Skocz do zawartości

[hamulce] Problem XT08.

kolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z tymi hamulcami.

Kupilem, zamontowalem, wszystko ok. Po miesiacu jazdy jestem bardzo zadowolony.

Przyszedl czas na konserwacje piast. Postawilem rower do gory nogami i tak przelezal z dwa tygodnie bo mialem maly problem. Po tych dwoch tygodniach gdzy juz wszystko zrobione ide na pierwsza przejazdzke i tu nic nie wyszło . Prawie zero hamowania.

Teraz mam pytanie czy od takiego stania do gory nogami hamulce mogly sie zapowietrzyc?

Jezeli tak to jak odpowietrzyc te hamulce?

pozdrawiam

i z gory dzieki za pomoc.

ja sie moze zapowietrzyc cos do czego nie ma dostepu powietrza z zewnatrz???

sytuacja wroci do normy, ale aby tak sie stalo musisz przez jakis czas "pompowac" dzwigniami. plyn, ktory splynal z zaciskow zostanienie przepompowany w poprzednie miejsce.

Myślę że nic mu nie jest, mój rower jechał kilka razy po parę godzin w samochodzie do góry nogami, gdzie wszystko się telepie, bez kółek i nic mu nie było, tzn po postawieniu na ziemię na koła klamki zapadały się do końca bez oporu, ale wystarczyło trochę nimi pomachać, potrząść rowerem czy po prostu poczekać (to trwa najdłużej ;)).

Zrób tak, załóż wężyk na śrube odpoiwietrzająca przy zacisku, naciśnij klamkę i powoli odkręcaj śrubę odpowietrzającą tak żeby płyn powoli leciał. Powinieneś zobaczyć bąbelki. Gdy bąbelki przestaną sie pojawiać zakręcasz śrubę i potem puszczasz klamkę i dolewasz płynu do zbiorniczka wyrównawczego tak żeby ze 2 mm wolnego zostało, wkładasz uszczelke i zakręcasz dekielek od zbiorniczka. Sprawdzone.

P.S. To zrób w ostateczności, najpierw zrób tak jak kolega wyżej pisał, odkręć dekielek i naciskaj, bądź trzymaj klamkę a powietrze powinno się uwolnić.

odkrecilem dekielki. W zbiorniczku od hamulca przednigo nie bylo powietrza bylo za to troche w zacisku.. W tylnim sporo powietrza bylo w zbiorniczku. Przedni dalej jakos cienko hamuje ale to chyba wina tego ze mam tarcze 160 a waze prawie 90kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...