olek123 Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 siema, chcialbym dobrze sie przygotowac do nowego sezonu, moje cele to puchar tarnowa, kalsyczne xc, dystans 20 km, 5 eliminacji rozlozonych od kwietnia do konca wrzesnia oraz w maju na famili cup i jezeli uda sie dostac jak w tym roku na final fc we wrzesniu. Bedzie to moj pierwszy rok regularnych startow, w tym roku bralem udzial w 1 eliminacji pucharu tarnowa oraz w zawodach fc (eliminacje i final) ale niestety bylem slabo przygotowany na te imprezy. Przegladajac forum, ta strone http://mtb.zst.sosnowiec.pl/poradytren/tre...ki/treningi.htm, oraz skany najwazniejszych rzeczy z bibli (tutaj podziekowania dla black rider'a) z racji, ze nie mam wiele czasu na trenowanie wymislilem cos takiego: LISTOPAD sroda - 1godzina w srednim tempie tak 65%-75% HRmax (nie mam pulsometru wiec nie bedzie to dokladnie) piatek - jak wyzej niedziela - jak wyzej GUDZIEN treningi podobne do tego co w listopadzie moze troche dluzej (tutaj planuje zakup pulsometru) STYCZEN-MARZEC trening 3 razy w tygodniu 75%-82% HRmax, na wiosne w niedziele dluzsze wypady, w marcu dni z interwalami (jezeli dobrze rozmumiem szybkie sprinty 30 sekundowe, przedzielone odpoczynkami?) KWIECIEN-WRZESIEN tutaj za bardzo nie wiem ale chyba w okresach przed zawodami spokojne przejazdzki, podtrzymywanie formy, w okresach miedzy zawodami wznowienie treningu 75%-82% HRmax, interwaly Powiedzcie czy ten plan jest mniej wiecej dobry, czy dobrze sie przygotuje trzymajac sie go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emem18 Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 moim zdanie to jest do bani ale to moje zdanie ... zbyt ogólnie rozpisane .... w jakiej kategorii startujesz ?? P.S nie wiem czy ktoś ci powie jak trenować bo jak tylko ktoś już wie to chowają to przed całym światem żebyś przypadkiem nie był lepszy od nich ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owen777 Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 To co tutaj napisałeś to, że tak powiem, "nieporozumienie" Przeczytaj całą Biblię - to podstawa. Jeśli nie liczysz na cuda to możesz próbować mniej więcej skorzystać z przykładowego gotowca jaki tam jest. Naprawdę, nikt lepiej Ci tego nie wytłumaczy (no chyba że trener) niż ta książka. Z ciekawości spytam jaka kategoria wiekowa? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 2 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 kategoria junior 17-18 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emem18 Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 najpierw musisz stworzyć bazę najprościej mówiąc ogólna kondycje a potem szlifować tylko i wyłącznie rower ...tak więc pierwsze 3 miesiące ładujesz trening powiedzmy dla Ciebie ok 2-3 godzinne ( chociaż to względne jest co dla kogo dlatego to tylko przykład ) na tętnie tlenowym, potem zastanowić się musisz nad kolejnymi 2 miesiącami tutaj zaczynasz wprowadzać jazdę już na różnych poziomach tętna. prosty przykład przy treningu 3 dniowym: grudzień styczeń luty = wt 2h, czwartek 2h, niedziela do 3h tętno 65-72 % marzec - kwiecień = wprowadzenie 3 różnych treningów jeden na podwyższenie progu mleczanowego do 2 godzin, drugi jakieś interwały powiedzmy 7 powtórzeń, 3 jazda 2 godzinki w tlenie na początek zastanów sie nad czymś takim P.S to tylko przykład jakiegoś planu, prawda jest taka że czytając biblie przez pierwsze lata nic z tego nie rozumiałem itd .... więc masz tutaj jakąś bazę jak coś to pisz na gg 3850821 P.S 2 nie jestem trenerem ani czołowym zawodnikiem to tylko moje przemyślenia i obserwacje P.S XC ma jednak nieco inna charakterystykę niż maraton dletego tez trzeba sie nd tym zastanowić Ktoś mi powiedział że prawdziwa forma przychodzi po 3 latach od rozpoczęcia przemyślanego wcześniej treningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 3 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 dziekuje za odpowiedz, teraz wiem mniejwiecej w jakim kierunku mam isc, dzis wieczorem lub jutro zamieszcze to co wymyslilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 i wszystko zniszczy teoria Sweet Spot Training ; http://groups.google.pl/group/alt.pl.rec.s...e1a99cab675039d http://groups.google.pl/group/alt.pl.rec.s...cd03a4c9bfeec91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emem18 Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 tak w pełni się zgadzam co do tego typu treningu co jest tam opisany .. kilku znajomych tez tak jeździ ... jednak to jest dla elity dla ścisłej czxołówki ... nikt "normalny" bez wcześniejszych lat jazdy tego nie zrealizuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Powiem ci, że nie da się ułożyć zbyt efektywnego planu tak ogólnego i z takim wyprzedzeniem...Zależy to od tego jak, ile jeździłeś i jak jeździsz w obecnej chwili. Także najlepiej przez zimę przygotowując bazę poczytaj co nieco na ten temat, popytaj się znajomych (może ktoś na awf-ie studiuje. Ja dzisiaj nie napiszę nić więcej, ale postaram się to zrobić w najbliższych dniach. Powiem tylko, że IMO całoroczny plan treningowy jest do bani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 9 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Przygotowalem taki plan powiedzcie czy niczego nie pominolem, i czy jest poprawny uwzgledniajacy wszystkie typy treningow. na razie nie jest to caly rok poniewaz nie mam czasu na tyle ale za pare dni dopisze reszte. Napisze jeszcze ze bede startowal w wyscigach xc - 20 km, kategoria junior 17-18 lat. I szczyty formy chcialbym przygotowac na czerwiec i wrzesien. Jezdze tak bardzie na powaznie od 4 lat ale nigdy nie trenowalem specjalnie na jakas impreze, wiekszosc byly to dlugie wycieczki w terenie z niskimi srednimi, startowalem w tym roku w 3 zawodach, przyszly rok bedzie pierwszym w ktorym bede regolarnie trenowal majac jakies tam o tym pojecie. I. Przygotowanie druga połowa listopada - pierwsza polowa stycznia (8 tygodni) Cwiczenia na: 1. wytrzymalosc a) jazda 1-2 h, wysoka kadencja, teren plaski lub z lekkimi gorkami, treningi 3 razy w tygodniu 2. trening szybkosciowy a) trening tego typu pod koniec tego okresu - jazda z niska kadecja, stopniowe zwiekszanie jej do max'a na okres 30s. wykonywane co okolo 5 minut b.) trening tego typu pod koniec tego okresu - jazda na trenażeze, jedna noga pedaluje az do zmeczenia pozniej zmiana II. Podstawa I druga polowa stycznia - pierwsza polowa lutego (4 tygodnie), po tym okresie kilka dni odpoczynku Cwiczenia na: to samo co w przygotowaniu tylko z wieksza intensywnoscia III. Podstawa II druga polowa lutego - pierwsza polowa marca (4 tygodnie), po tym okresie kilka dni odpoczynku Cwiczenia na: 1. wytrzymalosc a) jazda 1-2 h, wysoka kadencja, teren plaski lub z lekkimi gorkami, treningi 3 razy w tygodniu 2. sila a) kilku minutowe podjazdy kadencja 60-80 obrotow na minute, 5 razy 3. trening szybkosciowy a) trening tego typu pod koniec tego okresu - jazda z niska kadecja, stopniowe zwiekszanie jej do max'a na okres 30s. wykonywane co okolo 5 minut b.) trening tego typu pod koniec tego okresu - jazda na trenażeze, jedna noga pedaluje az do zmeczenia pozniej zmiana 4. Sprinty a) lekkie przelozenie, czas trwanie 30 s., 6 - 10 powtorzen, odpoczynek kilku minutowy 5. Wytrzymalosc silowa a) plaski teren, jazda bez odpoczynku, 20-60 minut, zwawe tetno IV. Podstawa III druga polowa marca - pierwsza polowa kwietnia (4 tygodnie), po tym okresie kilka dni odpoczynku Cwiczenia na: 1. sila a) kilku minutowe podjazdy kadencja 60-80 obrotow na minute, 5 razy b.) stromy podjazd, niska kadencja, ciezkie przelozenie, odpoczynek 3-5 minut, 5 powtorzen 2. trening szybkosciowy a) trening tego typu pod koniec tego okresu - jazda z niska kadecja, stopniowe zwiekszanie jej do max'a na okres 30s. wykonywane co okolo 5 minut b.) trening tego typu pod koniec tego okresu - jazda na trenażeze, jedna noga pedaluje az do zmeczenia pozniej zmiana 3. Sprinty a) lekkie przelozenie, czas trwanie 30 s., 6 - 10 powtorzen, odpoczynek kilku minutowy 4. Wytrzymalosc silowa a) plaski teren, jazda bez odpoczynku, 20-60 minut, zwawe tetno 5. Interwały a) na podjazdach, 30 sekundowe, odpoczynek wolno pedalujac b.) plaska droga, 3 minuty szbkie, 5 minut wolne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 i jak?, tak zle ze nik nie chce sie wypowiadac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owen777 Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Trening szybkościowy podczas przygotowania do sezonu? Wg mnie nie pasuje. IMHO zamiast tego powinieneś dać wtedy coś na technikę, tak samo w Podstawie I. Chociaż to "b" z szybkościowych to tzw. "izolowanie nogi" - jakby nie było jest związane z techniką, bo poprawia "jakość pedałowania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Czyli teraz w okresie przygotowania do sezonu tylko i wylacznie wytrzymalosc? A ten trening na technike to np. co? Bo zabardzo nie kumam i dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie tematem poniewaz jak na razie jestem zielony w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 z tego co widac to masz biblię treningu, a tam na 136 są wzorce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 tak, mam ale nie cala biblie tylko zdjecia kilkunastu stron a akurat 136 nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 warto wydac te 40zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 ale moze ustalmy czy wogole pierwsza czesc ktora juz sie powoli zaczyna jest poprawna mianowicie: I. Przygotowanie druga połowa listopada - pierwsza polowa stycznia (8 tygodni) Cwiczenia na: 1. wytrzymalosc a) jazda 1-2 h, wysoka kadencja, teren plaski lub z lekkimi gorkami, treningi 3 razy w tygodniu Reszte planu uloze w piatek lub w sobote, jak bede mial wiecej czasu, chodzi mi czy jest to poprawnie czy ten trening przyniesie jakies rezultaty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owen777 Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 W okresie przygotowawczym równie ważny, jeśli nie ważniejszy jest: basen, siłownia, bieganie, gry na sali (mamy się fajnie, że chodzimy do szkoły i mamy WF ), jeśli masz możliwość to narciarstwo biegowe (czy jak to się nazywa - ale pewnie się domyślasz o co chodzi). Czyli taki ogólny rozwój kondycji + siłownia (siłownię jeszcze przynajmniej w I podstawie polecam). PS. Ja dzisiaj zaczynam okres przejściowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Olek jak nie masz to wal, mi się dzisiaj zaczęła podstawa- mam nadzieje ze ten maraton w kwietniu na którym planuje sie pojawić będzie i fakt plywanie gites rzecz jak masz sie basen niedaleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 dziekuję bardzo, to ulatwi sprawę juz chyba wiem jak zrobic ten plan, a z tym basenem to dobry pomysl nawet mnie kumpel namawia P.S w weekend zrobie plan calego roku, wszystko bedzie na podstawie bibli, jak uznacie ze dobrze to moze i komus sie jeszcze przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 To ja dorzucę swoje trzy grosze z Biblii: w okresie im bliżej zawodów tym bardziej należy zmniejszać objętość treningu a zwiększać intensywność, czyli krótkie wypady z dużym aws. No i nie można zapominać o tym, żeby się nie przetrenować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 w takim razie w przygotowawczym lekkie jazdy i elementy szybkosciowe- tj. zwiekszanie kadencji na max co 5min, 12'depnieciowe sprinty etc. sprinty maja byc lekkie, ucza pedalowania, nie sa aero-anaerobowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Dobra uwaga Toosh ten czas chyba tez trzeba poswiecic na technike. Nigdy nie zastanawialem sie jak dobrze i efektywnie ciagnac w gore pedaly ale ostatnio zaczolem eksperymentowac i chyba dla mnie najlepsze jest w poczatkowej fazie lekkie ciegniecie do tylu a pozniej staram sie tak jakby kolana ciagnac do kierownicy, wtedy mam najwiekszego kopa i najmniej sie mecze. Jest to chyba najlepsze dla osob majacych ustawione siodlo max do tylu i mocno wysunieta sztyce , gdy ciagne nogi w gore a nie bardziej do przodu odrazu mnie przesuwa na srodek siodla i nogi bardziej sie mecza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owen777 Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Dobra uwaga Toosh ten czas chyba tez trzeba poswiecic na technike. Nigdy nie zastanawialem sie jak dobrze i efektywnie ciagnac w gore pedaly [...] Już wcześniej wspominałem o tzw. IZOLOWANIU NOGI To pomaga! Tylko musisz sobie ustawić odpowiednio ciężkie przełożenie, bo na lekkim to noga Ci lata byle jak Ja np. robię tak (podczas pedałowania), że gdy mam nogę prawie już na samym dole to palcami tak jakby się "odpycham" (jakbym biegł) i to pomaga Tylko muszę o tym myśleć, bo jeszcze nie przyzwyczaiłem się, żeby to automatycznie wykonywać Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Z racji tego, ze nie mam zbyt wiele czasu na opracowanie calego planu zamieszczam tylko przygotowanie czyli to co teraz jest najwazniejsze a mozliwe ze w tym tygodniu lub nastepny weekend na pisze juz caly plan I. Przygotowanie druga połowa listopada - pierwsza polowa stycznia (8 tygodni) Cwiczenia na: 1. wytrzymalosc a) jazda 2 razy w tygodniu 1-2h, w weekend ponad 2h, intensywnosc niska 2. technika Co o tym myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.