Skocz do zawartości

[amortyzator przod] Judy DH zdaje sie rocznik 95

rozo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam baaardzo starego Judy DH z elastomerami, chcialbym zmniejszyc tlumienie, tylko nie wiem jak. Zna sie ktos na tym?

Na samym dole widelca jest napisane, ze w celu nastawienia tlumienia nalezy cos przekrecic, ale sa tam tylko srubki imbusowe, jak je nawet calkiem wykrece, to nic to nie daje.

Druga sprawa to taka, ze elastomery nadaja sie do wymiany, gdzie mozna dostac takie, ktore beda to tego DH pasowac?

Marcin

Napisano

Fakt pytasz wrecz o kraine wiecznych lowow....Z pamieci napisze,dalekiej...w srodku byl kartusz olejowy,chyba nawet taki sam jak w SL,bodajze zmienil sie dopiero w Judy DHO/dwupolce/,regulacja ...chyba przez prawa golen od dolu przez srube mocujaca lage,czyli powinien tam byc otwor na imbusa 3mm,czy 2.5,cholera?

Elastomery..,z tym to ciezko,pasowaly te do starych RST miedzy innymi z serii Mozo,niebieskie miekkie,rozowe-dla mnie to kolor cielisty srednie,czerwone twarde...i kombinacja.Od dawna ich po sklepach nie widzialem.Golenie bodajze 28mm,wiec zamiast elastomerow pasowala tam sprezyna z Simsona za 7 zeta.docinalo sie na dlugosc,koncowka sprezyny potraktowana palnikiem zeby ja zakonczyc i chodzilo to o niebo lepiej ,zarowno w RST jak i tych.Kartusz cudem nie byl,ale jednak tlumil ,co w stosunku do tlumienia powietrznego RST bylo lepszym wynalazkiem.Kurcze malo pamietam...

Napisano

Dobrze będzie jak będziesz miał aluminiowe a nie plastikowe tłumiki - powinny być 2 - dobicia i odbicia. Regulacja jak podał Shotgun - czasem domorośli servisanci lubili pozamieniać śrubki jak w XC czy SL i się nic nie dało ustawić ale DH miał 2 kartusze więc w obu powinna być dziura na maluteńkiego imbusa. Elastomery to była porażka totalna (chodź RS i tak piankowe stosował)ale tak się robiło wówczas widelce (poza mądrym marcokiem ;) - nie Zoksem). A sprężyny robiły różne firmy. Wiem też, że pasowały od zaworów do starej skody 105 albo 125. Trza ich było kilka powsadzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...