Skocz do zawartości

[przerzutka tył] XT 2008

Wawrus

Rekomendowane odpowiedzi

Przerzutka Shadow to nie tylko mniejsze wystawanie wózka. Mnie zastanawia inna rzecz. Shimano reklamowało że przez zmianę konstrukcji, łańcuch będzie bardziej napięty i przerzutka nie będzie uderzać o ramę. Jak to wygląda w praktyce - czy któryś z forumowiczów ma takiego XT w wersji Shadow?

opiszę za 2 tygodnie jak to jest w praktyce, w poniedziałek odbieram rower z przeglądu z nową xt, ale powoli się rozwija. ciężko coś dobrego jeszcze bardziej usprawnić.

• 10 miesięcy temu...

Mam Ghosta SE 2002 - zamontowana w nim przerzutka Shimano Deore nie spełnia moich oczekiwań - niezbyt dobrze napina łańcuch i do tego sama jeszcze się o tylne widełki tłucze. Dlatego też postanowiłem ją wymienić - zdecydowałem się na XT - upatrzyłem taki model:

http://www.allegro.pl/item426170057_przerz...1_sgs_nowa.html

Czy jest to dobry wybór w tej cenie? Zauważyłem brak śruby baryłkowej - czy przez to regulacja przerzutki nie jest nieco utrudniona? Proszę o Wasze opinie o tym modelu lub ewentualnie inne opcje - dodam, że interesują mnie tylko produkty Shimano ;)

Jak Ci się tłucze i Ci to przeszkadza to kup wersję Shadow w porównywalnej cenie i już. Poza tym ta którą wkleiłeś ma już gumkę przed tym zabezpieczającą czego nie ma w Deorce. Ta guma całkowicie tego nie eliminuje, ale sporo pomaga. Poza tym wg mnie samo tłuczenie wkurza, ale nie upośledza pracy napędu.

A do braku śrub regulacyjnych trza się przyzwyczaić bo Shimano z nich rezygnuje. Szkoda bo tymi przy manetkach się gorzej reguluje no i zmniejsza się zakres regulacji. Za to nie ma gdzie gwintu zerwać co często się w tym miesjcu zdarza. Dla lightmaniaków dojdzie argument zmniejszenia wagi, oczywiście absuradlny bo to grosze. No ale ostatnio mi gość wciskał na Allegro gdy pytałem o łożyska częściowo ceramiczne (interesowałem się nimi ze względu na większą trwałość), że 2,1g na łozysku to b.duży zyska na wadze - dobre ;) .

Brak baryłki nieodczuwalny. Da się wyregulować przy manetce. Natomiast olbrzymi plus za prosto prowadzoną linkę. U mnie, z kasetą XT i manetkami Deore działa rewelacyjnie (wcześniej wisiał z tyłu LX; różnica odczuwalna; XT jest wyraźnie szybszy).

• 3 tygodnie później...

Moja przerzutka tylna, tj. Deore LX z odwrotna sprezyna, nie tlucze korpusem, tylko wozkiem, zaraz obok miejsca gdzie wozek zamocowany jest do korpusu; uderza idealnie w spaw, w poprzedniej ramie mialem zdarty lakier i 'wyszlifowany spaw' w sabotage, zabezpieczylem to miejsce kilkoma warstwami detki. Poza tym w najblizszym czasie bedzie tam jezdzic XT Shadow, wiec problemow w ogole juz nie bedzie. Wszystko zalezy od konstrukcji tylnych widelek\wahacza...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...