rurokura Napisano 4 Listopada 2007 Napisano 4 Listopada 2007 Pochwalony! Niedawno zakupiłem rame z widelcem scott windriver (niestety nie wiem ,który to rok) Rama ma pionowe haki -nie chciałem fizycznie uszkadzać haków (w przyszłości bedzie to klasyk) Cel: jesienno-zimowy rower typu ok/ss W celu naciągnięcia łańcucha zdecydowałem się wykonać odpowiednie adaptery .. inspirowane pewną piastą oraz swoimi przemyśleniami . Udałem się do najbliższego zakładu ślusarsko/tokarskiego gdzie jeszcze tego samego dnia ,w zamian za pół litra berbeluchy odebrałem zamówione przeze mnie ustrojstwa. Ośki przyciąłem sobie sam ..ze starej torpedy (około 4 cm) ,gdyż tamte ośki są mocniejsze ,więc i ciężej zerwać gwint. Krążek stalowy ma grubość 1,5cm ,osie obu otworów są w odległości 0,75 cm od siebie. Krążki zostały nagwintowane (jest to ważne) ,wkręcono ośki z torpedy ,a następnie zaspawano je z jednej strony . Otwory ,w które wchodzi oś piasty zaopatrzone zostały w śrubki imbusowe (5) ,żeby os można było dokręcić gdy osiowo ustawimy oba adaptery. Oś pusta piasty musiała być przycięta <13,5 cm ,aby nie zawadzała w czasie obrotu. Skręciłem wszystko ,a następnie zamontowałem do roweru. Całość musi być dokręcona bardzo mocno. Dzisiaj odbyłem pierwszą wycieczkę po lesie w cięższym terenie i wszystko gra –koło nie rusza się w widełkach. fotogaleria: http://members.lycos.co.uk/rurokura/album/index.html wersja dla tych bez javy: http://members.lycos.co.uk/rurokura/album/index_html.html jak macie jakieś pytania/uwagi/pomysły -to walcie : joł
KAZUMI Napisano 4 Listopada 2007 Napisano 4 Listopada 2007 Rewelka gratulacje pomysłu i wykonania !!!
Grabarz Napisano 4 Listopada 2007 Napisano 4 Listopada 2007 Już gratulowałem w temacie exhibicjonistycznym:) Raz jeszcze wyrażam podziw w zapędach konstruktorskich.
rurokura Napisano 4 Listopada 2007 Autor Napisano 4 Listopada 2007 siema odpowiadać może będę w tym temacie ,coby wszystko było w jednym miejscu piasta zastosowana w tym rozwiązaniu to piasta przednia z gwintem ...:-) jest to piasta przednia pod tarczę ..a że jest to tania piasta ,to mocowanie na tarczę jest nakręcane "na gwint" można je odkręcić i w jego miejsce zapodać trybik albo wolnobieg .. ,piasta mierzy 10,5 cm od kontry konusa do kontry konusa ale mam wrażenie ze i półcentymetrowe albo 0,75mm krążki też dadzą radę na razie nie uślizguje się ..waże 85 kilo ,skoczyłem jedną półmetrową hopkę na płask ,jeżdziłem po korzeniach i poprzewracanych kłodach ,z całej siły deptałem pod górkę .. właśnie żeby wyrwać koło -i nic -dodam ,że jechałem w sporym deszczu .. kolejne uwagi będę zamieszczał z biegiem czasu oi p.s. żeby mi wszystko w życiu wychodziło ,tak jak ten prymitywny adapter /// p.s.2. już teraz moge powiedzieć z czystym sumieniem ,że takie rozwiązanie lajtowo najade się do szosówek
Schwefel Napisano 4 Listopada 2007 Napisano 4 Listopada 2007 Dobre i budżetowe rozwiązanie. Pomyśl nad produkcją seryjną bo chętni się na pewno znajdą.
guru Napisano 7 Listopada 2007 Napisano 7 Listopada 2007 Chylę czoła ze względu na pomysłowość Naciągacze wykonane wg Twojego wzoru sprawują się świetnie, więc myslę, że to też zda egzamin.
rurokura Napisano 22 Listopada 2007 Autor Napisano 22 Listopada 2007 witam! ustrojstwo daje rade łańcuch naciąga się przez naciśnięcie siodełka .. wtedy łańcuch napina sie odpowiednio pozostaje tylko dokręcić śruby -jest to łatwiejsze niz w poziomych hakach generalnie cięzko jest to wyrwać z haków ,zaliczyłem juz kilka hopek ,jazda w terenie właściwie w wiekszosci i nic sie nie dzieje inna sprawa ,że kolejny raz mam pęknięte żebro ..ale to nie była wina napinacza
wingstar Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 pozdr Temat trochę stary, ale może ktoś z forumowiczów będzie wiedział czy te adaptery rurokura można zastosować do piast wielobiegowych takich jak Shimano Nexus.
whynot5 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Nie widzę przeszkód. Btw dzięki za odkopanie tematu! Świetna opcja. Wg mnie to powinno być gdzieś w tych przypiętych tematach.
whynot5 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Gdzie ? Tu taki burdel że serio ciężko czasem coś znaleźć
elberet Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 http://www.forumrowerowe.org/topic/44571-czyzpyt-czesto-zadawane-pytania/ wdupie
wingstar Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 pozdr Czy ktoś wie może jakiej średnicy są krążki stalowe z których zrobiono adaptery?
elberet Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 widać, że porównywalny ze średnicą kołnierza pod tarczę, tam rozstaw otworów jest 44mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.