Bartez23 Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Witam ! Jak widać pogoda nie sprzyja rowerowym wypadom, natomiast pomaga w inwencji twórczej bikerów I tak w mojej głowie narodził się pomysł stworzenia czegoś "innego", części stworzonej dla samego siebie. W okazyjnej cenie od kolegi forumowicza zakupiłem w atrakcyjnej cenie przerzutkę przednią LX FD-M571. Po położeniu na wadze wskazała wartość 139 g. Projekt zakładał obniżenie wagi i nadanie niespotykanego koloru Na czerwono zaznaczyłem miejsca w których został wybrany materiał: Pozostało brać się do roboty, po 2 dniach pracy (około 6 godzin pracy) projekt został ukończony, efekt wagowy zysk 16 g i waga końcowa 123 g, co bez zastosowania aluminiowych śrub uważam za znakomity wynik Po zastosowaniu śrub alu, myślę, że waga by spadła do około 116 g. Dodatkowo przerzutka została pomalowana na czerwono, co z pewnością nada jej większej szybkości kilka fotek: Pozdrawiam
lukas_t1 Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 fajny pomysł...teraz lx zrobił się naprawde anorektyczny czym i jak pomalowałeś korpus?
Robert Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Powiem w skrócie pełen kosmos! Wrzuć później zdjęcia jak to się prezentuje na rowerze a i takie pytanko, jak ją pomalowałeś? Rozkładałeś całą na części? Jeżeli tak to jak?
Lukas_Mako Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 WOW jestem naprawdę pod wrażeniem czym wycinałeś?
Misiek^^ Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Całość mi się podoba ale nie wróżę tej prowadnicy długiego żywota, chyba, że będziesz się o nią odpowiednio troszczył Gratulacje składam tak czy inaczej
bert Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Wygląd super daj znać jak się spisuje bo prowadnica wygląda nieco "anorektycznie"
Bartez23 Napisano 22 Października 2007 Autor Napisano 22 Października 2007 Już odpowiadam, korpus został pomalowany lakierem akrylowym w spray'u, dowiedziałem się od kilku osób, że w miarę możliwości nie powinien odpadać, choć wszystko wyjdzie w praktyce. Robert, wolałem jej nie rozkładać bo bałem się, że nie złożę, dodatkowym problemem byłyby nity. Metoda malowania była dość prozaiczna, prowadnica została zaklejona taśmą, a reszta pomalowana. Do wycinania użyłem: wiertarki, szlifierki stołowej, "małego" boscha" i stery różnego rodzaju pilników od zdzieraków do gładzików Co do sztywności konstrukcji to powiem tak, mocowałem się z nią przed lightowaniem i po lightowaniu, zasadniczo nie poczułem róznicy. Ale wiadomo wszystko wyjdzie w praniu. Przerzutka zostanie założona na przyszły sezon, lub kiedy obecny Sram 7.0 padnie. Dziękuję za komentarze, ciesze się, że projekt się spodobał. Pozdrawiam
lukas_t1 Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 w takim razie z niecierpliwością czekamy na testy
Mod Team Odi Napisano 22 Października 2007 Mod Team Napisano 22 Października 2007 Bardzo ciekawy projekt, chociaż wózek mi się wizualnie nie podoba. Ale przerzuta naprawdę oryginalna
Sixer Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Moja przerzutka... Ale sądze ze długo ona nie pociągnie, prowadnica jest taka "podzurawiona" pzdr.
Radeck Napisano 23 Października 2007 Napisano 23 Października 2007 Przerzutka wygląda elegancko Ciekawy jestem jak to będzie wyglądać na rowerze, chodzić i ile pociągnie
nabial Napisano 23 Października 2007 Napisano 23 Października 2007 wyglad elegancki, powinna dac rade ps;zdrap ta naklejke bo tj dodatkowy balast
karolyfer Napisano 23 Października 2007 Napisano 23 Października 2007 Nie dość że ten sam model co mój, to jeszcze czerwony, który idealnie podpasował by mi pod amorka, koszyk i pancerze Bardzo ładnie wyszła, ale nie jestem pewny sztywności tego wózka( po tuningu), mimo że LX ma już całkiem mocny w porównaniu do niższych grup.
QWEY564 Napisano 23 Października 2007 Napisano 23 Października 2007 łoł! fajna sprawa... są spore szanse że prowadnica wytrzyma... gratki PS jak ją zamontujesz do bika to wrzucaj od razu zdjęcia pzdr
Bartez23 Napisano 23 Października 2007 Autor Napisano 23 Października 2007 hehe z tą nalepką to chyba był żart Taj jak mówiłem wcześniej mocowałem się z przerzutką przed tuningiem i po tuningu, różnicy w sztywności nie poczułem, tak więc jestem dobrej nadziei. Jak tylko przerzutka wyląduje w rowerze na pewno wrzucę jakieś foty na forum. na razie Kubuś stoi brudny, a pogoda nie zachęca do sterczenia na dworze i mycia Jeszcze raz dzięki za komentarze. Pozdrawiam
Mod Team Pixon Napisano 31 Października 2007 Mod Team Napisano 31 Października 2007 Super agresywny wygląd. Oby ci trochę to teraz posłużyło, bo miejscami wyciachałeś jakby zbyt dużo materiału. Jednak jestem pełen optymizmu dla tej części że sprosta. Ja bym trochę inaczej te dziury porobił i pewnie mniejsze. Ale jak to było na koszulkach rowerowych tego forum no risk no fun
MarcinGoluch Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Witam ! Jak widać pogoda nie sprzyja rowerowym wypadom, natomiast pomaga w inwencji twórczej bikerów I tak w mojej głowie narodził się pomysł stworzenia czegoś "innego", części stworzonej dla samego siebie. Znaczy sie sztuka dla sztuki. Sama prowadnica mi sie podoba, obejma rowniez. Widac ze wyciecia dopiesciles. Innym tematem jest cel . Jezeli chodzilo o zmniejszenie wagi o 16gram to mysle ze nie gra nie warta świeczki. Jesli chodzi o zabawe i nowe doswiadczenie to czekam na testy w terenie. Pozdrawiam! Marcin
Martinuz Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Podoba mi się wizualnie ;] takie ferrari style. A tak na serio, co do lightbike, może spróbuj pobawić się sztycą (jeśli jesteś lekki)...
Bartez23 Napisano 12 Listopada 2007 Autor Napisano 12 Listopada 2007 @Marcin - Celem było stworzenie nietuzinkowej przerzutki przedniej, która ma być dopasowana kolorystycznie do mojego roweru i lżejszej od wersji wyjściowej. Czy 16 g to dużo ? Moim zdaniem tak, zysk wagowy na całkowitej masie komponentu 140 g jest imho dobrym wynikiem Testy w terenie w nowym sezonie, na razie Cube czeka na wiosenną aurę @Martinuz - ze sztycą wolę nie kombinować, fakt lekki jestem ale wolę siedzieć na siodełku niż na sztycy Niemniej dzięki za opinie Pzdr
Adamicki Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 A mi się nie podoba. Części tuningowane są brzydkie i niefajne. Ale może przyczyną jest to, że jeszcze nie jestem na tym etapie wtajemniczenia (samotności? ), żeby wiercić i piłować.
Radeck Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Ze sztycą to trochę hardcore Znalazłem swoją starą przerzutkę suntoura do roweru to się nie nadaje, ale może się nią pobawię o powieszę na ścianie
Mentos Napisano 12 Listopada 2007 Napisano 12 Listopada 2007 Całość mi się podoba ale nie wróżę tej prowadnicy długiego żywota, chyba, że będziesz się o nią odpowiednio troszczył Gratulacje składam tak czy inaczej wg mnie oryginalna i całkiem fajnie wygląda, ale z czysto praktycznego pkt widzenia te nic nie warte 16g mniej kosztem wytrzymałości jest jak ta lokata
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.