Blue Napisano 1 Listopada 2007 Napisano 1 Listopada 2007 Witam. Mam duuuży problem na poniedziałek muszę zwymiarować taki chory kształt. Mam już obrys w autocadzie zrobiony i gdyby ktoś czuł się na siłach mi pomoc radą i pomocą praktyczną[zasady wymiarowania znam... na necie poczytałem tym niemniej ja nigdy z tym doświadczenia nie miałem a tu od razu skok na głęboką wodę... ehh ta uczelnia ] byłbym bardzo wdzięczny. Najchętniej dobrze by bylo jakby się na gg ze mna skontaktowal[już kolege mam nawet z zaliczonym academ a też ma problem] . Rys wyglada tak: tylko ząbki są wygładzone do łuku .
Toosh Napisano 1 Listopada 2007 Napisano 1 Listopada 2007 http://www.cad.pl/kursy/acad1/lekcja/14 google? ;
Blue Napisano 1 Listopada 2007 Autor Napisano 1 Listopada 2007 Oj, moj drogi gdyby to bylo takie proste ze rusze googlem i juz wiem jak to zrobic i jestem tego 100% pewny to by bylo piekne . Spojrz na moj rysunek dodaj tam dane wsystkich promieni a potem pomysl jak dodac dalsze wymiary zeby sie linie rymiarowe nie przecinaly i zeby zachowac wszystkie inne zasady wymiarowania .
Loko Napisano 1 Listopada 2007 Napisano 1 Listopada 2007 Mam nadzieje że ten rysunek jest po prostu źle narysowany i każdy promień to zwykły promień a nie jakaś wychodząca dalej elipsa ,zrób lepiej zdjecie rysunku który dostałeś na papierze ,bo ten wygląda jak narysowany nie tymi funkcjami co trzeba .
Blue Napisano 1 Listopada 2007 Autor Napisano 1 Listopada 2007 Ja nie dostalem rysunku na papierze tylko ten ;D. Obrysowalem go z dokladnoscia do 0,1mm bo taka byla zalecona i mam go w cadzie zrobionego teraz musze zwymiarowac.... i tu zaczyna sie moj problem.
J0seph Napisano 2 Listopada 2007 Napisano 2 Listopada 2007 albo udostepnij dwg - bedzie najlatwiej zwymiarowac
Blue Napisano 2 Listopada 2007 Autor Napisano 2 Listopada 2007 - screen z Cad-a link zabroniony/files/66900994/dwg.rar.html - pliczek dwg .
Lobster Napisano 5 Listopada 2007 Napisano 5 Listopada 2007 Hmm w sumie już sporo dokumentacji technicznej miałem na studiach, ale to jakiś hardkor wyjątkowy . Żeby wymiarować rozjechaną żabę to trzeba mieć juz naprawde spore zacięcie . Tak na serio, ja bym najpierw każdy promień zwymiarował - i tak to musisz zrobić. Następnie długości odcinków prostych (jest ich tam chyba przynajmniej 5) Potem odległość między tymi dwoma najdłuższymi prostymi odcinkami Do tego jakoś sprytnie spasować wymiary gabarytowe. I w tym momencie zastanowić się jakie wymiary dodać, aby figura była zwymiarowana "w sposób jednoznaczny przy podaniu tylko potrzebnych wymiarów bla bla" Pewnie będzie można dodać kilka wymiarów od początku do końca łuku i myślę że powinno starczyć...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.