Skocz do zawartości

[Suntour XTC] Piszczy ;/

strzala4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od tygodnia przy wjechaniu w jakąś dziurę czy najechaniu na byle korzeń amortyzator strasznie piszczy. Koledzy polecili mi abym przewrócił rower na drugą stronę bo podobno do tych amortyzatorów wlewa sie woda. Tak też zrobiłem wylało sie troche wody. Piszczenie zmalało. Co moge zrobić i mniej wiecej w jaki sposób aby wyeliminować całkowicie pisk. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o wiedze na teamt amortyzatorów

Napisano

Jak piszcz to znak, że miedzy dwiema przemieszczającymi sie względem siebie powierzchniami nie ma warstwy smarującej. Rozkręć dolne imbusy, wyjmij górne golenie i nasmaruj dolne tulejki ślizgowe powinno pomóc. A jak nie masz do tego zdrowia to oddaj go do serwisu.

P.S. Nie masz problemu z ocieraniem hamulców o elementy koła, ten amor ma golenie o średnicy zaledwie 25mm.

Napisano

Jak mówi cyklista : rozbierz, oglądnij, wyczyść, przesmaruj. No i na Twoim miejscu pomyślałbym nad lepszymi uszczelkami. Da się znaleźć zamienniki takich uszczelek od innych rzeczy. Bo te uszczelki które masz teraz bardziej "drą" golenie niż nie pozwalają się aby brud dostał się do środka.

A co do rozbierania - nie bój się - ten model jest prosty jak budowa cepa więc zapewne sobie poradzisz. Tylko nie pogub niczego :P

Pozdrawiam !

Napisano

Smar - ja polecam zwykłą wazelinę. Bardzo dobrze się sprawdza przy amorkach. A zwłaszcza do Twojego jakiś smar "RS Judy Butter" nie jest potrzebny :P. A uszczelek orginalnych nie dostaniesz, a nawet po co Ci orginalne, kiedy są miernej jakości. Poszukaj oringów albo pierścieni zgarniających. Do Twojego amorka na pewno coś dobrego by się znalazło. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...