Skocz do zawartości

[amortyzator] Shiver SC 2004, Pike 409 2006 czy Sherman Firefly 2005?

cdan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie, stoję przed wyborem jednego z tych trzech amortyzatorów. Który najlepiej wybrać? Ważę dużo (ok. 100kg), jeżdżę enduro, bez większych skoków i wygłupów. Potrzebuję czegoś niezawodnego na wiele sezonów i na długie wycieczki z dala od serwisów :)

I jeszcze dwa pytania, na które proszę o konkretne odpowiedzi:

1) który będzie najbardziej sztywny,

2) który będzie najbardziej bezawaryjny (przy założeniu, że dbam o sprzęt i go nie katuję w DH czy FR)?

Mogę te amory dostać w tej samej cenie, waga sprzętu dla mnie nie ma znaczenia.

Czytałem wiele opinii, ale nadal nie jestem do końca zdecydowany, dlatego proszę o pomoc.

Pozdrawiam

cdan

Napisano

Jeśli chodzi o Pike 409 to może być zbyt miękki na twoje 100 kg. Ja ważę 65 kg i uważam że na moją wagę jest dobry, natomiast u Ciebie pewnie trzeba będzie zmienić sprężynę na bardziej twardą. A tak poza tym to wg mnie bardzo udany amorek w cenie która nie zabija :)

Napisano

Przy 100kg Pike'owi nawet i twardsza sprężyna może nie pomóc (zwłaszcza że nie ma jej regulacji! Do tego amor ma wrażliwe uszczelki systemu tłumienia - wiem, bo znajomi mieli i to w pierwszej kolejnośći szło do wymiany. Starczyło parę dobić... a przy Twojej wadze to więcej niż prawdopodobne).

Shiver najsztywniejszy nie jest, ale pracuje dobrze (następny znajmomy miał, nie oszczędzał, i chwalił kulturę pracy).

A jeśli ten Sherman jest taki http://www.rower.com/archiwum.php?art=1797 czyli Plus z Platrofmą SPV, i możesz go mieć w podobnej cenie jak Pike'a, to się nawet nie zastanawiaj!

Napisano

Tak, to jest Sherman Firefly Plus. Jedyne co mnie martwi w manitou to półotwarta kąpiel olejowa i zabawy ze smarowniczką. Na długiej wyprawie nie wiem czy znajdzie się miejsce dla takiego zbędnego balastu... :) I tu następne pytanie, jak często należy smarować ten amortyzator? No i jak ogólnie z wytrzymałością?

P.S. Dobrze, że w takim wypadku nie zdecydowałem się na Pike'a, bo już byłem bardzo blisko zakupu.

Napisano

moj kolega ma do dzis manitou do xc (model z roku 1999). widelec przez ten czas mial j e d e n przeglad (a rower jest jezdzony). smar staly w goleniach mial ten sam kolor co nowy smar z tubki. nie panikowalbym ze kąpiel polotwarta to ze bedzie problem. dla mnie wiekszym problemem bylby system spv ktory okrada widelec z czulosci - a komfort pracy to chyba jeden z wyznacznikow dzialania widelcow do takich zastosowan.

Napisano

1. Ten Sherman nie jest smarowany smarem stałym

2. SPV Evolve jakoś tam działa, ale jak dla mnie korzyści wynikajace z ograniczonego bujania przy pedałowaniu i zmniejszonego nurkowania przy hamowaniu nie rekompensują utraty czułości na małych wybojach. Zresztą widać to w polityce Manitou, które obecnie nie stosuje tego systemu w Nixonach i Travisach

Napisano

Tak naprawdę czy kąpiel jest otwarta, półotwarta, zamknięta... to i tak co jakiś czas trzeba wymieniać jej zawartość (wg mnie mnie przynajmniej po każdym sezonie). Ja mam otwartą w Marzochu i jak mi się coś nie spodoba, to zmieniam w niej olej w domu w 5 minut (w porywach 6 i 30 sekund :P ). A im coś bardziej zaawansowane, to zwykle trudniejsze/droższe w serwisie. Oczywiście jednocześnie otwarta jest bardziej podatna na zabrudzenie z zewnątrz, ale coś za coś.

A o czułość na małych wybojach to niech się martwią ci co ważą 55 kilo i jeżdżą po ubitych ścieżkach, żeby im liście wybierało, a nie ktoś pokaźniejszy (to nie jest złośliwe!), chcący sobie poszaleć.

PS. Nie twierdzę, że Pike to zły amor, ale po 1. nie wersja 409 ze sprężyną pozbawioną możliwości regulacji, a po 2. nie do 100kg.

PS2. Test i oceny Shermanów: http://www.dh-zone.com/artykuly/manitou_sherman.php http://www.dh-zone.com/sprzetownia/recenzj...a=pr&SID=86

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Ostatecznie trafiłem na jeszcze inny amortyzator, a ponieważ był w lepszej cenie i lepszym stanie, to wybór był jednoznaczny - Z1 MCR z tłumikami HSCV i skokiem 130mm i sztywną osią :D

Temat można zamknąć/usunąc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...