Skocz do zawartości

[piasta]Sztywny beben do shimano

k1-mietek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w ramach badania rynku :) mam takie pytanko:

Czy sa chetni na produkt ktory montuje sie do piasty shimano, bedzie to beben sztywny mocowany jak normalny beben, prawdopodobnie z lozyskiem maszynowym (nie zaglebiajmy sie w szczegoly techniczne) i tu mozliwe sa, dwie wersje: pod zebatke z gwintem + kontra albo na normalne koronki od kasety.

Jesli ktos bylby chetny to prosze pisac tutaj i napisac ktora opcja mocowania zebatki by go interesowala.

Cena takiego urzadzenia bedzie na pewno nizsza niz 100zl ale na razie nie jestem w stanie podac bardziej zblizonej ceny.

Zalety sa takie ze mozna w kazdej chwili wrocic do zwyklego bebna, i nie trzeba przeplatac kola jesli ktos przerabia zwykly rower na ostre/singla.

Napisano

Pomysł bardzo ciekawy ale czy to się nie będzie odkręcało?? Bo bębenek ma gwint i się nie odkręca bo ma wolnobieg i jak w jego miejsce wkręcimy coś co jest sztywne i depniemy po pedałach żeby się zatrzymać to go odkręcimy. Tak samo jest z wielotrybem nakręcanym na piastę, gdy zastąpimy go pojedynczą koronką bez wolnobiegu to ją bez problemu odkręcimy. Mylę się czy nie?? B)

Napisano

Mylisz sie B), beben jest mocowany na swojego rodzaju wielowypuscie i dokrecany tuleja, na imbusa 10mm, tak wiec moze przenosic momenty w obie strony bez luzowania sie.

Napisano

Hmmm... ciekawostka. Jak na mój gust piszesz o fixerze, a on się odkręca. Poza tym jeśli ten bęben ma wielowypust na którym się opiera, to piasta musi mieć wielowpust. A takiej wśród produktów sh*tmano nie ma raczej.

Oczywiście być może nie do końca rozumiem opis metody działania tego wynalazku. Łatwiej by było się odnieść, gdybyś jakąś fotkę zamieścił. Albo powiedz, czy to fixer, czy coś zupełnie innego.

Napisano

Tak wyglada piasta shimano po odkreceniu bebna calego razem z mechanizmem zapadkowym (po prawej tuleja ktora trzyma beben do piasty) nie ma sie co tutaj odkrecac.

dscf2807uk0.th.jpg

Napisano

A ten wielowypust... O ile dobrze zdozumiałem, to na nim opiera się bębenek z koronką? A ten wielowypust to nie jest przypadkiem wkręcony w piastę? Sorry za brak znajomości budowy technicznej piast sh*tmano, ale jestem jednym z tych szczęsliwców, którzy z z Sh trwały rozwód wzięli :rolleyes:

Coś mi się wydaje, że to jednak fixxer jest, a on podobno się odkręca. Jeśli się nie mylę, to Twój wynalazek to nic innego jak to, co pod hasłem Cassette Hubs:

http://sheldonbrown.com/fixed-conversion.html

Napisano

Nom takie cos jak Kazumi podal linka ale gdzie to mozna kupic i za ile 70-80 dolarow to troche drogo, pozatym nie wiem czemu mialo by sie to odkrecac skoro caly moment przenosi wielowypust, ewentualnie zawsze mozna zapodac loctite na gwint i bedzie dobrze.

Napisano

No w sumie jak to się wkłada jedno w drugie i przytwierdza tuleją z gwintem na imbus 10mm to powinno nawet drgnąć. wytoczyć coś takiego to niewielki problem i nagwintować ale problem pojawia się z wyrzeźbieniem wielowpustu. Masz może jakieś maszyny CNC, że chcesz sie tego podjąć jak tak to bym się jeszcze o blat uśmiechnął :rolleyes:;)

Napisano

Tak mam zamiar uzyc maszyn CNC, ale to wyglada tak ze jednostkowa produkcja jest niezbyt oplacalna bo nawet jesli sam zrobie projekt tego w odpowiednim programie to nie mam takiego dostepu do tych maszyn zebym mogl opisac wszystko tak zeby tylko wzucic element i wio, obawiam sie ze koszt zrobienia jednej sztuki blatu bedzie nieoplacalnie wysoki. Ale mozesz podac wiecej szczegolow (ilosc zebow, wyglad, material itp) na priva to moze czegos sie dowiem.

Napisano

No to już prawie wszystko masz nic tylko zacząć dłubać ale najpierw bym się dowiedział czy shimano nie ma patentu na coś takiego bo jak ma to polegniesz finansowo B)

Napisano

Czyli, jak rozumiem, ten wielowpust jest na stałe połączony z korpusem sh*tmańskiej piasty? Jeśli tak, to pomysł mógłby pożreć, pod warunkiem, że kosztował by znacznie poniżej wspominanych przez Ciebie 100 zł. Przychylę się tu do opinii Maćka Ostaszewskiego zamieszczonej na kolarstwo-szosowe.gda.pl dotyczącej fixxera:

"Dla "zwykłego" człowieka jest to zabawa bez sensu: koszt takiego bębenka to około 80$, a trzeba jeszcze dodać cenę piasty. Takie podmianki mają sens tylko w pełnych kołach ("dyskach"), gdyż tam nie da się wymienić całej piasty."

Szczerze mówiąc sam jestem ciekaw, czy ktoś z tego forum podjął by się (poza Tobą oczywiście) testowania tego wynalazku. Na pewno jest to atrakcyjna propozycja dla tych, którzy kupili niedrogo szosówkę z myślą o jej konwersji pod ostre. Dodatkowe koszty i czasochłonność zabiegów konwertujących ograniczają się do minimum. A że mnie to jakoś nie porywa, to już być może tylko mój problem :blink:

Napisano

Jeśli cena byłaby nieduża to powinno się sprzedać.

Jest to łatwy sposób na przerobienie szosy na ostre (z dogodną możliwością powrotu).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...