Kubolt Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 No wiec tak, do wakacji 2008 chce jak najmniejszym kosztem troche odchudzic i zmodernizowac moja maszynke, W zasadzie planuje wymienic wiekszosc komponentow, na pewno zostanie rama, a jak fundusze pozwola to bede stopniowo wymieniał czesci. Plan mam taki (wagi katalogowe) : Rama : Author Solution - ok. 2100g Amor : RS Tora 318 SA - ok. 1998g (700zł) Koła : Mavic CROSSRIDE - p.980g t.1092g (620zł) Korba + Suport : Shimano Deore - 999g (220zł) Kaseta + Łancuch: Shimano Deore - 363g + 304g (85zł) Przerzutki : p. Deore ; t.Deore XT - 168g + 236g (55zł + 175zł) Manetki z linkami : Deore - 283g (95zł) Hamulec przod : Avid BB5 - 325g (150zł) Hamulec tył : Avid SD7 - 180g ( 70zł) Klamki : Avid FR5 - 140g (60zł) _____________________________________________________________ Kierownica : Richey Rizer WCS - 209g ( 160zł) Mostek : Ritchey Comp - 163g ( 68zł) Sztyca : Ritchey Logic - 373g (50zł) Siodełko : San Marco SKN - 260g ( 57zł) Pedały : Shimano SPD PD-M520 - 280g (75zł) _____________________________________________________________ 10453g (2640zł) Jezeli wystarczy mi kasy to wyjdzie całkiem fajny sprzecik, ew. co byscie proponowali zmienic (lepsze,tansze,lzejsze itp.) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snowman Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 A po co kierę WCS-a ? Można na 100% znaleźć coś tańszego i czy musi być gięta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawek Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Crossride'y nie zbierają dobrych opinii może lepiej składać koła waga tory to chyba katalogowa, myślę że 318 jest cięższa i zgadzam się co do kiery ze snowmanem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 10453g (2640zł) Jezeli wystarczy mi kasy to wyjdzie całkiem fajny sprzecik, ew. co byscie proponowali zmienic (lepsze,tansze,lzejsze itp.) ? Buahahha - usmiałem się z wagą końcową twojego roweru. Zobacz ile ten wazy a z jakich jest czesci. http://rowery.onet.pl/4,35,153309,7083,sup...isc,sprzet.html Rama : Author Solution - ok. 2300g + z sterami, hakami i zamykaczami Amor : RS Tora 318 SA - ok. 2100g (700zł) Koła : Mavic CROSSRIDE - p.980g t.1092g (620zł) Korba + Suport : Shimano Deore - 999g (220zł) Kaseta + Łancuch: Shimano Deore - 363g + 304g (85zł) Przerzutki : p. Deore ; t.Deore XT - 168g + 236g (55zł + 175zł) Manetki z linkami : Deore - 283g (95zł) Hamulec przod : Avid BB5 - 325g (150zł) (lekki skubaniec jest, tez kupuje bb5, ale na tyl) Hamulec tył : Avid SD7 - 185g ( 70zł) Klamki : Avid FR5 - 150g (60zł) Pancerze linki....... Czyzbys miał rower - DREZYNE?? A wagi opon i detek..... _____________________________________________________________ Kierownica : Richey Rizer WCS - 209g ( 160zł) Mostek : Ritchey Comp - 163g ( 68zł) Sztyca : Ritchey Logic - 373g (50zł) LITOSCI, poszukaj w necie, na pewno znajdziesz w cenie do 60zl sztyce wazaca ok 300g, jezeli sie nie myle to 27,2 masz srednice Siodełko : San Marco SKN - 260g ( 57zł) - albo San Marco Blaze - tez ciekawe siodlo i bardzo wygodne (sam uzytkuje) Pedały : Shimano SPD PD-M520 - 380g (75zł) _____________________________________________________________ policz jescze raz wage, ja mam wiele czesci lzejszych i wage roweru 12kg.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Wiecie co nie wiem co tu jest nie tak ale nie pasuje mi fakt, że rower na takich częściach ma tyle ważyć. Coś za mało, tak na oko Jedyne co mi się rzuciło na oczy to brak pancerzy i super niska masa pedałów (+100g na luzie) i kurcze nie wiem co tu poza tym jest źle ale coś mi nie pasuje, u mnie wiele dużo lżejszych części (fakt że mam tarcze ale tu jest jakaś pancerna rama) i szacunkowo 12kg wychodzi... Aaaaa już wiem. Taki szczegół jak opony i dętki czyli duuuużo gramów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Tak w ogóle to waga Tory 318 to 2183g z przyciętą rurą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 jak dla mnie to tak: -kola za 650zl mozna zlozyc o wiele lepsze i jeszcze wiecej rozniace sie waga, oczywiscie na korzysc skladanych -licha rama na takie czesci, pomyslalbym o lepszej -kierownica to nieporozumienie waga jak dla mnie nie jest zbytnio istotna, chociaz twoj 10,5kg rower dla mnie wazyc bedzie ponad 13kg z pelnym osprzetem byle rotacja byla mala i dobrze sie smigalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubolt Napisano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 faktycznie o oponach i detkach zapomniałem - myslałem o nobby nic i detkach flyweght (+ ok.1200g) Linki i pancerze mam - zestaw clarksa clim 8 Wiec jakie koła i kierownice byscie polecili ? Ramy raczej nie moge zmienic, bo nie sprzedam tego roweru i nie bede skladal przez rok w garazu nowego roweru, chce wymieniac poprostu kolejne czesci, a jaki bedzie wynik koncowy zobaczymy. Adik to prawda, ten rower nie bedzie wazył 10 kg a 12-13, a ten Superior to wg mnie niezły kloc jak na 12tys zł, jest gdzies topic o xtc za połowe tego a wazacym 9,6 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Zmień kierę. Mozna kupić za 60pln prostego, ważącego 150g Dangerous Mike'a... O takiego: http://allegro.pl/item259789152_kierownica...xc_b_lekka.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 kola: - piasty - jezeli nie boisz sie kulek, to komplet xt ok 200zl, a jak nie to jakies maszynowki - ktore ja polecam - nawet novatec u mnie chodza elegancko a za komplet pod v dalem 130zl ponad rok temu - obrecze - od siebie polecam mavic xm317 - lekkie, mocne, sprezyste, testowane na moich ~90kg, jak nie to z tego co mowia to dt x450 czy jakos tak -szprychy - nie polecam cieniowanych jakichs typu dt revo, bo lubia strzelac jak sie wiecej wazy albo mocniej puknie kierownica: - zalezy co kto lubi, ale mysle ze jak kupisz truvativa team - mam ja i spelnia swoje zadanie, wazy 150g i nie czuc giecia czy cos, albo tioge taskforce - inni polecaja tym sposobem z planowanych ok 850zl jestes w stanie kupic cos moim zdaniem lepszego za 500zl, dolozysz pare stowek i masz rame, ktorej zmiana duzo da i naprawdę warto wymienic solutiona na cos nie dosc ze lzejszego, to sztywniejszego i bardziej sportowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubolt Napisano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 No własnie jesli bym składal koła to chyba wybiore novateki, duzo dobrego o nich słyszałem i czytałem, a co do kierownicy to wolałbym gieta, juz sie do gietych przyzwyczaiłem i jakos tak wygodniej mi sie jezdzi, no chyba ze trafi sie jakas super okazja to bede musiał sie odzwyczaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.