko kręci sie lepiej niż drugie tzn. to na końcu wózka kreci sie słabo a to blizej przerzutki kreci sie zdecydowanie lepiej, dzis po jedzie w błocie rozkrecilem to gorsze na koncu wózka, kółko ma tuleje która umyłem i nasmarowałem, po dokreceniu na maxa chodzi tak jak wczesniej czyli ma problem zeby po "pyknieciu" zrobić chociaż jeden pełny obrót jak troche mniej dokreciłem śrube to raz na czas "łapie" poprawną pracę. Teraz jest lekko nie dokrecone i chodzi porównywalnie do tego lepszego czarna cześc kólka (oznaczona na rysunku) rusza sie na boki tak samo ja w kółeczku lepszym, które to kółeczko jest dokrecone na maxa, koniec didaskali czy jest sens bawić sie w kółeczka na łożyskach ew kupować konkretniejsze ?? oraz o co chodzi z tym że mam w przerzutce dwa róznie pracujące ( od nowości ) kółka ??
DOMAN Napisano 6 Listopada 2007 Napisano 6 Listopada 2007 Górne kółko ma mieć seryjnie lekki luz. Dolne raczej mieć nie powinno ale jak ma to sie nic raczej nie stanie. Ja w stx rc mam i jest GIT.
nikodem Napisano 6 Listopada 2007 Napisano 6 Listopada 2007 trzymam w ręku stare sram 3.0 i powiem, że dolne kółeczko lepiej się kręci i ma większe luzy
NeZ Napisano 7 Listopada 2007 Napisano 7 Listopada 2007 A czasem przypadkiem nie pomyliłeś kołeczek miejscami? Ja u siebie raz tak zrobiłem w stx rc i po przykręceniu górne hulało a dolne sie blokowało. Nie wiem jak jest teraz ale u mnie to więcej uzębione jest na górze, a mniej na końcu wózka. Co do polepszania pracy to polecamy tak: kółeczka ze wszystkimi częściami dokładnie umyć to co się obraca po czymś tzn wewnętrzna częśc kólka, śruba i to co pomiędzy tymi dwoma nasmarować lekko kropelką dłużje żywotności smaru - ja używam finish line'a zielonego, złożyć prowizorycznie kółeczko, pokręcić, rozebrac, wytrzeć zewnętrzne powierzchnie tzn całą śrubę i tą nakładke metalową z wierzchu. Następne wszystko skręcić. Jak ostatni raz zrobiłem tak pół roku temu to jeszcze czuje że gładko sobie chodzi
tenjin Napisano 7 Listopada 2007 Autor Napisano 7 Listopada 2007 kółeczka nie są pomieszane bo sciagałem tylko jedno,które umyłem i nasmarowałem zostawiłem mu troche luzu i kreci sie lepiej mam nadzieje ze nie wypadnie
marcin_w44 Napisano 8 Listopada 2007 Napisano 8 Listopada 2007 Może to być spowodowane tym, ze jak juz jeden z poprzednikow pisal - nieprawidłowa kolejność załóżenia>>><<<
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.