Gość Napisano 3 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Przerzutka Shadow to nie tylko mniejsze wystawanie wózka. Mnie zastanawia inna rzecz. Shimano reklamowało że przez zmianę konstrukcji, łańcuch będzie bardziej napięty i przerzutka nie będzie uderzać o ramę. Jak to wygląda w praktyce - czy któryś z forumowiczów ma takiego XT w wersji Shadow? opiszę za 2 tygodnie jak to jest w praktyce, w poniedziałek odbieram rower z przeglądu z nową xt, ale powoli się rozwija. ciężko coś dobrego jeszcze bardziej usprawnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 4 Września 2008 Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Mam Ghosta SE 2002 - zamontowana w nim przerzutka Shimano Deore nie spełnia moich oczekiwań - niezbyt dobrze napina łańcuch i do tego sama jeszcze się o tylne widełki tłucze. Dlatego też postanowiłem ją wymienić - zdecydowałem się na XT - upatrzyłem taki model: http://www.allegro.pl/item426170057_przerz...1_sgs_nowa.html Czy jest to dobry wybór w tej cenie? Zauważyłem brak śruby baryłkowej - czy przez to regulacja przerzutki nie jest nieco utrudniona? Proszę o Wasze opinie o tym modelu lub ewentualnie inne opcje - dodam, że interesują mnie tylko produkty Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 4 Września 2008 Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Jak Ci się tłucze i Ci to przeszkadza to kup wersję Shadow w porównywalnej cenie i już. Poza tym ta którą wkleiłeś ma już gumkę przed tym zabezpieczającą czego nie ma w Deorce. Ta guma całkowicie tego nie eliminuje, ale sporo pomaga. Poza tym wg mnie samo tłuczenie wkurza, ale nie upośledza pracy napędu. A do braku śrub regulacyjnych trza się przyzwyczaić bo Shimano z nich rezygnuje. Szkoda bo tymi przy manetkach się gorzej reguluje no i zmniejsza się zakres regulacji. Za to nie ma gdzie gwintu zerwać co często się w tym miesjcu zdarza. Dla lightmaniaków dojdzie argument zmniejszenia wagi, oczywiście absuradlny bo to grosze. No ale ostatnio mi gość wciskał na Allegro gdy pytałem o łożyska częściowo ceramiczne (interesowałem się nimi ze względu na większą trwałość), że 2,1g na łozysku to b.duży zyska na wadze - dobre . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 4 Września 2008 Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Chyba zdecyduję się w takim razie na ten wynalazek: http://www.allegro.pl/item429273363_przerz...772_gs_sgs.html Policzyłem skrupulatnie jakiej pojemności potrzebuję i wychodzi na to, że muszę wziąć SGS - nie kosztuje kosmicznych pieniędzy, więc myślę, że warto spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomy Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Brak baryłki nieodczuwalny. Da się wyregulować przy manetce. Natomiast olbrzymi plus za prosto prowadzoną linkę. U mnie, z kasetą XT i manetkami Deore działa rewelacyjnie (wcześniej wisiał z tyłu LX; różnica odczuwalna; XT jest wyraźnie szybszy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Millten Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Moja przerzutka tylna, tj. Deore LX z odwrotna sprezyna, nie tlucze korpusem, tylko wozkiem, zaraz obok miejsca gdzie wozek zamocowany jest do korpusu; uderza idealnie w spaw, w poprzedniej ramie mialem zdarty lakier i 'wyszlifowany spaw' w sabotage, zabezpieczylem to miejsce kilkoma warstwami detki. Poza tym w najblizszym czasie bedzie tam jezdzic XT Shadow, wiec problemow w ogole juz nie bedzie. Wszystko zalezy od konstrukcji tylnych widelek\wahacza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.