kadlubek Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 witam moj rowerek to kellys magic, mam problem, otóż od pewnego czasu tylnie koło dziwnie hamowało-słabo się kręciło. wiec postanowiłem odręcic ośke piasty i przesmarowac co nie co, myslalem że pomoże lecz ku zdziwieniu wysypały sie "kuleczki" . i teraz chciałbym sie dowiedzieć co mam zrobić? ewentualnie co wymienić? prosze o odpowiedzi . tylnia piasta to shimano deore
Raptor Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 Sprawdź czy kulki nie są "kwadratowe", a bieżnie wytarte. Jeśli są to trzeba je wymienić. Jeśli wyglądają dobrze to: 1) wszystko trzeba wyczyścić, ze starego smaru 2) nałożyć nowy smar 3) powtykać w niego kuleczki 4) skręcić piastę Najlepiej wyczyść wszystko i zrób zdjęcia: osi, bieżni, misek
bendzio Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 typowe w deore te uje z sh*tmano specjalnie skręcają za mocno zeby sie psuło Jak jeszcze coś zostało z kulek i bieżni to zlóż to na smar i będzie jeszcze jeździć
mtb_rider Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 za mocno skręcają... to trzeba zrobić po swojemu... moja tylna deorka bez smarowania przejechała 15000 km... gdy wkońcu zabrałem się do smarowania, rozkręciłęm i stwierdziłem że jak to zwykle bywa... smar był brudny od strony bębenka... i tyle... kulki nieruszone... bieżnie również... przesmarowałem skręciłem i zrobiłem 5000 i żadnych problemów... raz się przestraszyłem że złapała luz... ale to była pęknięta rama :/ co innego przednia piasta... wkońcu wymieniłem na dt... tył też czeka wymiana ale tylko ze względów estetyczno-wagowych
kadlubek Napisano 27 Października 2007 Autor Napisano 27 Października 2007 dziekuje panowie tak zrobie. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.