Skocz do zawartości

[piasta] wysypanie łożysk

kadlubek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam :) moj rowerek to kellys magic, mam problem, otóż od pewnego czasu tylnie koło dziwnie hamowało-słabo się kręciło. wiec postanowiłem odręcic ośke piasty i przesmarowac co nie co, myslalem że pomoże :D lecz ku zdziwieniu wysypały sie "kuleczki" . i teraz chciałbym sie dowiedzieć co mam zrobić? ewentualnie co wymienić? prosze o odpowiedzi . tylnia piasta to shimano deore

Napisano

Sprawdź czy kulki nie są "kwadratowe", a bieżnie wytarte. Jeśli są to trzeba je wymienić.

Jeśli wyglądają dobrze to:

1) wszystko trzeba wyczyścić, ze starego smaru

2) nałożyć nowy smar

3) powtykać w niego kuleczki

4) skręcić piastę

Najlepiej wyczyść wszystko i zrób zdjęcia: osi, bieżni, misek

Napisano

typowe w deore te uje z sh*tmano specjalnie skręcają za mocno zeby sie psuło Jak jeszcze coś zostało z kulek i bieżni to zlóż to na smar i będzie jeszcze jeździć

Napisano

za mocno skręcają... to trzeba zrobić po swojemu... moja tylna deorka bez smarowania przejechała 15000 km... gdy wkońcu zabrałem się do smarowania, rozkręciłęm i stwierdziłem że jak to zwykle bywa... smar był brudny od strony bębenka... i tyle... kulki nieruszone... bieżnie również... przesmarowałem skręciłem i zrobiłem 5000 i żadnych problemów... raz się przestraszyłem że złapała luz... ale to była pęknięta rama :/ co innego przednia piasta... wkońcu wymieniłem na dt... tył też czeka wymiana ale tylko ze względów estetyczno-wagowych ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...