Skocz do zawartości

[plan terningowy] caloroczny

olek123

Rekomendowane odpowiedzi

wg mnie rozpisywanie planu całorocznego jest trochę bez sensu. Wiadomo, że zawsze coś wypadnie (zwykłe przeziębienie i miesiąc w plecy jest ;))

Ja trenowałem wg. takiego ogólnikowego planu.

Środek jesieni odpoczynek zero roweru lub "turystyka".

Większość zimy to wytrzymałość tlenowa i ogólnorozwojówka (siłownia, piłka nożna na sali, marszobiegi, czasem pływalnie, delikatny rowerek)

Koniec zimy to już zero biegów tylko rowerek. Pierwszy obóz w górach(siła, tlen)

Początek wiosny przesiadam się na rower wyścigowy. Następny obóz w górach(siła, beztlen)

Później to jest już praktycznie sezon i ćwiczę głównie rytm, szybkość i jeżdżę raz w tygodniu albo dystans (ok 120km) lub startuję w jakimś wyścigu.

Moje uwagi:

1) 4 dni przerwy od roweru w tygodniu w okresie rozbudowy 1 to jest za dużo. Tak możesz trenować ale w okresie wyścigowym/sczytu formy. Moim zdaniem trzeba wyrzucic basen albo przenieśc go na niedziele. Musisz też dołożyć jeszcze jeden trening wytrzymałości siłowej/interwałów.

2) Wytrzymałośc ogólna jest za krótka musi być przynajniej 2-2,5h.

3) Brakuje siły -> jesli np. jesteś początkujący to nie musisz chodzić na siłownie. Mozesz zrobić podjazdy.

Pozdro

• 4 tygodnie później...
O jakiej biblii mowa ze tak zapytam, moze tez bym cos poczytal :icon_wink: ?? ( wiem ze pewnie glupie pytanie ) :)

Biblii Tysiąclecia :>

---

OK, to był głupi żart - mowa o "Biblii treningu kolarza górskiego".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...