Spider_DG Napisano 29 Października 2007 Napisano 29 Października 2007 Witam. Otóż moja sztyca po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrów wsuwa sie o 3mm i zapewne wsuwała by sie dalej ale ja cały czas wysuwam. Dodam że zacisk mam scisniety mocno, a jak scisne lekko jest to samo. Sztyce mam popsikaną brunoksem ale wydaje mi sie ze to raczej nie od tego, bo bez brunoksa sztyca mi cykała co było bardzo denerwujące. Moze to syf? No nie_wiem czekam na wasze propozycje.
maxiu14 Napisano 29 Października 2007 Napisano 29 Października 2007 Ja w moim spiderze tez zauwazylem podobne zjawisko... Co jakis czas musze wysuwac sztyce od nowa gdyz zdaje mi sie ze ciagle mam ja za nisko.Myslalem ze to poprostu jakies "zwidy" ale po przeczytaniu tego tematu umocnilem moje niedowierzania.. Chetnie tez poczekam na wypowiedzi innych moze uda nam sie rozwiazac Nasz problem
Pulse Napisano 29 Października 2007 Napisano 29 Października 2007 zacisk masz z szybkozamykaczem czy ze sruba? Jezeli masz szybkozamykacz, to ja mialem podobny problem, pomogla zmiana na zacisk na imbus. Dodam jeszcze ze tez smaruje sztyce bo inaczej trzeszczy.
Spider_DG Napisano 29 Października 2007 Autor Napisano 29 Października 2007 Ja mam szybkozamykacz. Myslicie ze zamiana na zacisk z imbusem rozwiąze sprawe? Ile taki zacisk może kosztować?
Pulse Napisano 29 Października 2007 Napisano 29 Października 2007 Ja mysle, ze to pomoze, sam sie zastanawialem przed zmiana, ale sie zdecydowalem i pomoglo. Czy pomoze Tobie nie gwarantuje, ale jest duza szansa. Ja kupowalem u tego sprzedawcy, lekki i porzadny, duzo taniej nie znajdziesz niczego godnego uwagi - zacisk allegro
Spider_DG Napisano 29 Października 2007 Autor Napisano 29 Października 2007 Ok. Dzięki spróbuje jescze wyczyściś zacisk, sztyce, ścisne, pojezdrze i zobacze jak bedzie. Jezeli sie bedzie sie dalej wsuwać to kupuje ten zacisk na imbus.
Robert Napisano 29 Października 2007 Napisano 29 Października 2007 Zawsze możesz najpierw wyczyścić dokładnie sztycę i wnętrze rury podsiodłowej (np. jakąś szczoteczką), później nałożyć bardzo cienką warstwę smaru na sztycę (żeby nie trzeszczała) i mocno skręcić szybkozamykacz.
Mod Team Pixon Napisano 2 Listopada 2007 Mod Team Napisano 2 Listopada 2007 Moim zdaniem masz po prostu starte już ten poprzeczny profil na sztycy, który po ściśnięcu pozwala lepiej ją utrzymać. Stara czy nowa jest ta sztyca??
grzegorz1974paszek Napisano 3 Listopada 2007 Napisano 3 Listopada 2007 Można posmarowac sztyce roztworem kalafonii z spirytusem.
Spider_DG Napisano 4 Listopada 2007 Autor Napisano 4 Listopada 2007 sztyca ma 5 miesiecy jak i cały rower
Xsystoff Napisano 4 Listopada 2007 Napisano 4 Listopada 2007 Z drugiej strony szybkozamykacza masz imbus, zamknij szybkozamykacz i skrec ten imbus z calej sily. U mnie az klucz trzeszczal, ale wreszcie sztyca przestala zjezdzac.
majster Napisano 4 Listopada 2007 Napisano 4 Listopada 2007 może wina zacisku, który sam się otwiera? tzn. podczas jazdy.
Spider_DG Napisano 7 Listopada 2007 Autor Napisano 7 Listopada 2007 Ja mam taki zacisk, że z drugiej stony nie ma imbusa tylko jest taka nakretka. Zacisk mocno ścisnąłem i zobacze co z tego bedzie.
mikołaj Napisano 9 Listopada 2007 Napisano 9 Listopada 2007 U mnie zamiana zacisku z szybkozamykacza na śrubę pomogła. Zacisk kosztował coś chyba 9 zł i problem zniknął. Teraz sztyca trzyma się w ramie idealnie i nic nie trzeszczy.
cdan Napisano 9 Listopada 2007 Napisano 9 Listopada 2007 W wielu Kellys'ach seryjnie montowana sztyca po prostu ma o 0,2mm za małą średnicę.. Zmierz dokładnie suwmiarką, to się okaże
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.