Miki rowerowiec Napisano 29 Października 2007 Napisano 29 Października 2007 Mam takie dwa pytania - 1. Czym różni się Rock Shox Pearl 3.3 od 3.1? Wiem, że chodzi tu o regulację Motion Control, ale jakie znaczenie ma w praktyce jej brak w 3.1? 2. Czym różni się Fox DHX Air 5.0 z 2008 roku od tego z 2007? Podobno w nowszym można wyłączyć ProPedal w pierwszej fazie skoku, co nazywa się chyba Boost Valve, wydaje mi się jednak że ta funkcja jest już w DHX'ie z 2007 roku. Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu? Szukałem informacjii w internecie, ale nie mogę zrozumieć czym dokładnie różnią się te dampery. Dziękuję za pomoc.
tobo Napisano 31 Października 2007 Napisano 31 Października 2007 na forum prawie na pewno nie ma zadnego uzytkownika pearla. no to czego sie spodziewales? to tlumik tak rzadko spotykany ze zupelnie normalny jest brak oddzewu. rock shox w branzy tlumikow tylnych stracis swoje znaczenie sporo czasu temu.
Robert Napisano 1 Listopada 2007 Napisano 1 Listopada 2007 Ja co do Pearl-a mogę się wypowiadać tylko na podstawie posiadanego przez siebie MC 3.3, który od pearla różni się tylko średnicą tłoka i korpusu. Różnice pomiędzy 3.3 a 3.1 to brak trzystopniowej regulacji (niebieska dźwignia), która pozwalała na: zablokowanie dampera, blokadę pośrednią (Floodgate) i tłumik w pełni otwarty. W 3.1 (tutaj nie jestem w 100% pewien) cały czas masz uruchomioną pozycję blokady pośredniej, którą swoją drogą można wyłączyć odkręcając do oporu złote pokrętło od regulacji Floodgate. Więcej różnic między nimi nie ma. Co do przydatności to śmiem wątpić. Ale wszystko zależy od preferencji. Sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy rzeczywiście będziesz używał 3 różnych ustawień. I to by było chyba na tyle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.