Skocz do zawartości

[sztyca]- problem

Spider_DG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Otóż moja sztyca po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrów wsuwa sie o 3mm i zapewne wsuwała by sie dalej ale ja cały czas wysuwam. Dodam że zacisk mam scisniety mocno, a jak scisne lekko jest to samo. Sztyce mam popsikaną brunoksem ale wydaje mi sie ze to raczej nie od tego, bo bez brunoksa sztyca mi cykała co było bardzo denerwujące. Moze to syf? No nie_wiem czekam na wasze propozycje. :)

Napisano

Ja w moim spiderze tez zauwazylem podobne zjawisko... Co jakis czas musze wysuwac sztyce od nowa gdyz zdaje mi sie ze ciagle mam ja za nisko.Myslalem ze to poprostu jakies "zwidy" ale po przeczytaniu tego tematu umocnilem moje niedowierzania.. Chetnie tez poczekam na wypowiedzi innych moze uda nam sie rozwiazac Nasz problem :)

Napisano

zacisk masz z szybkozamykaczem czy ze sruba? Jezeli masz szybkozamykacz, to ja mialem podobny problem, pomogla zmiana na zacisk na imbus.

Dodam jeszcze ze tez smaruje sztyce bo inaczej trzeszczy.

Napisano

Ja mysle, ze to pomoze, sam sie zastanawialem przed zmiana, ale sie zdecydowalem i pomoglo. Czy pomoze Tobie nie gwarantuje, ale jest duza szansa.

Ja kupowalem u tego sprzedawcy, lekki i porzadny, duzo taniej nie znajdziesz niczego godnego uwagi - zacisk allegro

Napisano

Ok. Dzięki spróbuje jescze wyczyściś zacisk, sztyce, ścisne, pojezdrze i zobacze jak bedzie. Jezeli sie bedzie sie dalej wsuwać to kupuje ten zacisk na imbus.

Napisano

Zawsze możesz najpierw wyczyścić dokładnie sztycę i wnętrze rury podsiodłowej (np. jakąś szczoteczką), później nałożyć bardzo cienką warstwę smaru na sztycę (żeby nie trzeszczała) i mocno skręcić szybkozamykacz.

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem masz po prostu starte już ten poprzeczny profil na sztycy, który po ściśnięcu pozwala lepiej ją utrzymać. Stara czy nowa jest ta sztyca??

Napisano

Z drugiej strony szybkozamykacza masz imbus, zamknij szybkozamykacz i skrec ten imbus z calej sily. U mnie az klucz trzeszczal, ale wreszcie sztyca przestala zjezdzac.

Napisano

U mnie zamiana zacisku z szybkozamykacza na śrubę pomogła. Zacisk kosztował coś chyba 9 zł i problem zniknął. Teraz sztyca trzyma się w ramie idealnie i nic nie trzeszczy.

Napisano

W wielu Kellys'ach seryjnie montowana sztyca po prostu ma o 0,2mm za małą średnicę.. Zmierz dokładnie suwmiarką, to się okaże :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...