gaznaulicach Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 witam, kupiłem trenażer i chciałbym troche potrenować przez zime. wiem, że trening to bardzo indywidualna sprawa, ale może ktoś mógłby udostępnić jakiś plan. chyba, że po prostu trenujecie jeżdząć np godzine dziennie normalnym tempem. dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 w domu jeszcze się najeździsz, a póki co to wychodź kiedy tylko można. W zime zamierzasz tylko jeździć w domu czy jeszcze inne ćwiczenia też planujesz? przej kilka-kilkanaście tygodni jeździj w swoim spokojnym tempie bez żadnych zrywów, interwałów itp. ale za to ile sie da, np. jak juz naprawde mocno pada i zimno to włącz sobie jakiś film i jeździj tak ze 1,5-2h z czasem coraz dłuzej ofc, dopiero potem zacznij robić interwały, podjazdy itp najlepiej ustalać sobie tempo z pulsometrem jesli posiadasz to chyba tyle by było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaznaulicach Napisano 26 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2007 na razie musze jeździć tylko w domu. i raczej już tak do wiosny pozostanie. czyli początek jak najwięcej lekkiego tempa?? oki, da się zrobić. a jak ktoś ma jeszcze bardziej zróżnicowaną propozycje to prosze dawać. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 27 Października 2007 Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Zima to czas na budowanie bazy wytrzymalosciowej. Krotko mowiac: 2 h na rowerze spokojnym tempem - tak zeby trzymac niskie tempo. Z interwalami na razie poczekaj bo okaze sie, ze trafisz ze szczytem formy na luty, marzec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaznaulicach Napisano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2007 to na razie się biorę za spokojną jazdę. a jeszcze jedno pytanie. piszecie, żeby pedałować 1,5-2h z czasem zwiększając. czy przy takiej spokojnej jeździe nie ma ryzyka zbytniego przetrenowania, czy lepiej robić sobie jakieś przerwy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 27 Października 2007 Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Z tego co wyczytałem to do stycznia czy nawet lutego buduje się cały czas bazę więc wypadałoby jeździć jak najwięcej a nie jak najszybciej, intensywność 65%-75% HRmax. U mnie to wygląda tak, że do początku listopada zaczynam kręcić na trenażerze, w planie mam 3-4 razy w tygodniu po 1,5-2h (w zależności ile trwa film itd ) no i w weekendy o ile nie ma jakiegoś strasznego mrozu to staram się wychodzić na mtb i jeździć po lesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 27 Października 2007 Udostępnij Napisano 27 Października 2007 przerwy na pewno trzeba sobie robić, ale to zalezy od tego jak szybko twoje mięśnie potrafią się regenerwać (można to przyśpieszyć przez np. masaż, rozciąganie się, krótka przejażdża w niedzielnm tempie po treningu itp.) thomash To bardzo podobnie jak u mnie z tą różnicą zę ja jeszcze sobie urozmaicam bieganiem i wyliczam strefy tętna na podstawie tętna na progu mleczanowym (wyliczonym dość umownie), mały OT jakie filmy oglądasz, bo u mnie to ogranicza się do ROAM, jak naprawde mi sie nudzi to l'eroica i musze gdzieś znaleźć clorophila, czy jak to sie tam pisało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Ja również jeżdżąc na trenażerze trzymam się stref tętna, no i trochę później dojdzie do tego na pewno basen. Co do filmów to oglądam nie koniecznie rowerowe, najlepiej gdy są to filmy animowane typu Shrek itd lub jakieś komedie i filmy akcji bo wtedy można sobie kręcić, gorzej przy horrorach i jakiś filmach psychologicznych . A jeżeli koniecznie chcesz coś związanego z rowerami to polecam tv Joost i tam jest kanał extreme chyba, można oglądać sporo relacji z wyścigów szosowych trawające ponad 1-1,5h i dodatkowo dużo odcinków Drop In. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 2 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Ja mam tak, kręcę z początku w HZ po 1 h 1.30 h stopniowo w kierunku wiosny zwiększając do 2 h 2.5h i przechodząc w FZ ostatni powiedzmy miesiąc półtorej zostawiam sobie na wszelakie interwały do tego siłownia, basen. Dawkuję to mniej więcej tak : Poniedziałek Siłownia Wtorek Trenażer Środa Siłownia Czwartek odpoczynek Piątek Siłownia Sobota Trenażer Niedziela odpoczynek Potem na przemian Wtorek mniej więcej co 2 tygodnie zamienię z basenem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Wiek: 14 siłowni w takim wieku raczej się nie poleca ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Dlaczego ?? Przecież siedząc na ławcę albo podnoszenie ciężarków na modlitewniku nie obciąża zbytnio kręgosłupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Ale nie chodzi tylko o kręgosłup Chodzi tez o to, żebyś jeszcze urósł na razie zostahn przy cwiczeniach wykonywanych przy obciazeniu wlasnego ciala. Mozna tak spokojnie przecwiczyc wszystkie grupy mieśni, wiec sie nie martw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Możesz to rozwinąć ?? Czy jeśli będę ćwiczył z odpowiednim obciążeniem przestane rosnąć ? Troszkę pokręcone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peeres Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 To w takim razie jak wytłumaczyć to, że każdym szanującym się gimnazjum jest siłownia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 16 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Tak naprawde trudno jednoznacznie stwierdzic jaki moze miec wplyw cwiczenie na silowni w wieku np. 14 lat... Nie wiem czy robione kiedys takie dlugoterminowe badania. Mnie na silownie (chociaz bez szalenstw) zdarzalo sie zagladac bodajze gdy mialem wlasnie 13 czy 14 lat. Niski bynajmniej nie jestem. To czy silownia nie miala jakiegos negatywnego wplywu wyjdzie dopiero za pare ladnych lat. Jak zaczna stawy pobolewac (oby nie) to bedzie chociaz wiadomo od czego... Fakt, ze w wiekszosci gimnazjow sa silownie wcale nie swiadczy o tym, ze cwiczenie na silowni jest calkowicie neutralne. Zdarzaja sie trenerzy w szkolach sporotowych, ktorzy potrafia "zarznac" swoich podopiecznych zbyt ciezkim treningiem... a co dopiero tu mowic o nauczycielach wf w gimanzjum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 16 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Polecam książkę "Biblia treningu kolarza górskiego" - Joel Friel Naprawde świetna ksiazka, która dostracza duzo informacji zwiazanych z trenowaniem i nie tylko. Własnie ją czytam(cały czas wracam do niej) i szczerze mowiąc, zmieniła ona całe moje podejscie do treningu jaki stosowałem Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 16 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Akurat o treningu na trenazerze Friel zbyt duzo nie pisze (raptem 1 strone gdzie wspomina o problemach z motywacja, doradza ustawienie jakiegos wiatraka - to wszystko mozna przeczytac w internecie na pierwsyzm lepszym forum). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dzis w Magazynie Rowerowym wyczytałem ze trening 1,5h na trenazerze wychodzi jak ok. 2h normalnego. Poza tym ześwirowac mozna jadac 2h w miejscu. Wydaje mi sie ze to 1,5h wystarczy na zbudowanie bazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Tak naprawde to zalezy kto jak jezdzi i gdzie jezdzi. Jesli w czasie treningu nie mamy zadnych postojow np. na swiatlach i nie mamy sklonnosci do rozpedzania sie a nastepnie odpoczywania (tzn. zaprzestania pedalowania) kiedy rower jedzie sam z gorki, to mysle ze nie ma az tak wielkiej roznicy. Z treningiem na trenazerze jest zatem inny problem - nie wiem czy ktos zdolal sie pokusic o probe obliczenia tego jak puls rosnie procentowo kiedy przy tej samej intensywnosci co na zewnatrz pedalujemy w pomieszczenie na trenazerze (kwestia wyzszej temperatury w mieszkaniu). Do mnie trenazer dotarl w czwartek... na razie mialem czas na zmontowanie i wczoraj 30 minutowa "przejazdzke". O dziwo 30 min minelo szybko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Nie ma to chyba znaczenia. Puls jest wyznacznikiem intensywności czyli taki sam puls jak przy normalnej jeździe=taka sama intensywność. Jeśli dysponuje ktoś maszynerią do pomiaru mocy (a takich jest niewielu) może stwierdzić jaka jest różnica w wydajności między kręceniem w pomieszczeniu i na zewnątrz. Po prostu przy treningu należy trzymać sie zaplanowanego tętna (intensywności). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Ma to znaczenie jak najbardziej. Zacytuje Friela: [...] trening oparty na mierzeniu tętna nie jest doskonały. Tętno ulega wpływowi wielu wewnętrznych i zewnętrznych czynników. Temperatura powietrza, wilgotność, zdenerwowanie czy dieta mogą zmieniać zależność między tętnem a KOW (Klasyfikacja Odczuwanego Wysiłku - przyp. Helevorn). [...] Przy interwałach krótszych niż 2 minuty tętno jest słabym wyznacznikiem intensywności. Krotko mowiac taka sama jazda na dworze przy tetnie 150 moze w pomieszczeniu oznaczac tetno 160, moze wiecej, moze mniej. I jak tu sie trzymac stref? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Czytałem tą książkę. Zgodzę się ze tętno nie jest doskonałym wyznacznikiem (dla mnie jedynym). Im większa intensywność tym tętno jest słabszym wyznacznikiem, ale trenażer dla mnie istnieje głównie zimą a tu treningi o wysokiej intensywności nie są przewidziane. Nie pozostaje nic innego tylko kręcić swoje. Niemożliwe jest utrzymanie stałego tętna bez wahania i docelowym wyznacznikiem intensywności nie jest liczba a przedział np. 140-150 uderzeń/min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Powiem tak: Do interwałów czyli nagłych skoków intensywnosci (nie wieksza intensywnosc jak napisał Yogi) tetno nie pokaze dokładnie wysiłku, natomiast na dłuzszy wysiłek - stały (stabilny) np. kilkadziesiat minut w okreslonej strefie to juz inna sprawa wtedy pulsometr mierzy dosc dokładnie no zalezy tez jaki mamy pulsometr (analogowy,cyfrowy) ten 2 oczywiscie dokładniejszy i jeszcze jaka firma ja mam CYKLOSPORT. Sa tez bardzo dobre i chyba najbardziej znane POLAR ale kosztują swoje $$$$$ Fajnie miec zestaw miernika Mocy + wirtualna maszyna - ale to juz wyzsza półka cenowa Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaznaulicach Napisano 19 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 a jakie strefy proponujecie na jesienny okres treningu i ewentualnie dalsze części sezonu przygotowawczego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Myśle ze spokojnie od 70% do nawet 85% progu mleczanowego jeszcze zalezy od stopnia wytrenowania - ta strefa zaczyna od tlenowej i konczy na granicy przejscia na beztlenową Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.