onkiel Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 witam, mam pytanie dotyczace aminokwasow, czy wogole je stosujecie jako dodatek do swojej diety? slyszalem kiedys ze to jest dobry srodek dodajacy energie i poprawiajacy wytrzymalosc. zalecany przy sportach wytrzymalosciowych , jak rowniez silowych. a przy okazji zawierajacy czyste bialko ktore pomaga budowac mase miesniowa. i jak juz jestem to przy okazji zapytam co to sa '' twarde'' przelozenia i ''miekkie'' przelozenia. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Witaj! Aminokwasy to nic innego, jak bialko i kulturysci uzywaja go, by szybciej rosly im miesnie (miesnie budowane sa przez bialko). Raczej nie dodaja one sily (moge sie mylic, ale kulturysci na przyklad w dietach odzywki bialkowe jedza na ostatni posilek 1,5 h przed snem wiec raczej one nie pobudzaja ani nic). Wydaje mi sie, ze jesli bedziesz je bral to przy jezdzie na rowerze pewnie lydki Ci urosna i wzrosnie sila nog A na drugie pytanie musza odpowiedziec bardziej obeznani ze ,,slangiem" rowerowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 "jak juz jestem to przy okazji zapytam co to sa '' twarde'' przelozenia i ''miekkie'' przelozenia." Masz w rowerze przerzutki?? Pobaw się zmianą przełożeń to poczujesz różnicę pomiędzy twardymi a miękkimi;) A co do aminokwasów: budują one białka(polipeptydy)... energii raczej nie dodają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 A co do aminokwasów: budują one białka(polipeptydy)... energii raczej nie dodają Maslo maslanie Organizm jest wstanie czerpac energie z bialek jednak jest to proces wysoce kosztowny. Imo przedewszystkim nalezy zadbac o wlasciwa diete i dopiero gdy wyczerpia sie "naturalne mozliwosci" nalezy siegnac po suplementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 1 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 ok wielkie dzieki za odpowiedzi. a jak jest z braniem glukozaminy?? chodzi mi o kolana zeby ich nie zakatowac i potem nie miec problemow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 To zalezy, ile bedziesz jezdzil. Jak zaczalem (malo jezdze) to lekarka mi wspomniala zeby pierwszy tydzien nie jezdzic wiecej niz 20 km to sie przyzwyczaja kolana i nie beda sie wycierały. A co do brania roznych rzeczy to sie nie wypowiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 JA tylko dopowiem , twarde to jak stajesz na pedały zeby ruszyć z miejsca ,miękkie to jak krecisz a rower prawie nie chce jechać .Chyba tak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emem18 Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 1. z białka można uzyskać 10 % energii jaka jest potrzebna podczas długotrwałego wyścigu 2. potrzebne jest do wydzielania hormonu który pozwala wykorzystać tłuszcze jako paliwo (glukagon) 3. jest podstawową substancją budującą mięśnie i regenerującą je ( w zasadzie kluczowe jego rola ) 4. białka powinno sie spożywać o każdej porze dnia gdyż organizm zużywa go na bieżąco ( białko nie jest tylko w proszku ale również w zwykłym jedzeniu więc piszcząc spożywać nie mam na myśli picia non stop koktajli) 5. jeżeli chcesz spożywać białko "sztuczne" nie może przekraczać 1/3 dziennego zapotrzebowania organizmu ( reszta powinna być w pokarmie) to tak tyle ode mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 oj panowie. aminokwasy, mogą obniżać tempo rozpadu białek podczas treningu. Tzn ze wtedy mięśnie potrzebują dużo mniej czasu na regeneracje. Glukozamina hm. tylko wtedy gdy jeździsz na bardzo ciężkich przełożeniach, a Twój trening jest bardzo intensywny. Glukozamine radze stosować w trakcie ćwiczeń na siłowni, które przygotowują Cię do sezonu, bo wątpię żebyś jeździł na tak ciężkich przełożeniach, że bolą sie kolana. Aminokwasy dobre są przez cały sezon startowy jak i przygotowujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emem18 Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 omen ? a z czego zbudowane jest białko ?? bo tak coś tutaj ściemniasz pisząc : " aminokwasy, mogą obniżać tempo rozpadu białek ", zachęcam do czytania wcześniej jakiejś literatury a potem pisać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
End Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Terminem "Jechać miękko" określa się sytuację, w której dany zawodnik używa takich przełożeń, aby jego intensywność obrotu korbami był duża tzn. wynosiła np. 100 obrotów na minutę. Wizualnie da się to zaobserwować patrząc na zawodnika, który jedzie tą samą prędkością, co reszta peletonu i dość szybko pedałuje. Terminem "Jechać twardo" określa się sytuację, w której dany zawodnik używa takich przełożeń, aby jego intensywność obrotu korbami był mała tzn. wynosiła np. 50 obrotów na minutę. Wizualnie da się to zaobserwować patrząc na zawodnika, który jedzie tą samą prędkością, co reszta peletonu i dość wolno pedałuje. Zeby potem nie bylo... pojecia sa ze strony www.rondobabka.info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 omen ? a z czego zbudowane jest białko ?? bo tak coś tutaj ściemniasz pisząc :" aminokwasy, mogą obniżać tempo rozpadu białek ", zachęcam do czytania wcześniej jakiejś literatury a potem pisać ... wierz mi, że czytam. Z tego co mnie uczono, i czytam to mięśnie zbudowane sa z tkanki mięśniowej a ta zbudowana jest w włókien białkowych nie ? a białko jest zbudowane z aminokwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 2 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 no to teraz rozumiem terminy twardo i miekko. a tak wogole to bierzecie jakies suplementy zeby nie pasc z wycienczenia?? bo tigery i tego typu napoje jakos mnie nie przekonuja. co to carbo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 carbo odżywka węglowodanowa. Jeździłem przez cały sezon na tym jakoś tak, złożyło sie że po zimowej siłowni mi dość dużo zostało. W smaku ok. Działanie też ok. tylko strasznie sie pieni.:/ a suplementy. to zależy w jakiej fazie rozwoju formy.:] i o jakie suplementy Ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Z suplementow radze tylko izotoniki, najwyzej napoje energetyczne, nic wiecej, chyba ze jestes zaawansowany w temacie treningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 napoje energetyczne ? chyba kpisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Bikerzy!!! Oto sposób na dobry trening połączony z sublementami: ja własnie zacząłem go stosowac i wyniki sie polepszają. Najważniejsze nie przedawkowac porcji i wiedziec co mozna łączyc a co nie. Oczywiście dieta to podstawa + suplementy + trening a więc: Suplemetny które stosuje to 1. Główny i na pewno super regenerujący BCAA EXTRA LIQUID - Aminostar 2. dobrze łączyc go z HMB - Aminostar 3. Amino 2200 - Nutrition 4. Napoj Hipotoniczny IONTSAR SPORSIRUP ( posiada L-CARNITINE,HCA,Glycin,CHromium) Najlepiej brac to w takiej kolejności: -Rano przed posiłkiem Amino 2200(1kps) -BCAA(20ml) +HMB(1 kps) + 0,5l zrobionego napoju Iontstar - 30-60 min przed treningiem -w czasie treningu napoj Iontstar + gele energetyczne typu carbo (aminostar albo Nutrion) -Zaraz po treningu BCAA(20ml) + HMB(2kps)+ 0,5 l napoju Iontstar Wieczorem przed spaniem Amino 2200(1kps) Bardzo dużo czytałem róznych artykułów na temat suplementów stosowanych w sportach wytrzymałościwoych a szczegolnie Kolarsto górskie i zrobilem własnie taki jakby jadłospis suplementów Doszedłem do wniosku, ale chyba nie tylko ja, że najwazniejszym punktem w treningu wytrzymalosciowym jest wlasnie REGENERACJA MIĘŚNI- to jest klucz do podwyższenia siły i kondycji Pzdr. i prosze o komentarze moze ktos stosuje inny MIX suplementowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 napoje energetyczne ? chyba kpisz. Masz racje - chcialem napisac batony Sorry za blad, niestety nie da sie juz zedytowac posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Suplemetny które stosuje to 1. Główny i na pewno super regenerujący BCAA EXTRA LIQUID - Aminostar 2. dobrze łączyc go z HMB - Aminostar 3. Amino 2200 - Nutrition 4. Napoj Hipotoniczny IONTSAR SPORSIRUP ( posiada L-CARNITINE,HCA,Glycin,CHromium) Najlepiej brac to w takiej kolejności: -Rano przed posiłkiem Amino 2200(1kps) -BCAA(20ml) +HMB(1 kps) + 0,5l zrobionego napoju Iontstar - 30-60 min przed treningiem -w czasie treningu napoj Iontstar + gele energetyczne typu carbo (aminostar albo Nutrion) -Zaraz po treningu BCAA(20ml) + HMB(2kps)+ 0,5 l napoju Iontstar Wieczorem przed spaniem Amino 2200(1kps) hm. trochę Ci sie tego nazbierało. 3. Amino 2200 - Nutrition - jest to odżywka wysoko białkowa ? Osobiście bym to podzielił troszkę inaczej. tj: - główna odzywka zawierająca aminokwasy po każdym posiłku. - Napój Hipotoniczny IONTSAR SPORSIRUP w trakcie treningu - jeśli Amino 2200 - Nutrition to odżywka wysoko białkowa to ta ją bym stosował z postaci napoju hipertonicznego zaraz po treningu w połączeniu z HMB - Żele energetyczne radzę odłożyć. Z tego co odczuwałem, oraz mówiły mi to inne osoby, organizm przyzwyczaja sie do teg typu suplementów i gdy jest najbardziej potrzebny ( czyt. w czasie wyścigu ) nie działa na nas tak mocno, jak gdy zaczęliśmy go stosować. Odpowiednia regeneracja jest podstawa treningu, tak samo jak trening czy dieta. Tyko na regeneracje nie wystarcza same suplementy, trzeba dać też mięśniom trochę odpocząć.;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 ten typ treningu stosuje jak mam wolne 3 dni wtedy kazdy dzien jezdze na rowerku no przynajmniej staram sie. Potem niestety 3 dni pracy i znowu jakies wolne i tak dookoła. Najgorzej jest jak zblizają sie jakies zawody, oczywiscie sa w sobote, wiec trzeba byłoby sie jakos przygotowac a tu niestety praca Twoje spostrzeżenia wezmę pod uwage i przeanalizuje je PS. Żele nie biore na treningach, tylko na zawody albo dzien przed lub 2 do namagazynowania energii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 ale te 3 dni wolnego dobrze Ci zorbia, jesteś odpowiednio zregenerowany, świeżutki co powinno potem % na wyścigu. Ważne żeby ostatni trening był intensywny, nawet bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 No tak, ale pomyśl 3 dni jezdze potem 3 dni pracuje, a potem jak znowu wsiadam na rower to jakos sie czuje wystudzony, za duzo jest przerwy Najlepiej to tak 1 dzien przerwy Sam trening jak przygotowuje sie do zawodow to staram sie to robic od najwiekszego wysiłku a stoponiowo obniżac natęzenie - Jedzenie w tym czasie tak jakby na odwrot - na początku mniej weglowodanow a potem zwiekszam aby namagazynowac zasoby (ryż + gotowany kurczak+ warzywa+ musli z mlekiem itd:) + suplementy te co wymienilem wczesniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 ok wielkie dzieki za podpowiedzi. co do mojego jadlospisu i suplementow to jeszcze sobie poczytam na forum. nie jestem zaawansowanym bikerem, ale czasem lubie sobie wyskoczyc w gory np swietokrzyskie. i np podczas takiego wypadu odczuwam ze jestem cienki bolek i brakuje troche sily, dlatego pytalem o suplementy. zeby przed takimi wyjazdami gdzie jednak jest wieksze zuzycie energii zgromadzonej w organizmie uzupelniac na biezaco to co zuzylem podczas jazdy. zaczalem w tym roku jazde w SPD i niestety kolana bola, a czasem pod kolanem. nie jestem przyzwyczajony jeszcze do takich pedalow. ale frajda wielka . dlatego zeby nie zaszkodzic sobie za bardzo i wspomoc organizm polecono mi zebym kupil sobie glucosamine np Olimp. nie zaszkodzi a moze pomoze, majatku nie kosztuje a sprobowac nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 5 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 no chyba, że jest tak jak mówisz. hm. jak mówisz ze brakuje Ci czasami siły, to teraz w czasie zimy dobre będą siłowe ćwiczenia na siłowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 5 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 nie jestem zaawansowanym bikerem, ale czasem lubie sobie wyskoczyc w gory np swietokrzyskie. i np podczas takiego wypadu odczuwam ze jestem cienki bolek i brakuje troche sily, dlatego pytalem o suplementy. zeby przed takimi wyjazdami gdzie jednak jest wieksze zuzycie energii zgromadzonej w organizmie uzupelniac na biezaco to co zuzylem podczas jazdy. Od tego nalezalo zaczac, mysliesz ze jak zjesz 5 capsow to powera bedziesz mial i wlecisz na gore niczym Armstrong? Tobie nic oprocz regularnego treningu nie pomoze. Trenuj, trenuj i jeszcze raz trenuj to pykniesz te gorki na samej wodzie i bananie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.