Mod Team bogus Napisano 28 Października 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Witam, mam nadzieję, że wszyscy mnie zrozumieją. Mam takie pytanie: czy istnieją jakieś specjalne adaptery do ram, które nie mają mocowania pod tarcze? Myślę, że wiecie o co mi chodzi. A pytam z ciekawości bo kiedyś coś takiego mi koło oczu przemknęło i się zastanawiałem teraz i szukałem, ale nic podobnego nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 pamiętam że był kiedyś o tym temat mam chyba gg gościa która ma takie adaptery : nie jestem pewien czy to te ale spróbuj 2141631 6606833 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 są takie adaptery. wszystko zależy tylko od tego jaka masz ramę :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 te nr w moim powyższym poście to są nr GG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Ostatnio na Allegro były u słynnego już tadka30. 179 zł. Ramka musi mieć jedynie pivoty. Cena wysoka, ale sprzęt wykonany dobrze. Ale jeżeli uda Ci się coś znaleźć - odezwij się też do mnie. Sam jestem zainteresowany. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Takie cudo jest np. u arnika http://arnik.freshsite.pl/product_info.php?products_id=3065 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Cena kosmiczna... 340zł za adapter... Wartoby rozważyć zmianę ramy, zamiast tego adaptera. Nowa rama + sprzedarz starej i może wyjść na to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Października 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Może jeszcze jakieś inne propozycje ktoś ma? Rama to Wheeler Pro 900 (rower taty). Prosiłbym o podawanie linków do stron z tymi adapterami. P.S. 340 zł to strasznie drogo, lapiej kupić już nową ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Sam przerabiałem motyw z zakupem adaptera do starszej ramki treka, ale to trochę inna historia. W przypadku tej ramki, producent raczej nie przewidział miejsc na montaż jakiś prostych, czyli stosunkowo tanich adapterów. Może wyjściem będzie patent, który zastosował forumowicz majstermod z tego tematu: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=33929 ale to raczej zabawa dla kogoś z zacięciem technicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Niedawno przerabiałem problem adaptera do tarcz w ramie Trek Alpha Alu. Trek produkuje specjalny adapter pasujący tylko i wyłącznie do ram treka. Nie do dostania w pl, ja miałem szczęście i mi forumowicz odsprzedał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Adapter do starych ram Trek (i chyba Schwinn) to inna historia. Ramy te posiadały mocowanie hamulca, tylko z lekka niestandardowe. Zakładanie tarczówki do ramy, której konstruktorzy o tym nie pomyśleli, to inna historia. Do wyboru jest albo samoróbka (jak w w/w temacie, bądź takie cuda: http://tandem-fahren.de/Mitglieder/Christo...DiskAdapter.jpg , http://tandem-fahren.de/Mitglieder/Christo...imm/martin4.jpg ), albo zakup gotowego ustrojstwa. Wsopmnieny przeze mnie wcześniej Woodman jest drogi, ale takie są ceny takich zabawek. Kilka lat temu widziałem adapter pointa (taki: http://www.pointbike.de/pointracing/htm/bremsen.html), ale on tez kosztował grubo ponad dwie stówy. Zakup czegoś takiego ma sens jeśli ma się super ramę, tylko pozbawioną mocowania pod tarcze. Jeśli natomiast cena adaptera zblizona jest do wartości całej ramy, to chyba lepiej po prostu kupić nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Tylko gdzie takie adaptery kupić? Ile one kosztują? Proszę o rozsądne propozycje, nie przekraczające ceny ramy. P.S. Podawajcie linki do stron na których można takie ustrojstwo dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 a może u spawacza dospawać do ramy takie mocowania pod tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 można, ale może to spowodować wiele naprężeń, przez które w późniejszym czasie może dość do złamania bądź pęknięcia materiału. Po za tym to jest aluminium a to już może dość dużo kosztować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Chiałbym coś takiego jak podał bendus http://tandem-fahren.de/Mitglieder/Christo...DiskAdapter.jpg. Tylo nie wiem czy to jest samoróbka czy to da się gdzieś kupić, jeśli tak to za ile i gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majstermod Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 To jest samoróbka. Na jakimś forum widziałem wątek o takich adapterch i było więcej zdjeć tego. Taką konstrukcję jest akurat bardzo prosto zrobić, bo to praktycznie kawałek płaskownika z obejmą. Adaptery o takiej konstrukcji raczej nie są produkowane, bo każda rama może mieć inny kształt widełek i inny przekrój rurek. Rama ze zdjecia to przypadek marzenie dla kogoś, komu nie chce się za dużo kombinować, bo rurki są proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 To skoro już nikt nie podaje linków do tych adapterów, zapytam w ten sposób. Jak zrobić własnoręsznie taki adapter (proszę o dokładny opis krok po kroku)? :turned: P.S. Chyba, że ktoś zna miejsce gdzie mozna tanio taki adapterek wyrwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 To skoro już nikt nie podaje linków do tych adapterów, zapytam w ten sposób.Jak zrobić własnoręsznie taki adapter (proszę o dokładny opis krok po kroku)? :turned: P.S. Chyba, że ktoś zna miejsce gdzie mozna tanio taki adapterek wyrwać. Nigdy takiego adaptera nie robiłem, ale gdybym robił to: -kawałek grubej (z 5mm) blachy -pomierzyć wszystko, narysować sobie jak co ma być wycięte -najlepiej zrobić z aluminium, lżejsze i łątwiej obrobić -szlifierką kątową wyciąć mniej więcej potrzebny kształt -pobawić się trochę wiertarką i frezem + pilniki itd -przymieżyć czy pasuje -jak nie pasje to dopasować -jak pasuje to ładnie wyszlifować, pomalować na czarno / czerwono / bezbarwnie wedle uznania. Przy czym dla mnie to się wydaje dosyć oczywiste, ale jeśli nie masz zacięcia do majsterkowania i nie wiesz jak coś zrobić to pisz śmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Z tym wszystkim co napisałeś może być problem, myślałem że będzie to trochę prostsze do zrobienia. :turned: Może ktoś ma jakiś łatwiejszy sposób na zrobienie takiego cuda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Tańsze rozwiązanie - ostatnio koleś sprzedawał takie coś za 80 zł. Ale już sprzedał http://www.sparrow-bike.pl/sklep.php ( wejdź w "Części" -> "Hamulce" -> 3 strona -> "POINT RACING adapter do ram" ) Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Wszystko ok, ale to wciąż za drogo, nie opłaca się. Jeśli ktoś znalazłby jakąś aukcję lub sklep w którym można coś takiego dostać w okolicach 80 zł to proszę o kontakt. Z góry dzięki. P.S. Nadal czekam na propozycje samoróbek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 No ale tak łatwo nie jest kolego powiedzieć komukolwiek jak to ma dokładnie do Twojej ramy wyglądać. Każda rama ma inny wznios ramion tylnych widełek, inny przekrój i średnicę tych ramion. Dlatego najlepiej byłoby pożyczyć od kogoś koło z tarczą 160 mm, założyć do Twojej ramki, dać zacisk i ogólnie zobaczyć jakby się to układało. Na komputerze w jakimś programie graficznym albo "na oko" nigdy tego dobrze nie zrobisz. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Z tym wszystkim co napisałeś może być problem, myślałem że będzie to trochę prostsze do zrobienia. :turned: Może ktoś ma jakiś łatwiejszy sposób na zrobienie takiego cuda? No to albo płacisz, albo robisz sam, niestety innej opcji nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 istnieje inna opcja! niech ktos z was wykona wlasnorecznie taki adapter i przekaze go koledze w ramach przyjazni miedzy uzytkownikami! to jedyna opcja, ktora zadowoli bogusa, inaczej bedzie dalej jeczal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dlatego żeby oszczędzić nam tych jęków zamykam temat bo już wszystko zostało powiedziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.