Skocz do zawartości

[Rower]Do solidniejszej jazdy, 1000-1300

Cyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Że tak powiem, za bardzo uwielbiam jazdę na rowerze, żeby go porzucić :) Dziękuję za porady, więc prawdopodobnie na niego się skuszę. A może ktoś jeszcze coś może dodać na ten temat?

--- 01.02.08.:

Czytałem, że jego minusy to m.in. wahacz, tłumik i nisko zawieszony suport. Zwłaszcza to ostatnie trochę mnie gnębi. Czy jeszcze jakiś full w tym przedziale cenowym jest warty rozważenia?

Posłuchaj - dziw mnie bierze, że szukasz ideału full'a z niskiej półki "za dobrą cenę". Jesteś lekki, więc wahacza nie będziesz "nadginał" wagą. Tłumik - uwierz mi, że po przesiadce z GtiX'a zrobisz wielkie oczy, jak to dobrze działa. Co do wysokości suportu - jeździsz w DH ? ? ? Mieszkasz w górzystym i skalnym terenie ? ? ? Chyba nie, więc nie jest to chyba jakos wielce ważne. http://www.allegro.pl/item303021578_fajna_...a_weyless_.html - w takim rowerze suport musi być usytuowany wysoko, z racji tego, że użytkuje się go w naprawdę ciężkim terenie, pełnym kamieni, korzeni, grudy ubitej ziemi. Pozatym ten damper ma nawet platformę - nie jest to zapewne jakiś rozbudowany system, ale zawsze może "zadziałać". Ogólnie jest to rowerek do AM i ostrzejszego XC. Chyba, że Ty mylisz pojęcia i szukasz czegoś do niby FR. Pozdrawiam !

P.S. Tu masz jeszcze niższą półkę - http://www.kross.pl/index.php?Page=535&amp...416&kod=210 - przekonaj się sam, czy warto dopłacić 700 zł.

OK, dzięki. Taki już jestem, że martwię się na zapas - zawsze :D A że fundusze, które mam, są oszczędnościami wieeelu tygodni, to staram się jak najlepiej wykorzystać te pieniądze (i tym bardziej martwię się dokładnie wszystkim...). Dziękuję za pomoc i przepraszam za trucie ;)

Pozwolę się podpiąć pod temat. Jeżdże na crossie kelly's saphix 21". Jest dla mnie za mały, ponieważ mam 204cm wzrostu(dł. nóg ok.100cm). Kupiłem dłuższą sztycę i przy jakiejś większej muldzie zgieła ;). Myślę teraz nad kupnem unibike'a viper 23" lub np. krossem a6(niestety są tylko 21" :) ). Doradźcie czy viper w tym rozmiarze będzie dla mnie dobry i czy jest coś w cenie (i jakości) a6 tylko większe(a może 21" będzie dobre?).

ps. Jak dla mnie ten kely's to trochę badziew: jak mocniej wdepnę to gnie się rama korba i kierownica(przyspiesza po kilku sekundach) dlatego napiszcie czy viper ma dobrą sztywność boczna?

Użytkowałem przez roku Unibike Viper'a, który standartowo był wyposażony w korbę Suntour'a- całość straszliwie pracowała na boki przy ostrym deptaniu. Potem krótko miałem korbę Alivio na kwadrat (taką jak obecnie montują w Viper'ach) i dalej nie byłem zadowolony ze sztywności- wymiana korby na LX04 załatwiła sprawę, choć lekkie uginanie ramy było nadal zauważalne. Dopiero teraz mając ramę Scott'a i korbę HTII wiem co to jest sztywność boczna.

Viper ogólnie to fajny rowerek ale myślę że jeśli masz ciężką nogę to sztywność jego ramy może nie być dla Ciebie wystarczająca.

Pozdrawiam.

Wyszło mi coś takiego:

WS Recommended Sizes

Frame Size center-to-center: 22 in

Frame Size center-to-top: 22 in

Overall Reach: 71.50 cm

Saddle Height: 88.30 cm

Handlebar Width: 46 cm.

Z tym że pomiary nie były dokładne. Wynika z tego że powinienem mieć ramę 22'' ale wydaje mi się że raczej większą (wiadomo że i tak będzie trzeba przymierzyć). Jaki rower polecicie za 2000-2500zł żeby dorwać ramę ok. 23''(albo większą)? Gdzie w Warszawie będę miał największy wybór?

ps. Nie będę wyglądał na rowerze z taką dużą ramą a małymi kołami jak debil :wub:? Jak ktoś jeździ na czymś podobnym niech wrzuci zdjęcia.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...