Mod Team bogus Napisano 3 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Rozpiska mojego sprzętu: Rama Wheeler PRO 29 Amortyzator RS Judy XC '05 Stery VP-A42E 113g Podkładki dystansowe Wheeler Mostek Accent Airplane Kierownica Accent Flatbar 31,8 mm Klamki DeOne Manetki Shimano Alivio Gripy BOP Zacisk podsiodłowy Accent Bolt Sztyca Accent SP-428 Siodło Velo ProLite Pedały Shimano 505 Koła: Przód: Mavic Crossride Tarcze Hayes 6' Dętka Kenda Opona Maxxis Hard Drive 2.1 Tył: Mavic Crossride Tarcze Hayes 6' Dętka Maxxis Ultralight Opona Maxxis Hard Drive 2.1 Zaciski hamulcowe Hayes MX-2 Korba Shimano Deore suport Shimano Deore Kaseta Shimano Alivio Przerzutka tył Shimano Deore XT Shadow Przerzutka przód Shimano Deore LX Łańcuch Sram PC-48 Linki Wheeler Pancerze Wheeler Waga roweru ~ 12,3kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Czemu nikt się nie wypowiada? W planach mam jeszcze zmianę kierownicy, mostka, sztycy i siodełka na lżejsze i lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 W sumie to u ciebie pół roweru musiałobybyć wymienione Z prostych - kiera 35zł / 160gr Zoom Mostek - 45zł / 140g Zoom | 80zł / 120gr Tioga/boplight i inne lekkie wynalazki sztyca - jaka srednica? 2 zaciski hamulcowe Hayes mx ważą te 400gr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Koła pewnie masz nowe? Bo ja bym te kloce wymienił, ale to bez sensu w takim przypadku. Pedały to raczej bliżej 520g, niż 415, więc gdyby wymienić na PD-M540 było by niezgorzej. W sumie uważam za bez sensu wymienianie dobrych części tylko dlatego, że są ciężkie, więc wymieniałbym tylko na bieżąco te zużyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 na razie w planach tak jak pisałem kiera, mostek i sztyca. Koła jak dla mnie są ok, nie chcę bardzo lekkich kół bo też swoje ważę a nie oszczędzam ich. Jeszcze przerzutka tył na XT Shadow bo obecna Deorka ledwo ciągnie. Nad pedałami pomyślę, prawdopodobnie będę składał drugi rower (zimówkę) i 505 wylądują właśnie tam a tu może jakieś Cranki albo właśnie coś w stylu 540 w zależności od funduszy. P.S. Czemu uważasz, że mam pół roweru do wymiany? Waga na poziomie 11,5 - 12 kg w zupełności mnie zadowoli. A myślę, że to jest do zrobienia. Rama jest ok, geo mi pasuje, dużą część komponentów już wymieniłem w porównaniu do oryginału: korbę z suportem, przerzutkę przód, koła, opony, amortyzator i pedały (one były bardzo nisko budżetowe i zdaję sobie z tego sprawę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 No dobra, te pół roweru to przesadziłem, myślałem o dojsciu do 11kg i wtedy byłyby potrzebne gruntowne zmiany. 11.5-12kg na rower na tarczach to i tak szacuneczek Napęd - moze być, koła - wolałbym inne ale skoro są dopasowane to też mogąbyć, podstawa - nie jest zbyt ciężka - może być Po oczach wali - to : Mostek Wheeler Comp 201g* - zysk ok 50g Kierownica Wheeler Comp 240g* - zysk ok 80g Klamkomanetki Shimano Alivio 465g - zysk ok 70g {avid fr-5 + jakies fajne manetki} Gripy BOP 96g* - zysk ok 70-50g {od authorów poprzez setlazy, wcs i boplighty} Zacisk podsiodłowy Wheeler 50g* - na imbus, w przeciwnym wypadku nie opłaca się wymieniać Sztyca Wheeler Comp 350g* - zysk 100g - jaka srednica sztycy ?? Siodło Wheeler Comp 300g* - zysk ok 50g Pedały Shimano 505 415g no może te 480g - zysk ok 120g po wymianie tych rzeczy na lżejsze masz o pół kilo lżejszy rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Średnica sztycy 27,2. na razie wymieniam kiere, mostek i sztyce (myślałem nad KBIX Pro Race lub coś z boplighta cały komplet, bo chcę, żeby wszystko pasowało do siebie stylistycznie ) Nie wiem jak z trwałością u biplighta bo niezbyt dużo dobrych opinii słyszałem na ich temat. Cena za cały taki zestawik ma wynieść około 300 zł. Niestety manetek nie wymienię przynajmniej na razie z braku fundyszy, ale może kiedyś. Poza tym Alivio jest na 8 biegów, a jak miałbym zmianieć to już na 9. A to wiąże się z wymianą kasety i łańcucha. P.S. Manetki obrotowe odpadają, bo ich nie lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Po co wymieniac takie pierdoły.Zysk wagowy maly ( rzędu 50g/czesc) a wydasz sporo pieniedzy. Zbieraj kase i kup sobie lzejszy widelec. Mozesz zyskac nawet 600 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Po to, bo po wymianie tych rzeczy na lżejsze ma o pół kilo lżejszy rower. Tanim kosztem... Widelec ciężki nie jest, a coś pokroju 1.5kg kosztuje sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dokładnie tak jak mówi Adik, żeby zyskać na amorze tyle musiałbym wydac przynajmniej 1000 zł. A za około 400 zł mogę zrzucić mniej więcej tyle samo ze sztycy, siodełka, mostka i kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 To najnowsza rozpiska mojego sprzętu: Rama Wheeler PRO 29 1950g Amortyzator RS Judy XC '05 2070g Stery Wheeler 130g Podkładki dystansowe Wheeler 20g Mostek Accent Airplane 115g Kierownica Accent Flatbar 31,8 mm 184g Klamkomanetki Shimano Alivio 465g Gripy BOP 92g Zacisk podsiodłowy Accent Bolt 44g Sztyca Accent SP-428 250g Siodło Decathlon Carbon Fiber Ti-tube 190g Pedały Shimano 505 440g (jak te padną to będą 540) Koła: Przód: Mavic Crossride 885g Tarcze Hayes 6' 114g Dętka Maxxis Ultralight 125g Opona Maxxis Hard Drive 2.1 530g Tył: Mavic Crossride 1035g Tarcze Hayes 6' 114g Dętka Maxxis Ultralight 125g Opona Maxxis Hard Drive 2.1 530g Zaciski hamulcowe Hayes MX-2 402g Korba Shimano Deore 686g suport Shimano Deore 262g Kaseta Shimano Alivio 338g Przerzutka tył Shimano Deore XT Shadow 225g (powinna być w styczniu ) Przerzutka przód Shimano Deore LX 166g Łańcuch Sram PC-48 313g Linki Wheeler 70g Pancerze Wheeler 130g RAZEM: 12209g Myślę, że niezły sprzęcik wychodzi. Waga jeszcze pójdzie nieco w dół do około 12 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 "pedały 505 wymienie jak padną'' -no to sobie poczekasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 22 Grudnia 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Chyba nie pędę musiał długo czekać bo mają przejechane 2000 km i już mają lekki luz, więc gdy się powiekszy pójdą do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Całkiem przyzwoity tuning zrobiłeś Kompleksowe zaopatrzenie rurek od Accenta i siodełko poniżej 200g Ładnie Chwyty jeszcze zmień, no chyba że te są tak magiczne w dotyku, że jezdzisz o 10km/h więcej, kiedy je chwytasz Chwyty jak na komfort to polecam Setlaza, na wagę to znany Author, są jeszcze Wcski i Boplighty w przystępnej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 No chwyty też zmienię i będzie ok. Po zmianie pedałów, gripów waga powinna spaść do 12kg. Jeszcze jak oponki mi się skończą to trzeba będzie pomyśleć o lżejszych. I to będzie wtedy koniec modyfikacji. P.S. Jakie oponki polecacie tak do 80 zł/szt. (max. 100 zł/szt.), lekkie (nie slicki ani semislicki), teren głównie szutry i las na sucho? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 23 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Korba Deore waży 686g? Chyba ok 850 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 bez zintegrowanego suportu tak wazy i sie nie dziw, tylko poczytaj:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Dokładnie tak jak mówi mój przedmówca korba waży 686g i do tego dochodzi jeszcze suport. Wagi części nie są realne, to dane katalogowe lub z jakichś stron z wagami, więc liczę się z pomyłką na całym rowerze ~100g. Niektóre części są ważone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Opony - Kenda Karma - 2.0 lekki bieznik, masa ok. 480g za 50pln ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Grudnia 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Mam jeszcze takie pytanko (nie chcę zakładać nowego tematu): Czy dętki Maxxis Flyweight dadzą radę z moimi oponkami i pod moją wagą ~78 kg? Nie wiem czy nie będę łapał często gum. Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Stycznia 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Zamieszczam najnowszą rozpiskę mojego sprzętu: Rama Wheeler PRO 29 1950g Amortyzator RS Judy XC '05 2070g Stery VP-A42E 113g Podkładki dystansowe Wheeler 20g Mostek Accent Airplane 115g Kierownica Accent Flatbar 31,8 mm 184g Klamkomanetki Shimano Alivio 465g Gripy BOP 92g Zacisk podsiodłowy Accent Bolt 44g Sztyca Accent SP-428 250g Siodło Decathlon Carbon Fiber Ti-tube 181g Pedały Shimano 505 440g Koła: Przód: Mavic Crossride 885g Tarcze Hayes 6' 114g Dętka Maxxis Ultralight 125g Opona Maxxis Hard Drive 2.1 530g Tył: Mavic Crossride 1035g Tarcze Hayes 6' 114g Dętka Maxxis Ultralight 125g Opona Maxxis Hard Drive 2.1 530g Zaciski hamulcowe Hayes MX-2 600g Korba Shimano Deore 686g suport Shimano Deore 262g Kaseta Shimano Alivio 338g Przerzutka tył Shimano Deore XT Shadow 225g Przerzutka przód Shimano Deore LX 166g Łańcuch Sram PC-48 313g Linki Wheeler 70g Pancerze Wheeler 130g RAZEM: 12183g Przerzutkę powinienem mieć najpóźniej w przyszłym tygodniu. Do wymiany jeszcze chwyty na piankowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Marca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Niestety siodełko Decathlon nie wytrzymało. Nowe siodełko to Velo ProLite 196g. Rowerek teraz waży 12196g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Odświeżę trochę temacik. Aktualna rozpiska roweru w pierwszym poście w temacie. Co sądzicie o moim sprzęcie? P.S. Jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda sprzęt zapraszam na moją stronkę: www.bogus-bike.yoyo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam. Powiem szczerze że teraz rowerek prezentuję się dużo ładniej niż ten przed wymianą mostka, kierownicy, siodełka i co ty tam jeszcze wymieniłeś. Ładne koła, korba ładnie kontrastuje z czarno-srebrną ramą, waga taka jak powinna być, lżej nie ma już wg mnie sensu, ze względu na twoją słuszną jak na wiek wagę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 To fakt nie ma sensu, bo też nie ma gdzie tanim kosztem sporo urwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.