Skocz do zawartości

[trening siłowy] przygotowujacy do sezonu

omen

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mysląc ostatnio nad planem treningowym na przyszły sezon doszedłem do takiego oto wniosku.

Jeżdzac w normlanych pedałach trzeba wkładac bardzo dużą siłe aby jechać z tak samą predkościa w butach spd. Jak wiadomo po zimie przepracowanej na siłowni itd. trzeba przez jakiś czas utrzymywać wysoki poziom teningów siłowych aby miesnie nie straciły siły która sie zdobyło. Najlepszym na to sposobem są powtórzenia podjazdów na wysokim przełożeniu bez wstawania z siodła. I tu moje pytanie. Czy nie lepiej bedzie to robić w zwykłych pedałach ? Przy takich, istnieje tylko nacisk bez ciagniecia, co może nam jeszcze bardziej wzmocnic nogi. W pedałach spd mamy ta przewagę, że wykonujemy podwójna prace. Ale czy to nie bylo by dobre ?

pozdrawiam omen

Z drugiej strony korzystajac z SPD istotne sa rowniez inne partie miesni, ktore odpowiadaja za ciagniecie pedalow w gore.

Korzystajac z normalnych pedalow mozesz zaniedbac te partie miesni. Poza tym przy normalnych pedalach pewnie bedziesz musial korzystac z nizszego przelozenia...

Tak ja to widze.

Juz lepiej z SPD brac sie za podjazdy na twardym przelozeniu. Jezdzac bez SPD nierownomiernie rozwiniesz miesnie i nabierzesz zlych nawykow (glownie cisniecie na pedal, bez wspomagania druga noga). I skonczy sie to tak, ze beda cie wyprzedzac slabsi silowo zawodnicy, ktorzy beda mieli lepiej opanowana technike pedalowania i rownomiernie rowinieta noge :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...