Skocz do zawartości

[Autocad/Cad/Rysunek techniczny] Pomoc z wymiarowaniem

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam duuuży problem :) na poniedziałek muszę zwymiarować taki chory kształt. Mam już obrys w autocadzie zrobiony i gdyby ktoś czuł się na siłach mi pomoc radą i pomocą praktyczną[zasady wymiarowania znam... na necie poczytałem tym niemniej ja nigdy z tym doświadczenia nie miałem a tu od razu skok na głęboką wodę... ehh ta uczelnia :)] byłbym bardzo wdzięczny.

Najchętniej dobrze by bylo jakby się na gg ze mna skontaktowal[już kolege mam nawet z zaliczonym academ a też ma problem] B).

Rys wyglada tak:

011xv3.th.jpg

tylko ząbki są wygładzone do łuku B).

Napisano

Oj, moj drogi gdyby to bylo takie proste ze rusze googlem i juz wiem jak to zrobic i jestem tego 100% pewny to by bylo piekne :). Spojrz na moj rysunek dodaj tam dane wsystkich promieni a potem pomysl jak dodac dalsze wymiary zeby sie linie rymiarowe nie przecinaly i zeby zachowac wszystkie inne zasady wymiarowania :).

Napisano

Mam nadzieje że ten rysunek jest po prostu źle narysowany i każdy promień to zwykły promień a nie jakaś wychodząca dalej elipsa ,zrób lepiej zdjecie rysunku który dostałeś na papierze ,bo ten wygląda jak narysowany nie tymi funkcjami co trzeba .

Napisano

Ja nie dostalem rysunku na papierze tylko ten ;D. Obrysowalem go z dokladnoscia do 0,1mm bo taka byla zalecona i mam go w cadzie zrobionego teraz musze zwymiarowac.... i tu zaczyna sie moj problem.

Napisano

Hmm w sumie już sporo dokumentacji technicznej miałem na studiach, ale to jakiś hardkor wyjątkowy :). Żeby wymiarować rozjechaną żabę to trzeba mieć juz naprawde spore zacięcie :D.

Tak na serio, ja bym najpierw każdy promień zwymiarował - i tak to musisz zrobić.

Następnie długości odcinków prostych (jest ich tam chyba przynajmniej 5)

Potem odległość między tymi dwoma najdłuższymi prostymi odcinkami

Do tego jakoś sprytnie spasować wymiary gabarytowe.

I w tym momencie zastanowić się jakie wymiary dodać, aby figura była zwymiarowana "w sposób jednoznaczny przy podaniu tylko potrzebnych wymiarów bla bla" :)

Pewnie będzie można dodać kilka wymiarów od początku do końca łuku i myślę że powinno starczyć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...