Klosiu Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Mam podobny problem w lewym kolanie - boli zewnetrzna czesc, a w prawym bola zaczepy czworoglowego pod kolanem. Na obie dolegliwosci pomoglo rozciaganie po jezdzie. Kiedys duza ulge sprawila mi tez zmiana ustawienia lewego bloku - lekko pieta w strone roweru, ale to juz jest bardzo indywidualna sprawa, jezeli czujesz ze pieta w czasie pedalowania idzie w strone roweru to zmien ustawienie bloku. Ale polecam te dwie minuty po jezdzie przeznaczyc na rozciagniecie czworoglowych i lydek, efekty przeszly moje oczekiwania, bole ustapily calkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbsly6000 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Ale polecam te dwie minuty po jezdzie przeznaczyc na rozciagniecie czworoglowych i lydek, efekty przeszly moje oczekiwania, bole ustapily calkowicie. no tak,ale co zrobic z bolem,ktory rozpoczyna sie w trakcie jazdy i trwa do konca,moze pomoglaby jakas pozadna rozgrzewka przed i rozciaganie.probowalem juz rozgrzewki w formie kilkukilometrowej spokojnej jazdy z duza kadencja,nic nie pomoglo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekH81 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Podepnę sie pod temat...Od niedawna jezdze w spd i przez caly czas kombinowalem z blokami aby nie bylo problemu z kolanami. Czasmi cos wydawalo mi sie ze juz cliwi to przestawialem blok. Ta metoda prob i bledów doszedlem do kompromisu pedały-kolana. Tak mi sie wydawalo do wczoraj...Przejechalem swoj pierwszy maraton i nie ukrywam ze byl to dla mnie dosc duzy wysilek, podczas jazdy wszystko bylo ok. Dzisiaj wstaje a tu jednak czuje ból kolan, moze nie jakis wielki ale jest i juz sie boje co bedzie dalej... czy to oznacza ze jednak to wina spd...??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro77 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ja też przygodę z SPD zacząłem w tym sezonie, ból praktycznie pojawił się od razu, na szczęście dość lekki podczas jazdy, trochę mocniej boli następnego dnia po dłuższym wypadzie. Ale tylko lewe kolano, od wewnętrznej strony, zaraz obok rzepki, pod mięśniem przyśrodkowym (może jego przyczep boli) Prawe kolano od początku bez problemu. Od tamtego tygodnia walczę z tematem. I dziś jak to piszę jestem po sobotnim wypadzie (90km)i cicho powiem żeby nie zapeszyć że mi przeszło. Zgłębiłem temat i zrobiłem 3 zmiany. 1. Kadencja wyżej - jak mi się wydaje że jest ok to daję jeszcze raz niżej. 2. Na światłach pasach i krótkich postojach wypinam lewą nogę, wcześniej wypinałem prawą. Dwie gleby zero mnie już to kosztowało 3. Chodzę na siłownię, i w sezonie rowerowym nie robię praktycznie nóg, robię tylko łydki co całkowicie eliminuje u mnie nocne skurcze. Dorzuciłem prostowanie nóg w siadzie, i prostowanie nóg leżąc na brzuchu: http://www.kulturystyka.pl/atlas/nogi_pliki/image036.gif http://www.kulturystyka.pl/atlas/nogi_pliki/image042.gif Dodam że nie wyobrażam już sobie powrotu do platform, jakby kolana mi nie pozwalały to bym się zapłakał.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekH81 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 no nie wiem, mam nadzieje ze w moim przypadku to tylko przemęczenie i kwestia przyzwyczajenia do większego wysiłku. Na razie dochodzę do siebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Dwa sezony jeździłem w spd m520 i nic się nie działo. Nic kompletnie. Od pierwszego razu poczułem się tak jakbym się w tym urodził. Problem zaczął się 3 jazdy temu, kiedy to zmieniłem m520 na m540. Podczas jazdy czuję ból lewego kolana po stronie zewnętrznej. Zauważyłem, że moje stare 520 chodziły dużo luźniej (były bardziej wyrobione). Nowe bloki przykręciłem identycznie w tym samym miejscu a tu zonk Zastanawiam się nad dwoma rzeczami: 1) Przykręcić na kilka dni stary lewy pedał a potem ponownie spróbować z nowym? 2) Spiłować w jakiś sposób nowy pedał pilniczkiem do metalu aby dawał większy luz roboczy we wszystkie strony? Na ból po stronie wewnętrznej kolana koledze pomogło podłożenie chusteczki pod piętę. Ja mam problem po stronie zewnętrznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Czesc, Nie wydaje mi sie, aby bol kolan mogly wywolac same pedaly spd. Nigdy sie z tym nie spotkalam. Bardziej chodzi o odpowiednie ustawienie blokow i ogolnie o odpowiednia pozycje na rowerze. Dwa sezony jeździłem w spd m520 i nic się nie działo. Nic kompletnie. Od pierwszego razu poczułem się tak jakbym się w tym urodził. Problem zaczął się 3 jazdy temu, kiedy to zmieniłem m520 na m540. Podczas jazdy czuję ból lewego kolana po stronie zewnętrznej. Zauważyłem, że moje stare 520 chodziły dużo luźniej (były bardziej wyrobione). Nowe bloki przykręciłem identycznie w tym samym miejscu Czy to nie jest jednak wina ustawienia nowych niewyrobionych jeszcze blokow? Sama kupilam nowe buty i bloki tez niby ustawilam tak samo (tak mi sie wydawalo), a tak jednak nie bylo... ;( A moze nowe bloki nie sa jeszcze wyrobione? Sama polecam bloki SH-56. Padalu bym nie pilowala, tylko lepiej obejrzala bloki. Moze poprzednie bloki byly bardziej zjechane i przez to ten luz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Na razie jeżdżę w nowych blokach i starych pedałach. Może spróbuję stare bloki i nowe pedały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Sprobuj, ciekawa jestem rezultatu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekf500 Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Mnie tez boli kolano lewe odkąd w tym sezonie przesiadłem się na SPD ( m540) myślałem początkowo że przez to że zacząłem za ostro nowy sezon- to było w marcu kolano mnie mocno bolało po 2-3 tygodniach niby przeszło ale potem ból znów przyszedł i jest do dziś. Czy to przypadek , czy faktycznie wina leży po stronie SPD. Dodam że na rowerze jeżdżę już z 4 rok wcześniej na platformach po 150 km dziennie mogłem robić i nic nie bolało teraz 60 to max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro77 Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Wg mnie żaden przypadek. 90% to SPD. Zobacz co napisałem wcześniej, plus staraj się wypinać czasami podczas jazdy, np. podczas zjazdów, prostuj nogę pomachaj lewo/prawo. Dodatkowo przy SPD mega ważne jest odpowiednie ustawienie siodełka, góra/dół przód/tył. 5-10mm różnicy przy platformach różnicy nie zrobi, przy SPD będzie to zasadnicza różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekf500 Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 To faktycznie będę się wypinał w miarę możliwości a jeśli chodzi o siodło to mam max. do tyłu, a czasem podczas jazdy wydaje mi się ze ciągle jest za mało odsunięte, góra/dół myślę że mam dopasowane odpowiednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 KLIK bedzie sie chciało coś drukowac wystarczy dać "escape" co do kolan i spdów to temat rzeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 a jeśli chodzi o siodło to mam max. do tyłu Moze mogly ktos zrobic Ci zdjecie, jak siedzisz na rowerze? Jedno zdjecie z profilu i jedno zdjecie z tylu (z wpietymi nogami w pedaly). Filmik bylby jeszcze lepszy. Moze da sie cos zobaczyc... Sprobowales jezdzic ze starymi blokami? Samo wypinanie nie da efektow, jesli przyczyna nie zostanie wyeleminowana, a ta prawdopodobnie lezy w ustawieniu blokow lub nieodpowiedniej pozycji na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekf500 Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Nie chcąc zapeszać ale chyba znalazłem wyjście z mojej sytuacji. Mianowicie przestawiłem bloki w butach max do góry i o dziwo po przejechaniu dzisiaj dokładnie 105 km przy sporym wietrze nic nie czułem kolan. Jechałem tak jak zawsze przy największych przełożeniach. Mam nadzieje że komuś się przyda ta informacja. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Co to znaczy max do góry? Przesunąłeś bloki maksymalnie w kierunku czubka buta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekf500 Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipek01 Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Cześć, Od dwóch tygodni przymierzam się do SPD - jestem w trakcie regulowania bloków. Jaki wpływ na zniknięcie bólów kolan ma zwiększenie kadencji, o którym tu ktoś wspominał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Zalezy co jest przyczyna ich bolu: - silowa jazda na niskiej kadencji i brak odpowiedniego umiesnienia (wysoka kadencja powinna pomoc) - zle ustawienie blokow - zla pozycja na rowerze - zmiany zwyrodnieniowe nie spowodowane jazda na rowerze ale powstale z innego powodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Witam, zastanawiam się nad pedałami spd.Chcę kupić cranki bross candy i jakieś buty shimano.I tu pojawia się problem miałem drobne problemy z kolanami(chora łękotka, teraz już zdrowa).Nie boję się o wypięcie, tylko czy usztywnienie stopy ma negatywny wpływ na kolana?Właśnie dlatego chcę cranki, ponieważ mają większy luz roboczy, niż shimano.W ciągu najbliższych dni wybieram się do ortopedy, ale pewnie odradzi, bo nie będzie wiedział o co chodzi , dlatego chciałbym poznać waszą opinię, miał ktoś podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Heja, najlepiej jakbys poradzil sie jakiegos specjalisty od okreslania pozycji na rowerze. Ulozenie blokow jest bardzo wazne dla kolan... Wez bloki sh-56 to nie bedziesz mial problemow z wypieciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipek01 Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 snellegazelle: Dokładnie to chodziło mi o sytuację, w której mimo że kolana bolą, to doradza się zwiększenie kadencji - czyli zwiększenie ilości zgięć wykonywanych przez kolano. W takiej sytuacji płyn stawowy (jakkolwiek się on nazywa) zużywa się szybciej - co chyba nie jest pozytywnym skutkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Nie w tym rzecz. Wieksza kadencja = mniejsza sila jednostkowego nacisku, mniejsza kadencja = wieksza sila kazdorazowego napiecia. Dlatego osobom majacym problemy z kolanami odradza sie treningi silowe pod gore na niskich kadencjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipek01 Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Rozumiem. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Nie w tym rzecz. Wieksza kadencja = mniejsza sila jednostkowego nacisku, mniejsza kadencja = wieksza sila kazdorazowego napiecia. Dlatego osobom majacym problemy z kolanami odradza sie treningi silowe pod gore na niskich kadencjach. Zgadzam sie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.